Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női U19: Vereség a belgáktól, oda az elitkör

A szlovének ellen elszenvedett vereséggel nehéz helyzetbe került a magyar U19-es női csapatunk, és végül a záró fordulóban sem sikerült javítani.

Életkép: Csalódottság a vereség után. – fotó: mlsz.hu

Előzetesen továbbjutást várt minden szakmabeli a tizenkilenc éven aluliak válogatottjától, ám a Szlovénia ellen elszenvedett egygólos vereséggel nagyon nehéz, mondhatni reménytelen helyzetbe hozta magát Turtóczki Sándor együttese, amely csütörtökön a belgákkal játszott Pápán. Prózai oka volt, hogy mégsem Szombathelyen. Az elmúlt napok esőzései tönkretették a Király Sportközpont pályáját, így került végül a Lombard otthonába az összecsapás.

A mieinknél a csapatkapitány Kaján Zsanett szlovének elleni butasága miatt eltiltás miatt nem lehetett ott a pályán, illetve ismét több helyen változtatott a kapitány. Ennek ellenére az első negyedórában némi fölényt tudtak a lányok kialakítani, de a belga kaput nem sikerült bevenni, és ahogy az lenni szokott, a kimaradt apróbb lehetőségek megbosszulták magukat. Persze a belgák fokozatosan vették át a találkozó irányítását, és az első félidő ráadásban Baldewinjs révén a vezetést is megszerezték. Fordulás után magyar ziccert láthattak azok, akik kilátogattak a Perutz stadionba, ám a belgák növelték előnyüket Maximus góljával az ötvenötödik percben. Erre ugyan Csorbai Nikolett büntetőjével tudott válaszolni a magyar együttes, de egyenlíteni már nem sikerült. Ezzel a vereséggel pedig elúszott a tavaszi elitkör lehetősége, mert a másik összecsapáson Szlovénia 0-2-ről fordítva legyőzte Észtországot, így a nyugati szomszédaink jutottak tovább.

Turtóczki Sándor értékelése a találkozó után: „A mérkőzés előtt azt kértem a lányoktól, úgy játsszanak, hogy az eredménytől függetlenül nyugodt lelkiismerettel tudjunk lejönni a pályáról. Ezt teljesítettük, ezért dicséret illeti a lányokat, hiszen megnehezítettük egy jobb erőkből álló rivális dolgát. Az első harminc percben nagy iramban futballoztunk, jobban játszottunk a belgáknál, de a folytatásban a belgák maguk javára fordították a meccset. A fordulás után jól tartottuk magunkat, de támadásban sokat hibáztunk, a belgák pedig jól védekeztek. A kitűzött célt nem sikerült elérni, ebben a selejtező előtti sérülések és betegségek is közrejátszottak, de vannak azért pozitív tanulságai is a tornának, mert az első és a harmadik mérkőzésen megmutattuk, hogy több van a csapatban, mint amit végül sikerült elérnünk.”

Magyarország – Belgium 1-2 (0-1)
Magyarország: Samu Anna – Nagypál Fatima, Bokor Adrienn, Király Bianka, Szabó Dorottya – Vicai Katalin, Dencz Orsolya (Farádi Szabó Edina, 60.), Szabó Viktória – Vicsek Nóra, Csorbai Nikolett (Partin Nicole, 81.), Vidovenyecz Anna (Diószegi Fanni, 71.)
g.: Csorbai (74., 11-esből) ill.: Baldewinjs (45+1.), Maximus (55.)

A torna végeredménye:
1. Belgium 9 p. (7-1), 2. Szlovénia 6 p. (5-6), 3. Magyarország 3 p. (5-3), 4. Észtország 0 pont (2-9)

Gavalovits Sándor