Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bemutatjuk Németország legeredményesebb csatárát

Ha Németország csatárairól beszélünk, akkor a legtöbben Mario Gomez-re, Timo Werner-re vagy éppen Sandro Wagner-re asszociálnak. Azonban rajtuk kívül van egy olyan játékos, egy tipikus középcsatár, aki az idei szezonban káprázatos gólokat lő, nevét mégsem halljuk sűrűn. Vajon ki lehet ő?

Nils Petersen nevével már biztosan találkoztak a Bundesliga követői. A 29 éves csatár idén remek szezont fut, hiszen minden sorozatot figyelembe véve, 30 meccsen 17 gólnál jár. Ennyi találatot csak Timo Werner szerzett az évad során, viszont ő ezt a mennyiséget 36 találkozón érte el. De nézzük honnan indult és hogyan alakult a csatár pályafutása.

petersen

Mára a Freiburg egyik vezére lett.

A Wernigerode-ban született Petersen még a Carl Zeiss Jena-ban kezdett el futballozni ifjú korában. Szépen járta a ranglétrát, majd a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott a Bundesliga 2-ben. A klub aztán hanyatlásnak indult, lecsúsztak a 3. Ligába, ahonnan Petersen nagy meglepetésre az élvonalban szereplő Cottbus-hoz került még 2009. januárjában.

A kis német csapatnál a Bundesliga debütálás is valóra vált Petersen számára, de ekkor még inkább a tartalékok között kapott szerepet. Az Energie a szezon végén kiesett Bundesliga-ból, de Petersen maradt a klubnál, s a másodosztályban egyre meghatározóbb tagjává vált a Cottbus-nak. A 2009/10-es szezonban 10, majd az azt követő évadban már 25-ször volt eredményes a Bundesliga 2-ben. Természetesen a Bayern München fel is figyelt rá, amely 2011. nyarán 2,8 millió euróért leigazolta Petersen-t.

petersen2

Néhány gól szerzett, de nem volt maradás München-ben.

A bajor kaland nem igazán jött be a csatár számára, ugyanis csupán 15 meccsen kapott lehetőséget. A 2011/12-es szezon után kölcsön is adták a Werder Bremen-nek. A kikötővárosi csapatnál aztán megmutatta, hogy azért a legmagasabb szinten is érdemes vele számolni, ugyanis első szezonjában 34 meccsen 11 gólt és 6 gólpasszt jegyzett. Ezek után természetesen a brémaiak meg is vásárolták Petersen játékjogát.

A sikeres első Werder szezon után kevésbé alakultak jól számára a dolgok a csapatnál. Egyre kevesebb lehetőséget kapott, és egyre gyengébben futballozott, amikor 2015 januárjában jött a Freiburg felkeresése. Christian Streich csapatában pedig egy igazi nyerő csereember lett, hiszen 12 bajnokin csak 502 percet volt a pályán, de mégis 9 gólt szerzett. Ettől függetlenül a fekete-erdei csapat kiesett 2015-ben a második vonalba, ahová Petersen is követte az együttest.

Amit vélhetőleg nem is bánt meg, hiszen megnyerte a Bundesliga 2-t, amelyhez nagyban hozzájárult a maga 21 találatával. Ez egyébként meghívót jelentett az Olimpiára a német csapatba, ahol ezüstérmet és gólkirályi címet szerzett. A kitérő után a Bundesliga 2016/17-es szezonjában újra Christian Streich cserembere lett. Szinte minden találkozón pályára lépett és sokszor a padról beállva góllal, gólokkal segítette csapatát értékes pontokhoz. Nem mellesleg a Bundesliga legeredményesebb csereként beálló játékosává avanzsált.

Nils+Petersen+Germany+v+Fiji+Men+Football+Gx1aoRPWfiAl

Az Olimpián is megmutathatta magát Petersen.

Idén, 29 éves korára pedig úgy néz ki, hogy beért Petersen, mivel sokszor kezdőként kap lehetőséget és bizonyítja is, hogy helye van a csapatban. 25 bajnokin eddig 13-szor volt eredményes és ki kell mondani, hogy jelenleg ő Németország legeredményesebb középcsatára.

Ettől függetlenül Joachim Löw nem küldött meghívót a számára és vélhetően már nem is lesz válogatott Petersen, de ahonnan felküzdötte magát, hogy a számok alapján hazájának a legeredményesebb támadójaként beszélhetünk róla, az egy igazán dicséretre méltó teljesítmény.

Egyik legnagyszerűbb gólja az idei szezonból.