Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB 2016: Kiszenvedett győzelem Feröer ellen

Nem sok minden történt a harmadik fordulóban, ami a magyar válogatottat illeti, miközben Észak-Írország száguld, Románia javított.

Az egyetlen magyar gól szerzője, Szalai Ádám. – fotó: nso.hu

Kissé hűvös, szeles időben lépett pályára Tórshavnban a magyar csapat, és hiába volt kötelező győzelem Feröer ellen, meg kellett szenvednie Dárdai Pál együttesének a három pontért. Eközben Athénban és Helsinkiben is futballoztak. A görögök Észak-Írországot, míg a finnek Romániát látták vendégül. Nos, az északírek gyorsan megszerezték a vezetést, elég volt kilenc perc, hogy James Ward bevegye a hellén kaput. Tórshavnban hiába igyekezett, nem tudta feltörni a masszív hazai védelmet a magyar együttes, míg Helsinkiben is két nagy nullát mutatott az eredményjelző. Aztán a huszonegyedik percben megtört a jég a feröeri kikötővárosban. Szalai előnyhöz jutatta a mieinket. Itt meg kell jegyezni, hogy Dárdai ezúttal jócskán variált az összeállításon: bekerült a kezdőbe Dibusz Dénes, Simon Krisztián, Korhut Mihály, Nikolics Nemanja és Tőzsér Dániel is a bukaresti csapathoz képest, ennek köszönhetően sokáig nem is sikerült áttörni Feröert. A finn fővárosban továbbra sem esett gól, így átmenetileg a harmadik helyen tartózkodott a magyar válogatott a tabellán. A szünetig egyik pályán sem esett további gól. Fordulás után előbb az északírek növelték előnyüket, majd a románok is vezetést szereztek. Míg a mieink jobbára csak nyomozták a labdát, mert veszélyt egyáltalán nem jelentettünk a feröeri kapura, nem úgy ők a miénkre, de a védelmet ezúttal nem sikerült átjátszani, Dibusz is magabiztosan őrizte első válogatott mérkőzésén a kaput. Az idő előrehaladtával érdekes volt figyelni a statisztikát: Feröer 67-43 %-ban birtokolta a labdát. A hajrában aztán újabb góllal növelte előnyét Románia, míg mi továbbra is szenvedtünk a kék-fehérekkel szemben, illetve Észak-Írország is tartotta kétgólos előnyét a görögök ellen. A vége nyögvenyelős siker lett részünkről, a román-északír duó egyaránt kettő góllal verte ellenfelét, és foglalja el jelenleg a két automatikus továbbjutó hely egyikét.

Dárdai Pál csapatára így nem vár könnyű feladat hazai környezetben egy hónap múlva Finnország ellen, bár arra is számítani lehetett, hogy nem lesz sétagalopp a tórshavni összecsapás, és ezt Dárdai is kiemelte a mérkőzés előtti nyilatkozatokban. Egyrészt a bukarestivel ellentétes hangulat, másrészt a talaj különbsége miatt sem volt egyszerű a mérkőzés, szerencsére volt egy Szalaink, aki a gólján kívül jóformán észrevehetetlen volt, főként a második félidőben.

Erősen megingott a kispad Claudio Ranieri alatt. A görögök olasz kapitánya két vereséggel és egy döntetlennel rajtolt, ami nem jó előjel a folytatásra nézve, míg az északírek eddig csodát művelnek. Romániában egyre inkább tartja magát a pletyka, miszerint a finnországi volt Victor Piturca utolsó meccse a válogatott élén, mert Katarba igazol.

F. csoport:
Feröer-szigetek – Magyarország 0-1 (0-1)
Tórshavn, 4000 néző, vezette: Kulbakov (fehérorosz)
Feröer: Nielsen – V. Davidsen, Nattestad, Gregersen, Naes – S. Vatnhamar (Sörensen, 81.) Benjaminsen, Holst (Bartalsstovu, 69.) – Olsen, Hansson – Edmundsson (Hansen 76.)
Magyarország: Dibusz – Simon K., Juhász, Kádár, Korhut – Gera, Varga J., Tőzsér (Kalmár, 73.), Dzsudzsák – Szalai (Priskin, 84.), Nikolics (Fiola, a szünetben.)
g.: Szalai (21.)
s.: Gregersen (20.), Hansson (32.), F. Benjaminsen (56.) ill.: Gera (48.)

Finnország – Románia 0-2 (0-0)
Helsinki, 8000 néző, vezette: Tagliavento (olasz)
Finnország: Mäenpää – Hurme, Toivio, Moisander, Arkiuvo – Ring, Sparv, Hetemaj (Pohjanpalo, 64.) – Hämäläinen (Markkanen, 74.), Pukki (Riski, a szünetben), Eremenko
Románia: Taţaruśanu – Luchin, Chiriches, Grigore, Raţ – Hoban, Pintilii – Torje, Chipciu (Sânmărtean, 49.), Tănase (Enache, 84.) – Sţancu (Rusesçu, 86.)
g.: Sţancu (54., 83.)
s.: Ring (52.) ill.: Tănase (8.), Sţancu (44.), Grigore (80.)
kiállítva: Ring (Finnország, 56., második sárga lappal)

Görögország – Észak-Írország 0-2 (0-1)
Athén, 30.000 néző, vezette: Lannoy (francia)
Görögország: Karnezisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, Manolasz, Vintra (Sztafilidisz, 16.) – Tahcidisz, Maniatisz – Karelisz, Szamarasz (Szalpingidisz, 67.) – Athanasziadisz (Szamarisz, a szünetben), Mitroglu
Észak-Írország: Carroll – C. McLaughlin, McAuley, Hughes, Ferguson (Reeves, 78.) – C. Evans, Davis, Baird, Norwood, Ward (McGivern, 59.) – K. Lafferty (Magennis, 72.)
g.: Ward (9.), Lafferty (51.)
s.: Samaras (33.), Maniatisz (59.), Samaris (90.) ill.: Lafferty (28.)

A csoport állása:
1. Észak-Írország 9 pont (6-1), 2. Románia 7 pont (4-1), 3. Magyarország 4 pont (3-3), 4. Finnország 4 pont (4-4), 5. Görögország 1 pont (1-4), 6. Feröer 0 pont (1-6)

Következik:
2014. november 14., péntek
20.45 Románia – Észak-Írország
20.45 Magyarország – Finnország
20.45 Görögország – Feröer

Gavalovits Sándor