Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Ajándékba kapott sikerrel tapad tovább a Barca – videóval!

A spanyol bajnokság 35. fordulója egy katalán városi derbit hozott, ami egy darabig szoros volt ugyan, de összességében el nem kényeztette az igényes futball kedvelőit. Védelmi hibák döntöttek.

Kép: Marca

Kép: Marca

A Real és az Atletico Madrid után most az FC Barcelonán volt a sor, hogy a nagyok közül ők is kipipálhassák szombati meccsüket. Ellenfelük azonban nem volt akárki: a városi rivális Espanyol otthonában kellett helytállniuk és begyűjteni a három pontot, ami rendszerint meglehetősen nehéz feladat. A “kisebbik” barcelonai együttestől bármi kitelik: többnyire jellemző rájuk a zárt, fegyelmezett védelem, amely a legjobb támadósorokat is képes feltartóztatni, ám olykor ugyanúgy képesek összeomlani is és szinte önként átadni a pontokat aktuális ellenfelüknek. Ezen az estén inkább az első variáció valósult meg.

A kék-fehérek nem törődtek azzal, hogy mekkora nevek rúgják a bőrt a túloldalon, inkább már az első másodpercektől fogva letámadtak és próbálták megmutatni, hogy nagy hiba őket alábecsülni. A totális presszing amit az első percekben bemutattak, rendesen zavarba hozta a vendég játékosokat, akik azért kvalitásaiknak és nem kis rutinjuknak köszönhetően át tudták vészelni a rohamokat és többnyire ki tudták hozni a játékszert terv szerint. Akadt olyan eset is viszont, amikor zavar támadt az erőben és csak a szerencsének köszönhették, hogy nem kerültek hátrányba. Erre például az 5. perc legvégén került sor, amikor is Caicedo passza után Jurado került ajtó-ablak ziccerbe, a befejezés azonban meglehetősen szégyenteljesre sikerült, így maradt a 0-0.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, ez az intenzív nyomásgyakorlás úgy nagyjából 15 percig tartott a hazaiak részéről, utána viszont energiaspórolási célzattal visszább vettek és átadták a teret a labdát megbecsülő ellenfelüknek. A Barca így irányíthatott, habár nagyon közel nem kerültek Diego Lopez kapujához. Aprólékosan kimunkált és sokáig szinte tökéletesen kivitelezett védőmunkát láthatott az Espanyol részéről a nagyérdemű, ezzel pedig Messiék sem tudtak nagyon mit kezdeni. Nehezen tudták csak átlépni a felezővonalat és csak nagyon ritkán tudták eljuttatni a labdát az MSN valamely tagjához – a védők pedig akkor sem hagyták őket nagyon ficánkolni. Neymarnak volt egyszer egy majdnem tiszta lövőhelyzete és pár kisebb próbálkozásocska, de összességében az első félidő az Espanyolé volt. Főleg az történt, amit a hazaiak akartak.

Kép: Marca

Kép: Marca

A fordulás után aztán ahogy az sejthető volt, Luis Enrique ihletet adott játékosainak, miként is kéne cselekedniük a győzelem megszerzése céljából. A Barca játéka egyből pofásabban nézett ki, sokkal céltudatosabbak voltak és a letámadást is jobban viselték, viszont az áttörést nem ők, hanem egy rossz napot kifogó hazai középpályás hozta el számukra. A korábban már egy komoly ziccert elpuskázó Jurado ugyanis az 50. percben gigantikus gólpasszt adott hazaadás formájában a képletet remekül olvasó Suareznek, aki jó szokásához híven az ilyen lehetőséget ki is használta. Kár érte, talán több volt ebben a meccsben annál az Espanyol részéről, mint hogy egy ilyen csúnya hibával odaadják a pontokat a riválisuknak.

A történetnek elvileg persze nem kéne, hogy ilyen hamar véget érjen, de a kék-fehérek lehetőségei alaposan visszaestek a kapott gól által. Rá voltak kényszerítve a letámadásra, amiről tudni lehetett, nem bírják végig; plusz a Barca is lassította a játékot és tudatosan próbált a kinyíló hazai védelem hibáira építeni. Ez a helyzet pedig így egy elhúzódó taktikai harcot eredményezett. A vendégek nyugodtan támadtak, húzták az időt és ellenfelük idegeit, az Espanyol pedig próbált elöl labdát szerezni és közben nem kinyílni. Utóbbi egy nagyon nehezen megvalósítható művelet és szinte biztosra lehetett tudni, hogy közel egy félidőn keresztül ilyen ellenféllel szemben nem megvalósítható.

Egyetlen reményük egy gól volt, mellyel kiegyenlíthettek volna, elvégre az az egy találatos differencia nem mondható soknak. És nem lehet azt mondani, hogy nem kellett izgulnia néha ter Stegennek és az előtte takarítani igyekvő védelemnek – viszont amit csináltak, az ezúttal elégnek bizonyult. Az Espanyol hiába gürcölt, ezzel csak elodázni tudták azt, ami a 76. percben bekövetkezett: Rakitic találata megduplázta a Barca előnyét és gyakorlatilag eldöntötte a találkozót. Ami pedig tovább rontotta a kilátogató Espanyol-drukkerek akkor már nem túl idilli idegállapotát, az a zárómomentum, a 87. percben: egy újabb védelmi baki, ami ráadásul még látványosabb is lett, mint az első volt, ráadásul itt is Suarez büntetett, aki ezzel a duplával beállította a 3-0-ás végeredményt.

A Barca így 81 pontos, holtversenyben a Reallal, de a madridiaknak még van egy elmaradt meccsük. Az Espanyol a 9. helyen tanyázik a táblázaton.

https://www.youtube.com/watch?v=BHFI23pMLYY

Espanyol – Barcelona 0-3
G.: Luis Suarez (50., 87.), Rakitic (76.)

Espanyol: Diego Lopez – Caricol, Reyes, David Lopez, Javi Lopez – Piatti (Perez), Fuego (Roca), Sanchez, Jurado – Caicedo (Leo Baptistao), Gerard Moreno. Edző: Sanchez Flores.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Pique, Sergi Roberto – Andre Gomes (Mascherano), Busquets, Rakitic – Neymar, Luis Suarez, Messi. Edző: Luis Enrique.

Baranyai Balázs