Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB 2016: Ciprus és Izrael tarolt, míg Belgium beragadt – videóval

A B jelű EB selejtező csoportban a feje tetejére állt a táblázat. Semmi sem dőlt még el, hisz reálisan nézve összesen négy csapat van versenyben az automatikus kvalifikációt hozó első és második helyért. Wales második helye nem is annyira meglepő, de az, hogy Izrael vezeti a csoportot – méghozzá hibátlan mérleggel -, na, az már a váratlan kategóriába tartozik.

B csoport – 4. játéknap

Belgium – Wales 0:0

A belgák ezen a találkozón szerették volna begyűjteni a második győzelmüket. Erre a keretek erőssége alapján reális esélyük is lett volna. Viszont nem számoltak egy fontos tényezővel – a tipikus brit küzdelem akár sok különbséget is eltörölhet.

A belgák Hazard vezérletével végig dominálták a mérkőzést, de hiába a mezőnyfölény, ha a kapu előtt rendre rossz megoldást választottak. Azt lehetett érezni, hogy nem elég élesek a játékosok és nem tudtak mit kezdeni a masszív walesi védekezéssel. A vendégek taktikája egyértelműen Bale-re épült, aki sebességét kihasználva próbált meg többször is elfutni a szélen és ezzel okozott nem kis gondot a belga védelemnek.

Az első félidő óriási belga fölényt hozott, de Chadli ígéretes helyzete és Fellaini fejese sem hozott gólt. Vendég oldalon Bale jelentkezett egy szabadrúgással, de Courtois könnyedén hárított. A második félidőre valamelyest bátrabban futballoztak a walesi játékosok és több ígéretes helyzetük is volt. Robson-Kanu több alkalommal is veszélyeztetett, de nem tudott gól szerezni, ahogy Bale sem találta a kapuba. A belga csattanó viszont Benteke fejében maradt, hisz a 96. percben kihagyta a meccslabdát.

Kép forrás: www1.skysports.com

Ciprus – Andorra 5:0

G: Merkis (9.), Efrem (31. ; 42. ; 60), Christofi (87.)

Országos egyesnek tűnt ez a találkozó és nemcsak tűnt, hanem azzá is vált. Ciprus lényegében az első félidőben eldöntötte a találkozó sorsát, hisz 45 perc után már 3:0-ra vezettek. Nem kellett aggódniuk az esetleges vendég feltámadástól, hisz Andorra két jelentéktelen kísérletet tudott felmutatni az első játékrészben. Így a második félidő is hazai fölényt és örömjátékot hozott. A legboldogabb a mesterhármast elérő Efrem lehetett, akit a 78. percben le is kapott Christodoulou mester a pályáról, hogy megünnepeltesse a nézőkkel.

Ciprus így két vereséget követően tudott kozmetikázni a statisztikáin és továbbra is versenyben maradt. Andorrának viszont a tisztes helytálláson kívül, vérmesebb vágya nem lehet.

/

Izrael – Bosznia és Hercegovina 3:0

G: Vermouth (36.), Damari (45.), Zehavi (70.)

PL: Sunjic (48.)

A találkozót Izrael remek formában várta, hisz az előző két selejtező mérkőzését megnyerték, míg déli szomszédaink már nem muzsikáltak ennyire fényesen. Bosznia Andorra előtt áll a táblázatban az utolsó előtti helyen. Innen szerettek volna elmozdulni.

Az első félidő még kiegyenlített játékot hozott, hisz mindkét oldalon veszélyben forogtak a kapuk. Viszont a hazaiak voltak igazán élesek, hisz ők nem csak veszélyeztettek, hanem meg is ijesztették a vendégeket. Így esett meg, hogy a félidő végére már 2:0-s előnnyel vonulhattak pihenni. A második félidőt rosszabbul nem is kezdhették volna a bosnyákok. Sunjic durva belépője azonnal hozta magával a piros kártya felmutatását. Így már gól és emberhátrányban is futballoztak. Nem is sikerült váltaniuk a bosnyákoknak és a 70. percben szerzett Zehavi találattal megpecsételődött a sorsuk.

Ezzel a vereséggel a bosnyákok borzasztóan nehéz helyzetbe kerültek, hisz mindösszesen kettő pontjuk van a négy mérkőzés után. Viszont Izraelben örülhetnek, hisz a csapat hibátlan mérleggel vezeti a tabellát, habár az igazán kemény találkozók még csak ezután jönnek a belgák és a walesi gárda ellen.

/

A B csoport állása:

1. Izrael – 9 pont
2. Wales – 8 pont
3. Ciprus – 6 pont
4. Belgium – 5 pont
5. Bosznia és Hercegovina – 2 pont
6. Andorra – 0 pont

Acsádi Gergő