Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Mbappé-varázslat, a franciák hazaküldték Messiéket! – videóval

Egy napnyi szünetet követően az egyenes kiesés szakasz vette kezdetét az Oroszországban zajló világbajnokságon. A nyolcaddöntők nyitányán pedig egy igazi csemege várta a futball szerelmeseit, ugyanis a két nagy favoritként számontartott Franciaország és Argentína legjobbjai feszültek egymásnak. 

Az oroszországi tornán a két válogatott eddig nem túl meggyőző játékkal rukkolt elő, a franciák legutóbbi dánok elleni mérkőzése nagyon unalmasra sikeredett, míg az argentinoknál az utolsó percig rezgett a léc Nigéria ellen a kiesés szélén táncolt Sampaoli együttese. A nyolcaddöntőben mindkét gárdának tudása legjavát kellett bemutatni, különben a címvédő németek sorsára jutottak volna. Bármilyen furcsa egyébként, ez a két nagymúltú futballnemzet eddig csak kétszer találkozott világbajnokságokon, 1930-ban, illetve ’78-ban. Az viszont már a franciák számára jó ómen, hogy azóta a negyven évvel ezelőtti vereség óta nem kaptak ki dél-amerikai válogatottól vb-n (négy győzelem, négy döntetlen a mérlegük). Ezenkívül a két válogatott még barátságos mérkőzést játszott egymással és az argentinok mindkét alkalommal letudták győzni a franciákat 2007-ben 1-0-ra, míg 2009-ben 2-0-ra, tehát Griezmannék még sohasem győztek Argentína ellen a kezdő sípszót megelőzően.

Ahogyan az várható volt a nagy tétnek köszönhetően egyi gárda sem esett neki a másiknak. A franciák szakvezetője Didier Deschamps 80. alkalommal foglalhatott helyett a francia kispadon ami rekordnak számít, az eddigi rekordot Raymond Domenech tartotta aki 79 alkalommal foglalhatott helyet a francia kispadon. A franciák a 9. percben nagyon közel jártak a korai vezetés megszerzéséhez azonban Griezmann szabadrúgása a felső lécen csattant. A 11. percben Mbappé gyorsasága komoly gondot okozott az argentin védelemnek, aminek következtében az előző mérkőzés hőse Marcos Rojo csak szabálytalanul tudta megállítani az ifjú tehetséget, amiért az iráni játékvezető büntetőt ítélt. A megítélt büntetőt az Atlético Madrid francia sztárja Antonie Griezmann higgadtan a kapu közepébe gurította esélyt sem adva Armani kapusnak. Az argentinok ezzel 1998-as világbajnokság után kaptak ismét gólt bünetőből ami az egyenes kiesési szakaszt jelenti, akkor az angolok ellen. A találkozón további érdekesség volt, hogy Jorge Sampaoli eddig mind a 16 alkalommal más kezdőt jelölt ki amióta ő irányítja az argentin válogatottat. A 19. percben ismét Mbappé kapott egy remek indítást, ami ezúttal is komoly zavart okozott a dél-amerikaik védelmében, de ezúttal is csak szabálytalanul tudták megállítani a PSG csillagát, ami után nagyon kedvező helyzetből végezhettek el szabadrúgást a franciák, amit végül Pogba durrantott jócskán fölé. A folytatásban az argentinok próbáltak támadásokat vezetni, de komoly ziccerig nem jutottak Messiék. Az első játékrész hajrájában a behúzódó francia védelmet Di Maria egy fergeteges bombagóllal átlőtte ami még a franciák hálóőrén is kifogott, ráadásul ez volt az argentinok első kaput eltaláló lövése.

Fordulást követően a franciák mintha az öltözőben ragadtak volna, amit az argentin csapat kegyetlenül kihasznált. A 48. percben egy pontrúgás utáni kavarodás követően Messi passzába Mercado még beletudott érni ami megzavarta Lloris-t és a kapuban kötött ki a játékszer megfordítva az állást a dél-amerikai együttesnek. A 56. percben a csereként beálló Fazio és Armani nem értették meg egymást és kis híján összehozták a franciák egyenlítő gólját, azonban Griezmann nem tudott élni a lehetőséggel. A mérkőzés 57. percében az argentin védelem nem tudott tisztázni, Pavard pedig egy zseniálisan eltalált lövéssel egyenlített. A 22 esztendős védő első válogatottbeli gólját szerezte az argentinok ellen. A teljesen megzavarodó argentinok a 64. percben újabb gólt kaptak miután Lucas Hernández beadását követően Mbappé csapott le a labdára amivel ismét vezetést szereztek a franciák. Négy perccel a francia gólt követően Giroud hozta kihagyhatatlan helyzetbe Mbappét aki ezzel duplázni tudott. A hajrában az argentinok nem tudtak lendületet vinni a támadójátékukba, ez pedig azt jelentette már a nyolcaddöntő végállomást jelentette Messiék számára az oroszországi világbajnokságon. A mérkőzés hőse a két gólt jegyző Kylian Mbappé volt aki az első tinédzser lett Pelé után aki duplázni tudott a világbajnokságok történetében, a brazilok csillagának még 1958-ban a svédek ellen sikerült. A mérkőzés ráadásában Agüero állította be a végeredményt, ezzel pedig Franciaország lett az első negyeddöntős az idei kontinenstornán. A franciák ráadásul először győzték le az argentinokat a világbajnokságok történetében.

Franciaország – Argentína 4-3 (1-1)
Helyszín: Kazan Aréna, Kazany, 42 873 néző Vezette: Faghani (iráni)
Gólszerzők: Griezmann (13., büntetőből), Pavard (57.), Mbappé (64., 68.) ill. Di Maria (41.), Mercado (48.), Agüero (90+3.)
Sárga: Matuidi (72.),Pavard (73.) ill.Rojo (11.), Tagliafico (19.), Mascherano (43.), Banega (50.), Otamendi (90+4.)
Kiállítás:

Franciaország: Lloris – Lucas, Umtiti, Varane, Pavard – Pogba, Kanté – Matuidi (Tolisso 75.), Griezmann (Fekir 83.), Mbappé (Thauvin 89.) – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Argentína: Armani – Mercado, Otamendi, Rojo (Fazio 46.), Tagliafico – Perez (Agüero 66.), Mascherano, Banega – Pavon (Meza 75.), Messi, Di Maria. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli

https://www.youtube.com/watch?v=V7fUzqunJpw

Képek forrása: fifa.com

Ondik Gábor