Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Konf. Kupa: A házigazda nyerte a világbajnokok csatáját; Mexikó emelt fővel búcsúzott

Szombaton este került sor, a valójában már valódi téttel nem bíró, csoportfázis utolsó körére. Az A csoportban komoly presztízs csatát rendeztek, a két legtöbb VB győzelmet számláló nemzet, Brazília, és Olaszország csapott össze. A négyes másik találkozóján Japán „fogadta” a vele együtt már kiesett Mexikót.

OlaszországBrazília 2-4 (0-1)
Arena Fonte Nova, Salvador
Vezette: Ravshan Irmatov (üzbég)
Olaszország: Buffon – De Siciglio, Chiellini, Bonucci, Abate (Maggio, 30. perc) – Aquilani, Montolivo (Giaccherini, 26.) – Diamanti (El Shaarawy, 71.), Marchisio, Candreva – Balotelli.
Brazília: Júlio César – Marcelo, David Luiz (Dante, 33. perc), Thiago Silva, Dani Alves – Gustavo, Hernánes – Neymar (68.), Oscar, Hulk (Fernando, 76.) – Fred.
Gólszerzők: Giaccherini (51. perc), Chiellini (71.), illetve Dante (46.), Neymar (55.), Fred (66., 89.)
Sárgalapok: Marchisio (40. perc), illetve D. Luiz (8.), Neymar (28.), Gustavo (44.)

A torna eddigi legnagyobb rangadója, a két együttes meccseitől eltérően viszonylag kiegyenlítetten indult. Pedig az olasz kezdőben két lényeges változás is volt, kényszerűségből: De Rossi eltiltás, Pirlo sérülés miatt lett maródi. A braziloknál lényegi változás csak a Paulinho – Hernánes „csere” volt.

A kevés valódi veszélyes helyzetet, és még kevesebb kapura lövést hozó első félidő, inkább egyfajta erőfelmérőnek számított. Mindkét válogatott pengéi próbálták megkuszálni az ellenfél sorait, ám a védelmek stabilak, és határozottak maradtak. Egészen a szünet előtti hajráig, ekkor ugyanis megszerezték a vezetést, a házigazda brazilok! Egy viszonylag közelről beadott szabadrúgást előbb Fred fejelt kapura, amit Buffon még védeni tudott, ám Dante kapáslövése már utat talált a „Squadra Azurra” kapujába. A Juventus kapusát természetesen majdnem megütötte a guta a les gyanú, és a védő társak határozatlansága miatt. Az első 45 perc krónikájához tartozik, hogy két olasz kényszerű csere is ésrülés miatt történt, de ami igazán fontos, maga a gólszerző Bayern védő is, a már addig is sérülten játszó David Luiz helyére állt be.

Az 51. percben ismét egy cserejátékos, Emanuele Giaccherini talált be. Az egész helyzet Gianlugi Buffon remek indításából, vagy Mario Balotellit szenzációs továbbításból alakult ki. A Juventus középpályása pedig szinte a légüres térben vágtázhatott Júlio César kapuja, és a gólszerzés felé. 1-1! Azonban alig telt el néhány perc, és az egész tornán meggyőzően játszó Neymar a 16-os vonaláról megeresztett szabadrúgása utat talált az európaiak hálójába. Így ismét a házigazdánál volt az előny. Sőt! A 65. minutumban már kettővel mentek a brazilok, egy ügyes Marcelo észrevétel, majd passz után Fred nem kegyelmezett a Juve kapusának. És még hol volt a vége! A 71. percben faragott hátrányán a 2006-so világbajnok. Egy szögletet követő kavarodásban, vitatott érvényességű gólt szerzett Giorgio Chiellini, az állás pedig 2-3-ra módosult.

Az utolsó bő tíz perc már jóval langyosabb játékot hozott, talán mégis az olaszok jártak közelebb a gólszerzéshez, és az egyenlítéshez, ám ez elmaradt. Sőt, a brazilok tettek szert ismét kétgólos vezetésre. A sárgamezesek ahogy a meccs korábbi részein, a 89. percben is az olaszok mélaságát használták ki: Fred duplázott. A 4-2 „Selecao” siker pedig első helyet eredményezett, míg Cesare Prandelli fiai szintén az elődöntőbe jutottak, a második helyen.

JapánMexikó 1-2 (0-0)
Mineirao Stadion, Belo Horizonte
Vezette: Felix Brych (német)
Japán: Kawashima – Nagatomo (Nakamura, 77. perc), Konno, Kurihara, Sakai (Uchida, 58.)– Endo, Hosogai – Okazaki, Honda, Kagawa – Maeda (Yoshida, 65.).
Mexikó: Ochoa – Torres Nilo, Morenp, Reyes, Mier – Guardado (Salcido, 71. perc), Zavala, Torrado, G. Dos Santos (Barrera, 77.) – J. Hernánder, Jimenez (Aquino, 90.).
Gólszerzők: Odazaki (86. perc), illetve J. Hernández (54., 66.)
Sárgalapok: Sakai (38. perc), illetve Ochoa (90+4.)

A három nappal ezelőtt kiesett együttesek találkozójának aztán még annyi tétje sem volt, mint a két favoriténak. Ennek megfelelően, kissé álmoskásan kezdtek a felek. A szünetre 0-0-vla, de talán mégis eseménydúsabban vonulhattak pihenni. A japánok végül későn ébredtek, ugyanis Javier Hernández duplázni tudott a folytatás első bő húsz percében, az ázsiaiak pedig már csak szépíteni tudtak. A Konföderációs Kupa egyszeres nyertese, Mexikó a harmadik, Japán pedig a negyedik helyen végzett a kvartettben.

A B csoport végeredménye:
1. Brazília 3 3 0 0 8-2 9 pont
2. Olaszország 3 2 0 1 8-7 6 pont
3. Mexikó 3 1 0 2 2-7 3 pont
4. Japán 3 0 0 3 4-9 0 pont


Italia 2 VS Brasil 4 – Resumen 22 / 06 / 2013 by haron31

Balogh József