15094269_1213379582062731_448498495528079157_n-e1479105440411

A német verseny dobogósai: Steffen Bjorn (dán), Jim Kuipers (holland), David Aerts (belga)

Tizennégy forduló telt el a világ legrangosabb sorozatának idei kiírásából, ebből ötször a holland Jim Kuipers bizonyult a legjobbnak. A hétvégén Németországban is igazolta klasszisát, második napi pályacsúcsával (a kijelölt rúgásszámnál tízzel jobbat rúgott) mindenkit megelőzött, közte nagy riválisát, az eddigi ranglistavezető és a szombati, első nap után még élen álló Alexandre Richert is.

A második helyen a holtversenyben végző, dán Steffen Bjorn Andersen és a belga David Aerts közül a skandinávé lett az ezüstérem, miután megnyerte a szétlövést. A csapatversenyt Hollandia nyerte.

A négy magyar induló közül mindenki a mezőny első felében végzett, Lengyel Béla (FTC Footgolf) 21., Tajtyi Róbert (BFGT) 42., Molnár Arnold (Nimród) 47., Podusil György (BFGT) 48. lett. Utóbbi a szenior kategória hetedik helyét is megszerezte.

Összegző

A versenykiírás szerint minden játékos legjobb négy eredményéből adódik össze az összetett pontszám, ezeket a pontokat zölddel jelöltük, míg a pirossal jelölt pontokat megszerezték a versenyzők, de nem számítanak bele a végső elszámolásba. Egy versenyző akkor növelheti pontjainak számát, ha nincsen még négy eredménye, illetve ha van, akkor több pontot kell szereznie a negyedik legroszabb eredményénél. Tehát, ha a táblázatot megnézzük, az éllovas holland Jim Kuipers csak akkor szerezhet még pontot, ha egy versenyen 200 pont felett szerez. Ha ez megvan, akkor annyi plusz pontot írnak neki jóvá, amennyivel meghaladja a kieső pontszámot az új pontszám. Két fordulóval a vége előtt tudni lehet, hogy Jim Kuiper a legjobb esetben 900 ponttal zárhat, van még lehetősége 865 egységig jutni, vagy marad a jelenlegi 815 pont. Ezt onnan tudni, hogy mindegyik versenynek megvan a maga kategóriaszintje. Van 100, 150, 200 és 250 pontos megmérettetés, ennyit kap a győztes. Az utolsó előtti fordulóban Portugáliában 150 pont a maximálisan megszerezhető, így ott például Jim Kuipers nem tudja növelni pontjainak számát, ellenben Marokkóban a zárókörben 250 pontot kap az első és 215 pontot a második helyezett. Az tehát biztos, hogy az utolsó versenyen dől el a 2016-os abszólút bajnoki cím sorsa. Mivel a német versenyen a második helyre szoruló francia Alexandre Rice negyedik legkisebb elért pontszáma 150 így a portugál versenyen ő sem tudja növelni előnyét. Csak akkor nyerhet, ha Marokkóban elsp, vagy második helyen végez és riválisa Jim Kuipers másodiknál rosszabb eredményt ér el és nem tudja növelni pontjainak számát. A képlet ennyire egyszerű, leírva lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnhet. A dobogó legalsó fokáért hatalmas verseny várható…

eft-14

A versenysorozat Portugáliában folytatódik, a zárókörben pedig Marokkóba látogat a mezőny. Ez lesz a második alkalom, hogy Európán kívül rendeznek EFT versenyt és az első, hogy Afrikában.

Forrás: magyarfootgolf.hu