Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A forradalmi helyzet ellenére folytatódik a Konföderációs Kupa

A FIFA és a szervező bizottság nem kívánja lefújni a 2014-es VB előtti főpróbát a tüntetések ellenére. Brazília szerte ugyanis milliók vonultak az utcákra a kormány ellen tüntetve, ám úgy vélik: a kupa további mérkőzéseit nem fenyegeti az állampolgárok szervezett megmozdulása.

Brazíliában közel egy hónapja gyakorlatoztak a rendfenntartó erők, hiszen számítottak a tüntetésekre. Ám arra nem gondoltak, hogy ekkora méreteket ölt majd az elégedetlenség. Országszerte ugyanis egymillió ember vonult az utcákra a kormány ellen tüntetve, megelégelve a korrupciót, a magas árakat és az elmaradt fejlesztéseket a közszolgáltatások terén.

Azt kifogásolják ugyanis, hogy az állam rengeteg pénzt, 13 milliárd dollárt költött a VB megrendezéséhez elengedhetetlen stadionok és repterek felújítására. A 190 milliós lakossággal rendelkező ország állampolgárai úgy vélik, ezt a pénzt inkább iskolákra és kórházakra kellett volna költeni, hiszen az országban hatalmas a szegénység.

A helyzet Rio de Janeiroban a legsúlyosabb, ahol közel 300 ezer ember fejezte ki elégedetlenségét. A dolgok már odáig fajultak, hogy a rendőrségnek könnygáz gránát és gumilövedék használatára volt szüksége a tömegoszlatáshoz. A stadionok közvetlen környezetét is kénytelenek voltak kordonnal lezárni, amelyen csak a jeggyel rendelkezőket engedik át. A tengerparti Salvador városában, ahol a brazil-olasz meccset is rendezik majd, a tüntetők egy FIFA zászlókat szállító üres buszt is kövekkel dobáltak meg, az esetben azonban szerencsére nem sérült meg senki.

Az eseményekre a szervező bizottság a következőképpen reagált: „jelenleg meg sem fordult sem a mi, sem pedig a FIFA részéről senkinek a fejében, hogy lefújjuk a tornát. Egyetlen csapattól sem érkezett olyan reakció, hogy szeretnének hazautazni.” Az olasz követség vezetője, Demetrio Albertini is megszólalt az ügyben. „Sajnáljuk, ami Brazíliában történik. A biztonságunk azonban garantálva van, így nem aggódunk, senki sem szeretne hazatérni.”

A dél-amerikai országban attól tartanak, hogy az események hatására elveszíthetik a VB rendezés jogát, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség részéről azonban megnyugtatták a szervezőket. Sepp Blatter a következőt üzente a tüntetőknek: ne a labdarúgáson keresztül próbálják meg követeléseiket érvényre juttatni.

Móra Tamás