Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Álomból rémálom, avagy így szűnt meg a Stadler FC

Számos olyan magyar és külföldi klub van a futball világában, mely egykor szép sikereket ért el, azonban mára megszűnt vagy egykori dicső hírnevéhez képest méltatlanul szerepel valamelyik alacsonyabb osztályban. Magyarországon az egyik legismertebb ilyen példa a Stadler József fémjelezte Stadler FC, mely a stabil anyagi háttér és a kezdeti szép sikerek ellenére néhány éven belül megszűnt és az óta sem vetődött fel a csapat újjáélesztése semmilyen formában. Cikkünkben a 90’-es évek egyik legkülönlegesebb NB1-es csapatát a Stadler FC-t mutatjuk be.

A kezdetek

1993-ban nagy változás állt be a Kiskőrösi Petőfi LC életében, hiszen Stadler József személyében komoly anyagi háttérrel rendelkező befektető érkezett a csapathoz, amely az 1992/1993-as szezonban 4. helyen végzett a magyar másodosztályban. A következő szezonban már mutatkoztak a változások és a sikerek első jelei, hiszen a kiskőrösi csapat neve Kiskőrös-Stadler FC-re változott valamint Tellinger Vilmos vezetésével a csapat első Bács-Kiskun megyei csapatként feljutott az első osztályba miután megnyerte a másodosztály küzdelmeit.

Költözés Akasztóra

A feljutás után Stadler József, akasztói milliomos stadiont építetett a falujában és az egész csapatot átköltöztette Akasztóra, miután sem Kecskeméten, sem Kiskőrösön nem támogatták stadionépítési szándékát. A stadion a 90’-es évek közepén a legmodernebb stadionnak számított hazánkban és több mint 21000 néző befogadására volt alkalmas. Az arányok érzékeltetése miatt fontos megemlíteni, hogy Akasztó teljes lakossága ebben az időben 3500 fő körül volt. Épült még a stadion mellé egy hotel valamint négy füves és műfüves gyakorló pálya a hatékonyabb kiszolgálás és a felkészülés érdekében. A városi legenda szerint a stadionavatóra olyan csapatokat próbáltak a faluba csábítani, mint a Bayern München, a Barcelona vagy a Real Madrid. Végül az 1995. március 4.-i nyitómeccset az akkor Parmalat FC néven futó Videotonnal játszották az akasztóiak és egy 0-0-s döntetlent értek el.

A csúcson

 25962

A tulajdonos joggal feltételezte, hogy ha a csapat az 1994/1995-os szezon végén is az NB1 tagja szeretne maradni akkor a keretet is jelentősen meg kell erősíteni nem csak a stadiont felépíteni. Az 1995.-ös januári átigazolási szezonban olyan légiósok érkeztek a csapatba, mint Igor Nicsenko, Vjacseszlav Jeremejev vagy Aleksandrs Jelisejevs, de a magyar játékosok közül is olyan játékosok erősítették a gárdát, mint az egykori válogatott Nagy Norbert vagy Babócsi András. Időközben Tellinger Vilmost Ion Patrascu váltotta 6 meccs erejéig majd jött a sikerek fő letéteményese Sándor István. A Stadler kétség kívül ekkor volt a csúcson, hiszen a bajnokságban a 9. helyen végeztek, mely a klub történetének valaha volt legjobb bajnoki eredményének számított. Az utolsó fordulóban a Fradi ellen ma is figyelemre méltó 22000 ember látogatott ki, mely szintén csúcsot jelentett a klub életében. A csapat neve is megváltozott a szezon közben, emiatt Stadler FC Akasztó néven játszotta a meccseit a tavaszi szezonban az időközben átadott stadionban.

Az 1995/1996-ös szezon elején a csapat jelentősen meggyengült hiszen Nicsenko és Nagy az FTC-be, Babócsi az MTK-ba, Ospiran pedig a skandináv bajnokságba távozott. A legnagyobb erősítést Dragóner Attila jelentette, aki később az FTC-ben vált igazán ismert és meghatározó játékossá. A csapat ebben a szezonban ismét nevet váltott, a bajnokságot már Innstadt-Stadler néven kezdte meg. A klub végül ismételten a 9. helyet tudta megszerezni, ami avval a játékos kerettel igen jó eredménynek számított.

A hanyatlás

1996-ban adóhatósági vizsgálat indult a tulajdonos, Stadler József ellen, ennek negatív hatása pedig a csapat teljesítményén is meglátszott. Az 1996/1997-es bajnokság végén a 16. helyet szerezte meg mindössze a csapat, így osztályozóra kényszerült ahol a Dunaferr ellenében végül bennmaradt az élvonalban. Télen több meghatározó játékos is távozott, a csapat pedig ismételten nevet váltott. A tavaszi szezont már Ecker-Stadler néven fejezte be az akasztói csapat.

75478377

Az 1997/1998-as bajnoki szezon volt az utolsó a csapat számára, hiszen a szezon végén jogutód nélkül megszűnt, de ez persze nem volt előzmény nélküli. 1997-ben a bíróság elítélte Stadler Józsefet adócsalás vádjával, ezzel a klub elvesztette a legfőbb szponzorát és egyben tulajdonosát is. A korábbi sikeredzőt Sándor Istvánt menesztették, helyette először Bozai Gyula majd Linka József ült le a kispadra. A nyári és a téli átigazolási szezonban, aki csak tehette távozott, a csapat pedig újra nevet váltott és a tavaszi szezonban Ilzer-Stadler FC Akasztó néven szerepelt. A szponzorok a szezon végére eltűntek, a játékosok pedig csak becsületből fejezték be a szezont. Nem meglepő módon a Stadler FC a szezon végén, az utolsó, 18. helyen végzett az első osztályban a másodosztály küzdelmeit pedig nem vállalta a következő szezonra, ezzel véget ért az akasztói NB1-es csapat rövid története.

A stadion sorsa

A csapat teljes megszűnését egyedül az akasztói stadion élte túl, egy ideig a Dunaferr majd a Gázszer ideiglenes otthona volt. A közvélemény érdeklődésébe legutóbb 2009-ben került a stadion, amikor Stadler József 350 millió forintért próbált rajta túladni. A létesítményt jelenleg senki sem tartja, karban emiatt szép lassan az enyészeté válik. Mindössze a stadion őrzésére és a parlagfű irtására költenek. A legrosszabb állapotban maga a pálya van, hiszen a játékteret ellepi a gaz ezért nem egyszer állatokat hajtottak ki rá legeltetés céljából. Tervek persze vannak a stadion, a hozzá tartózó pályák és a hotel hasznosítására is. Egy adósságkezelő cég például rendezvényközpontként értékesítené a létesítményt és környékét.

Képek forrása: borsonline.hu & valogatott.blog.hu

Szerző: Berbás Péter