Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: Sokba kerültek a védelmi hibák – kiesés szélén az ETO

Nehéznek ígérkezett, az is lett a svéd Göteborg elleni párharc a Győr számára, miután az első meccsen tetemes, háromgólos hátrányba került Horváth Ferenc együttese.

Windecker József sem tudta megállítani a svéd támadókat. – fotó: uefa.com

A találkozó előtt a sérültek miatt át kellett szerveznie a védelmét a magyar csapatnak, ami meg is látszott a mérkőzésen. Az első játékrészben nem is volt akkora baj, ám a második félidőben meglátszott, hogy nem volt bevethető Lipták Zoltán, ráadásul a félidőben a jobbhátvédjét is le kellett cserélnie Horváth Ferencnek. De menjünk sorjában. A svédek magukhoz ragadták a kezdeményezést, aminek a nyolcadik percben Vibe révén eredménye is lett, a svéd támadó tört előre a bal oldalról, és bár az első próbálkozását Kamenár lábbal védte, ám a labda visszapattant a támadó elé, aki a léc alá vágta. A védelem teljesen elaludt az esetnél. A folytatásban nem sok minden történt. Egészen a huszonegyedik percig kellett várni, hogy a győriek helyzetbe kerüljenek, ekkor egy ide-oda pattogó labdát Pátkai lőtt mellé, majd Andric beadását csúsztatta tovább Kronaveter, az érkező Dudás azonban csúnyán keresztbe lőtte, majd ugyanő próbálkozhatott, de az a lehetőség is kimaradt. Tíz perccel a szünet előtt Svec kapott egy csúnya rúgást Augustinssontól, aki nyújtott lábbal csúszott bele a szlovák védő lábába, szépen felhasítva a térdén a bőrt, a félidőben Varga Roland váltotta a jobb bekket. A hajrában aztán előbb Dinjar távoli lökete halt el a svéd portás ölében, majd Kronaveter emelte fölé Pátkai védők mögé bejátszott labdáját, a kettő között egy svéd szabadrúgásnál kellett mentenie Kronaveternek. Hiába próbálkozhatott többször az ETO, a gólt a svédek szerezték, így megérdemelt skandináv előnnyel vonulhattak szünetre a csapatok. „De ki fog itt gólt szerezni?” kérdezgethették a győri drukkerek a szünetben, nos a svédek.

A második félidőben negyedóra után jött az első nagyobb lehetőség, amelyet Johansson gólra is váltott. Egy szöglet után Had fejelte rossz helyre a labdát, a középpályás pedig ugyan elhúzta a térdét a labda elől, a játékszer azonban éppen erről a testrészéről vágódott a kapuba. Az idő előrehaladtával nem sokat változott a játék képe, még helyzeteket sem nagyon tudott kialakítani egyik csapat sem, bár Rudolf ajtó-ablak helyzetben emelt fölé egy kezezésgyanús eset után. A hajrában végképp megpecsételődött a Győr sorsa, és megint egy kapitális védelmi hiba kellett hozzá. Az alapvonalról visszagurított labdánál nem zárták el a második hullámban érkezőket a védők, így Mahlangu senkitől sem zavartatva lőhetett a jobb alsóba.

Játékban ugyan nem, de eredményben egyértelműen elmaradt riválisától a kisalföldi együttes, amelynek védelme nagyban hozzájárult, hogy a Göteborg tetemes előnyt szerezzen a visszavágóra.

Győri ETO – Göteborg 0-3 (0-1)
ETO Park, 3500 néző, vezette: Anatoliy Abdula (Oleksandr Kornyiko, Volodymyr Volodin)
Győr: Kamenár – Svec (Varga R., a szünetben), Kamber, Had, Dinjar – Windecker (Trajkovic, 59.) – Pátkai, Kronaveter (Koltai, 57.) – Dudás, Rudolf, Andric
Göteborg: Sandberg – A. Johansson, Bjärsmyr, H. Jónsson, Augustinsson – Smedberg (Sobralense, 80.), Mahlangu (Allansson, 87.), Svensson, Larsson, J. Johansson – Vibe (Söder, 70.)
g.: Vibe (8.), J. Johansson (60.), Mahlangu (83.)
s.: Pátkai (77.) ill.: Augustinsson (35.), Smedberg (61.)

Gavalovits Sándor