Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS Nagydöntő: sikerül a címvédés, vagy visszavág a Toronto? – előzetes

Magyar idő szerint ma este 22 óra után veszi kezdetét a tengerentúli profiliga, azaz az MLS 2017-es szezonjának Nagydöntője. A Seattle Sounders Kanadában hozhatja össze a címvédést, azonban a tavalyi párosítás megismétlésével a Toronto előtt esély nyílik a visszavágásra.

IMG_20171209_201809Egy meccs a dicsőséghez – vajon a Toronto visszavág, vagy összejön a Seattle számára a címvédés? (forrás: twitter.com/MLS)

Az MLS, azaz az észak-amerikai profiliga 22. Nagydöntőjét rendezik meg magyar idő szerint ma 22:15-től! A nagy fináléban a tavalyi párosítás ismétlődik meg – a címvédő Seattle Sounders ezúttal a tavaly “csupán” második helyet megszerző Toronto FC otthonában lép pályára.

Az MLS alapszakaszában már egyszer idén találkozott a két együttes, májusban pedig a Toronto 1-0-ra tudott nyerni a Seattle otthonában. A tavalyi Nagydöntő 0-0-s eredménnyel ért véget a hosszabbítást követően is, majd tizenegyesekkel nyert a Sounders. Ez volt a két klub legutóbbi egymás elleni meccse a “közelmúltban”.

IMG_20171209_201520Giovinco és Dempsey főszereplésével kezdődik hamarosan a finálé, de vajon ki örülhet a legvégén? (forrás: twitter.com/MLS)

Azt azonban a tavalyi finálé kapcsán nem szabad elfelejteni, hogy kaput eltaláló lövés nélkül hozta le azt a Seattle, mely sokat köszönhetett akkor és azóta is svájci kapusának, a bravúrt bravúrra halmozó Freinek. Az idén történelmi alapszakasz-győzelmet elérő kanadai óriás, vagyis a Toronto erősebbnek hat megintcsak egy újabb szezon elteltével. Giovinco és Altidore továbbra is a klub legjobbjai közé tartoznak, míg a Barca nevelés Vazquez is brilliáns szezont futott, talán még jobbat is, mint fentebb említett két társa, ugyanis sok meccset nyert és mentett meg klubja számára a katalán gárda egykori labdarúgója. Az alapszakaszt tekintve viszont minden téren a Toronto volt a legjobb, amely minden eddiginél több pontot gyűjtött a bajnokság kiesés szakasz előtti részében. A 69 pontot bezsebelő torontói gárda tudhatja magáénak az egy szezon alatt aratott legtöbb győzelmet is. A Seattle szezonja nem indult olyan jól, és nem volt olyan meggyőző a Sounders, mint a másik döntős, ám az alapszakasz végére szépen felkapaszkodtak Dempsey-ék az élre, s az élő legenda mellett a nyugatiaknál is bőven vannak nagy nevek ismét, mint Lodeiro, vagy éppen Bruin, no meg persze a fentebb említett Frei. Folyamatosan fejlődött, és lett jobb az idei alapszakasz során tehát a címvédő, ám ez alapvetően nem biztos, hogy elég lesz a végső sikerhez. A Toronto pedig ezzel szemben sokkal kiegyensúlyozottabb és stabilabb volt, szinte biztosra lehetett venni mindig, hogyha nem is nyer a kanadai legénység, legalább pontot szerez, és ez az elv az esetek többségében érvényesült is a szezon során. A Seattle ugyan ki nem kapott a rájátszásban, míg a Toronto a New York Red Bulls csapatát vendégül látva 1-0-ra alulmaradt, de ez még belefért. Viszont a jó szezont futó Columbus Crew meg tudta izzasztani, megállítani viszont nem a kanadai sztárcsapatot.

IMG_20171209_201457A helyszínen már mindene készen áll a kezdéshez! (forrás: twitter.com/MLS)

A Nyugati Főcsoport fináléját a Seattle magabiztosan nyerte meg, 2-0-ra, majd 3-0-ra kiütve a Houstont, s ez az erődemonstráció azt is igazolta, hogy nehéz azt állítani, hogy nem a liga két legjobb klubja feszülhet egymásnak a torontói Nagydöntőben.

Az alapszakasz legjobbja lehet a döntő legjobbja is?

A Toronto magabiztos alapszakasz győzelme már-már előrevetítette a csapat legvégső sikerét is, persze a döntőig el kellett jutni, amit meg is tett a kanadai gárda, így nagy kérdés, hogy sikerülhet-e a tavalyi vereség után a visszavágás a címvédő Seattle csapatával szemben.

Az nem kérdéses, hogy a két klub a legjobbjait veti be ma este, az azonban már igen, hogy hazai részről Altidore tényleg kezdőként küldhető-e pályára. A jenki támadó a térdével bajlódik, de ha játszhat, kulcsszerep hárulhat rá. A többi nagyágyú szinte egytől egyig biztosan a pályán lesz, bár a Sounders csapatkapitánya, a kubai Osvaldo Alonso biztosan nem szerepelhet a fináléban. Ő az, aki a tavalyi Nagydöntőben is csak fájdalomcsillapító injekciókkal tudott szerepelni. Rajta kívül Brad Evans sem játszhat ma hátsérülése miatt.

A hazai pálya mindenképp a Toronto mellett szól, és ha Giovincoék elkapják a fonalat, akkor nehéz lehet őket felülmúlni. Ugyanakkor hazai pálya ide vagy oda, nem mindig mérvadó ez a tényező, és ha taktikusan jól teljesít a Sounders, akkor igazából bármi lehet. Messzemenő következtetésekbe talán kár is belemenni, igazából bárhogyan alakulhat a meccs, két nagyszerű gárda lép ma egymás ellen ismét pályára, és a tavalyi kaput eltaláló lövés nélkül döntőt megnyerő Seattle csapatát felelőtlenség lenne lebecsülni, már csak azért is, mert bárhogy is volt tavaly, mégiscsak a regnáló bajnokról beszélünk. Ráadásul ha megnézzük az alább következő statisztikákat, és ha csak azokra hagyatkozunk – ami alapvetően nem mindig mérvadó – , akkor meglepő dolgokat, de minimum érdekeseket figyelhetünk meg.

Mindenesetre annyit mindenképpen elmondhatunk, hogy izgalmas összecsapásra lehet számítani, melyről természetesen a Fociclub.hu-n beszámolunk, és jó szórakozást kívánunk a hamarosan kezdődő nagy fináléhoz!

Szezon statisztika a két csapatot szembe állítva egymással
Toronto FC – Seattle Sounders
Mérkőzés: 38 – 38
Győzelem: 22 – 17
Döntetlen: 10 – 12
Vereség: 6 – 9
Szerzett gólok: 77 – 59
Kapott gólok: 39 – 39
Lövések: 378 – 419
Kaput eltaláló lövések: 178 – 169

A két klub legjobb góllövői

Toronto FC
Sebastian Giovinco – 17 gól
Jozy Altidore – 16 gól
Victor Vázquez – 9 gól

Seattle Sounders
Clint Dempsey – 15 gól
Will Bruin – 13 gól
Nicolás Lodeiro – 7 gól

A két klub egymás elleni mérlege

Mindent egybevetve az alapszakaszbeli meccseket figyelembe véve
3 Toronto FC győzelem (11 szerzett góllal), 7 Seattle Sounders győzelem (18 szerzett góllal), 2 döntetlen

Torontóban az alapszakaszbeli meccseket figyelembe véve
1 Toronto FC győzelem (4 szerzett góllal), 3 Seattle Sounders győzelem (6 szerzett góllal), 1 döntetlen


MLS Nagydöntő 2017
22:15 • Toronto FC – Seattle Sounders (ÉLŐ – EUROSPORT 2)
Helyszín: BMO Field, Toronto. Vezeti: Allen Chapman

Várható kezdőcsapatok

Toronto FC: Alex Bono – Chris Mavinga, Drew Moor, Eriq Zavaleta – Justin Morrow, Marky Delgado, Michael Bradley, Victor Vazquez, Steven Beitashour – Sebastian Giovinco, Jozy Altidore

Seattle Sounders: Stefan Frei – Nouhou, Chad Marshall, Roman Torres, Kelvin Leerdam – Gustav Svensson, Cristian Roldan – Joevin Jones, Clint Dempsey, Nicolas Lodeiro – Will Bruin

Nagy Dávid