Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-selejtező: Az angolok nem tudnak hibázni

Gyakorlatilag minden lényegi kérdés eldőlhetett az Európa-bajnoki selejtezők E-csoportjában, ahol Anglia már korábban bebiztosította csoport elsőségét, Svájc és Szlovénia viszont még harcolt.

Kép: UEFA

Kép: UEFA

Anglia végre a nevéhez méltó játékot és eredményeket produkál: minden meccsüket megnyerték eddig és 27-3-as gólkülönbséggel már meg is nyerték a csoportot. Így kell ezt csinálni! Ha a klubfociban nem is mennek a legjobban a dolgaik, attól a válogatottnál még elmondható: nagy dolgok vannak készülőben. Sokat fejlődött, csiszolódott az angol foci a vb óta, erről pedig ezúttal is meggyőződhettünk. Észtország ellen komoly tétje mondjuk nem volt a meccsnek, de a lényeg jól látszott. Az angolok technikásan, türelmesen és szépen játszottak a csoport 4. helyezettje ellen, a keret átlagéletkora pedig messze fiatalabb, mint a nagy nevű rivális országoké. Épül tehát a jövő csapata a jövő focijával együtt, most pedig ennek az építkezésnek egy újabb állomását láthattuk.

Anglia tökéletesen kontroll alatt tartott mindent. Uralták a labdabirtoklást, szépen bejátszották apálya minden pontját, fizikális erősségüknek hála pedig a párharcokat is magabiztosan nyerték. Nem siettek, kellemes tempóban szőtték az akciókat, amikből tudták: előbb-utóbb bemegy majd egy. Ez így is lett. Az első játékrész utolsó percében Theo Walcott talált be, ami gyakorlatilag el is döntötte a meccset már akkor. A második félidő még kevésbé volt sietős a fehér mezeseknek, akik jól láthatóan teljesen megérdemelten jutottak ki az Eb-re. Észtország igyekezett ugyan, de lényegében tehetetlenek voltak Anglia válogatottjával szemben. A Wembley szurkolóinak nagy örömére tartogattak még egy gólt a végére az oroszlánosok: Sterling is tiszteletét tette, beállítva a 2-0-ás végeredményt. Észtországra Svájc vár majd az utolsó fordulóban, Anglia viszont könnyedén hozhatja majd a 100%-os mérleget: ők Litvániával mérkőznek majd utoljára.

Anglia – Észtország 2-0
G.: Walcott (45.), Sterling (85.)

Kép: UEFA

Kép: UEFA

Szlovénia a harmadik helyen áll a csoportban, de nekünk magyaroknak, nem kell tőlük tartanunk. Nem pályáznak túl komoly esélyekkel a legjobb csoport harmadik címre – velünk ellentétben – ám a pótselejtezőkön még láthatjuk őket. Észtosrszág veresége miatt biztossá vált nekik a playoff, vagyis már csak előre kell figyelniük – pontosabban már oda sem. Rosszabb gólkülönbségükkel csak csekély esély van Svájc megfogására, vagyis nyugodtan várhatják majd az utolsó fordulót. Ezúttal egy kötelező győzelem várt rájuk, pontosabban azt kellett volna begyűjteni. A litván válogatott nem állította őket megoldhatatlan feladatok elé, viszont ők sem sziporkáztak. Habár magabiztosan hozták a 60% fölötti labdabirtoklást és a kapura lövések terén is jól ment nekik, a gólok száma hagy némi kívánnivalót maga után. Az angolokhoz hasonlóan nekik is idő kellett a vezetés megszerzéséhez – egy percet késtek a csoportelsőhöz képest. Az első félidő hosszabbításában sikerült bevenniük a litván kaput, méghozzá Birsa büntetőjéből. A folytatás a játék képében nem hozott változást. Szlovénia továbbra is ura volt a helyzetnek és úgy volt, hogy a győzelem is az övék lesz, ám ez végül nem így alakult: a 86. percben büntetőhöz jutott Litvánia, amit Novikovas értékesített is, azaz az utolsó percekre még maradt egy izgalmas végjáték a két fél között, ám ott  már nem esett újabb gól. Két tizenegyes alakította ki az 1-1-es végeredményt, ami főleg Litvániának jó hír, hiszen így utolérték a negyedik helyezett Észtországot, a harmadik helyezett Szlovéniának viszont túl jó a gólkülönbsége ahhoz, hogy reálisan befogható legyen. Szlovénia biztosította helyét a playoffban, vagyis számukra a csoportkör zárófordulójával nem ér véget ez az Eb-kvalifikáció.

Szlovénia – Litvánia 1-1
G.: Birsa (45+1.), Novikovas (86.)

Kép: UEFA

Kép: UEFA

Svájcnak volt a legkönnyebb dolga ebben a csoportban és ők is lehetnek a legelégedettebbek. San Marino legyőzése persze nem ad okot bármiféle elégedettségre, az önbizalom növelésére viszont jó. Meg mondjuk arra is, hogy közelebb kerüljenek a második pozíció bebiztosításához. San Marino köztudottan nem a legacélosabb ellenfél Európában, ám az ellenük megszerzett pontok ugyanannyit érnek, mint bárki más ellen – márpedig itt most ez volt a fontos. Szerencséjük volt, mert már az eleje felé sikerült lépéselőnybe kerülniük Lang góljával, majd kis szünetet követően jöhetett a folytatás. A fordulás után Inler, Mehmedi, Djourou, Kasami, Embolo és Derdiyok is betalált, ami egy 7-0-ás hazai sikert eredményezett. A miniállamban ez sajnos minden alkalommal benne van a pakliban, most azonban ez be is jött. A piros mezes svájciak gálával hangoltak az utolsó, Észtország elleni erőpróba előtt – az viszont eldőlt, hogy második helyezettként egyenes ágon jutnak ki az Európa-bajnokságra.

Svájc – San Marino 7-0
G.: Lang (17.), Inler (55.), Mehmedi (65.), Djourou (72.), Kasami (75.), Embolo (81.), Derdiyok (89.)

Az E-csoport állása:

e

A tabelláért köszönet az eredmenyek.com-nak!

Baranyai Balázs