Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EURO 2016: Visszhangok a sorsolás után – Minden rivális optimista

Romániában optimisták, a feröeriek bíznak a jó szereplésben, Finnországban nagy küzdelemre számítanak, a görögök bizonyítani szeretnék, nem véletlenül kerültek az első kalapba.

Mint ismert, vasárnap délben sorsolták az utolsó hagyományos EB-re selejtező csoportokat, ahol már a menetrend is ismert. A magyar válogatott az F. jelű hatosba került, ahol Görögország, Románia, Észak-Írország, Finnország és Feröer ellen vívhatja ki a hőn áhított kontinensviadalra jutást. Soha könnyebb csoportba nem kerülhetett volna Pintér Attila legénysége. Ezúttal körbenézünk, miként értékelik riválisaink a hatost és a továbbjutási esélyeket.

Kezdjük Görögországban. A hellének 10 esztendővel ezelőtt óriási meglepetésre ültek fel Európa trónjára, miután a portugáliai tornán a házigazdákat kétszer is legyőzték. Fernando Santos, a hellének kapitánya nyugodtan és realistán értékelte a csoport beosztását. Szerinte egy kiegyensúlyozott hatosba került válogatottja. A portugál tréner elismerte, korai lenne az esélyekről beszélni, hiszen a pályán kell bizonyítani, amellett, hogy a csapata természetesen megadja a tisztelet az ellenfeleknek.


„Akárcsak korábban, ezúttal sem beszélnék könnyű, sem nehéz csoportról. Görögország esélyes, de ez önmagában még nem jelent semmit. Az a fontos, hogy a pályán bizonyítsuk be, jobbak vagyunk a többieknél – hangsúlyozta Santos. – Nem számít, hogy mit játszottunk Románia ellen a VB pótselejtezőn, hiszen a következő két találkozó teljesen más lesz, mint amit ősszel vívtunk ellenük, és nem csak a románok ellen lesz más, hiszen több veszélyes válogatott is került a csoportba, akiket természetesen tisztelünk.”

A görög szövetség elnöke, George Sarris reményét fejezte ki, hogy a világbajnokságon megszerzett tapasztalatok felhasználásával sikerül teljesíteni a franciaországi EB-re való kvalifikációt. Az elnök szerint nem számít, hogy milyen sorrendben játszanak az ellenfelekkel, csak az, hogy a játékosok az aktuális találkozón a legjobb teljesítményt nyújtsák. Takis Fyssas, a válogatott technikai vezetője kiemelte, a játékosok nagyon jól tudják, mit kell tenniük a 2016-os kontinensviadalért, valamint reméli, hogy a két év múlva esedékes EB sorsolásnál érdekeltek lesznek.

„Jó a sorsolás, a csoport favoritjai mi vagyunk, de majd a pályán kell bizonyítanunk, hogy tényleg el is tudjuk érni a célunkat. Minden afelé mutat, hogy bejutunk az Eb-döntőbe. Igaz, a selejtezők előtt előbb jöjjön a világbajnokság. Nincs igazán nagy csapat a csoportban, de vannak olyan válogatottak, amelyekkel vigyáznunk kell.” – mondta a sorsolás után az egyik görög rádiónak a helyiek egyik legrutinosabbja, a 34 éves, 108-szoros válogatott Kosztasz Kacuranisz, aki alapembere volt már a 2004-ben Eb-aranyat szerző együttesnek is.

Romániában optimisták

A magyar válogatott legnagyobb riválisánál készpénznek veszik a továbbjutást. Olyannyira, hogy Georeghe Hagi és Viorel Moldovan szerint is ideje a szálláshely keresésének. Ugyanakkor Viktor Piturca kapitány óvatos véleményt fogalmazott meg a sorsolással kapcsolatban. A liga elnöke, Mircea Sandu elképzelhetetlennek tartja, hogy Románia ne jusson ki Franciaországba. „Románia a második hely esélyese!” – fogalmaz a sportvezető. „Kiegyensúlyozott csoportba kerültünk, ahol – véleményem szerint – a második hely megszerezhető, habár a magyarok a második kalapból kaptak besorolást. Az utóbbi idők eredményeit nézve Görögország mögött mi vagyunk a második hely esélyesei. Észak-Írország és Finnország jó csapat, akiknek több futballistájuk is topligákban futballozik, és problémákat okozhat. Talán Feröert kizárhatjuk a számításból, bár volt egy jó meccsük a csehek ellen. Ez egy olyan csoport, ahonnan muszáj egyenes ágon kijutni Franciaországba.” – fogalmazott Sandu a Dolce Sportnak.

Viktor Piturca szerint nem lesz sétagalopp a selejtező, már csak a játékosok miatt sem. Szeretne 7-8 alkalommal összetartást vezényelni az őszig. „Meg tudjuk szerezni a pontokat, de a pályán dőlnek el a dolgok. Hosszú idő áll még rendelkezésre őszig, és addig is neves csapatokkal készülünk, a mag kialakítására elég idő adott tehát. Sok változás lesz, hiszen tanulunk, de nem vagyunk túl rózsás helyzetben. És mivel a játékosok a klubjaikon kívül nem találkoznak többet a válogatott első tétmérkőzéséig, így szeretnék hét, nyolc, tíz összetartást.”

„Ez egy jó csoport. A magyarokat ismerjük, jobbak voltunk náluk. A finnek, az északírek és Feröer is jó ellenfél. Ha nem jutunk ki ebből a csoportból, az nagy szívás lenne. Azt mondom, a szövetségnek már most el kellene kezdenie szállást keresnie Franciaországban, most még sokkal olcsóbb.”– mondta magabiztosan a már visszavonult támadó, Viorel Moldovan.

Mixu Paatelainen – yle.fi

„Örülök a sorsolásunknak, de ebben a csoportban nem várható egyszerű mérkőzés, mindvégig maximálisan koncentrálnunk kell. Ha a legjobbunkat nyújtjuk, akkor van esélyünk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.” – nyilatkozta Mixu Paatelainen finn kapitány, aki csapatával március 5-én felkészülési mérkőzést vív a magyar nemzeti együttessel.

Michael O’Neill – bbc.co.uk

„Őszintén szólva örülök a csoportbeosztásunknak. Ha rápillantunk a sorsolást az első kalapból váró csapatok listájára, akkor valószínűleg a görögöket választottuk volna, de nagyon kemény meccseink lesznek ellenük. Magyarország, Finnország és Románia ellen is van esélyünk pontokat szerezni, a feröeriek ellen nyilván szintén, csak velük meggyűlt a bajunk a közelmúltban. Otthon minél több pontot kell szereznünk, Magyarország, Finnország és Románia szintű válogatottak ellen reális esélyünk van. A mezőny bővítése reális esélyt ad, a játékosok és a szurkolók ebből meríthetnek hitet. A harmadik hely szerintem már 14 ponttal elérhető.” – fogalmazott Michael O’Neill, az északírek kapitánya.

Lars Olsen – spox.com

„Lehetne jobb is és lehetne rosszabb is, de elnézve a lehetőségeket, elégedett vagyok. Az első három kalapból érkező mindegyik csapat erős, de Finnország és Észak-Írország ellen látok esélyt. Kicsi ország vagyunk, és számunkra az az elsődleges, hogy meccsről meccsre fejlődjünk. A legutóbbi selejtezősorozatban egy pontot szereztünk, remélhetőleg ezúttal több lesz.” – emelte ki a sorsolásról Lars Olsen, a feröeriek dán kapitánya.

Összességében tehát elmondható, hogy minden riválisunk elégedett a sorsolással.

Gavalovits Sándor