Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája: Nem bírt a Besiktassal az Arsenal; előnyben a Steaua

Hasonlóan a tavalyi évhez, ezúttal is török együttessel mérkőzik az Arsenal a főtáblára jutásért, az első összecsapáson gól nélkül végzett a Besiktassal, míg a román bajnok Steaua Bukarest egygólos előnnyel várja a Ludogorec elleni visszavágót.

Küzdelmes meccsen ért el döntetlent az Arsenal Törökországban. – fotó: uefa.com

Sok hiányzóval kellett számolnia Arséne Wengernek a török kirándulás előtt, hiszen Kieran Gibbs, Theo Walcott, Yaya Sanogo, Serge Gnabry és David Ospina sérülés, Per Mertesacker, Mesut Özil és Lukas Podolski pedig pihentetés miatt nem állt a francia szakember rendelkezésére, így némileg tartalékosan kellett kiállnia a londoniaknak az Atatürkben a Besiktas ellen. A törökök nem is kezdtek rosszul, hiszen már a kezdőrúgás után vezetést szerezhettek volna az évek alatt tekintélyes szakállat növesztő Slaven Bilic fiai. Demba Ba egyből kapura tekert, Szczesnynek kapaszkodnia kellett, de a kapufa segítségével kiszedte a bal felsőbe tartó labdát. Nem sokkal később ismét a korábbi Chelsea-csatár tesztelte a lengyelt, aki ekkor is a helyén volt. A vendégeknél a friss igazolás Alexis Sánchez volt elemében, ám előbb Giroud, majd Cazorla hibázott a chilei passza után. A végig aktívan futballozó Ba kihasználhatta volna Calum Chambers „önzetlenségét”, ám mellé lőtt. Hiába birtokolta valamivel többet a labdát a török együttes, az említett lehetőségeken kívül nem igazán tudta feltörni az „Ágyúsok” védelmét, míg a másik oldalon Giroud lövéshez sem jutott egy ízben, pedig csak a kapussal állt szemben. Fordulás után valamivel magasabb fokozatba kapcsolt az Arsenal, de továbbra is hadilábon álltak a gólszerzéssel, míg a másik oldalon Szczesny tartotta meccsben az angolokat, ha nincs a lengyel portás, akkor ki tudja, meddig jutott volna a török együttes. Az idő előrehaladtával egyre több lett a szabálytalanság, aminek következtében Aaron Ramsey egy teljesen buta szabálytalanság után mehetett zuhanyozni. Ezt sem tudta kihasználni Bilic csapata, de a legnagyobb ziccert a Sánchezt váltó Oxlade-Chambarlain hagyta ki, három védőn cselezte át magát, ám a baloldalról kapura tekert labdája a kapufáról visszafelé pattant, Zengin hátán felperdült, ám a védők még időben tisztáztak a berobbanó Wilshere elől. A végén pedig a hevesen reklamáló Bilicet a szerb Mažic elküldte a kispadtól. Az Arsenal történelmet írhat, hiszen ha megnyeri a visszavágót, sorozatban tizenhetedik alkalommal szerepelhet a legrangosabb európai kupában, amit más élklub sem mondhat el. Más kérdés, hogy megnyerni még nem sikerült, legközelebb 2006-ban állt hozzá, amikor emlékezetes meccsen a fináléban kapott ki a Barcelonától. Hogy ez sikerüljön idén, sokat kell melóznia a csapatnak, de előbb a londoni összecsapást kell behúznia Wengeréknek, immár a német különítménnyel, valamint a sérültek többségének visszatértével.


Besiktas – Arsenal
0-0

Atatürk, 50.000 néző, vezette: Milorad Mažic (szerb)
Besiktas: Zengin – Köybasi, Franco, Gülüm, Ramon Motta – Özyakup (Koyunlu, 81.), Uysal, Kavlak – Pektemek (Tosun, 88.), Demba Ba, Sahan (Töre, 73.)
Arsenal: Szczesny – Debuchy, Koscielny, Chambers, Monreal – Wilshere, Arteta (Flamini, 50.), Ramsey – A. Sánchez (Oxlade-Chamberlain, 73.), Giroud, Cazorla (Rosicky, 90.)
g.:
s.: Ramón Motta (53.), Ozyakup (77.) ill.: Ramsey (54.), Flamini (55.), Monreal (66.)
kiállítva: Ramsey (80., második sárga lappal)

A bukaresti összecsapáson a román bajnok Steaua egy góllal nyert az eddig remekül menetelő Ludogorec ellen. A bolgár bajnok jól tartotta magát, és bár gólt nem szerzett, végig nagy küzdelemre késztette a románokat, akik tizenegyest is hibáztak a találkozón. Az egyetlen találatot Claudiu Chipciu szerezte a 89. percben.

Steaua – Ludogorec 1-0 (0-0)
g.: Chipciu (89.)

Gavalovits Sándor