Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ronaldo, a király – Juve-Atleticó elemzés

Tegnap a portugál zseni vezérletével a Juve kiütötte az Atleticót a BL-ből, így tovább él a remény, hogy megtörik 1997 óta tartó BL-átkukat. Az első meccs után voltak, akik már temették a Juvét, de ez hiba volt. A megszokottnál rövidebb formátumban, kicsit lényegretörőbben bemutatjuk pontosan mit is csinált Allegri. 

Allegri terve 

Az olasz mestert eléggé lemeccselték Madridban, úgyhogy itt volt az ideje a visszavágásnak. Bár papíron egy 4-3-3-nak nézett ki a kezdője, a gyakorlatban ez egyszer nem látszott a pályán, védekezésben 4-4-2 volt, támadásban pedig afféle 3-4-3.

Az elsődleges cél az volt, hogy beadásokkal megtalálják Ronaldo vagy Mandzukic fejét, ezért pedig elsősorban a két szárnyvédő volt a felelős. Spinazzola nem egy Alex Sandro, de tisztességesen helyt állt, Cancelo pedig megállás nélkül küldözgette középre a labdákat. Ilyenkor Bernardeschi is behúzódott középre, ezzel pedig teljesen összeszűkítették az Atleticót, hiszen legalább 4 védőnek kellett védekeznie három támadóval szemben. Cancelo egy az egyben rendre megverte az emberét, de olykor két védővel szemben is képes volt jó beadásra, vele nem tudtak mit kezdeni a vendégek. Can hátrahúzása pedig azért volt nagy ötlet, mert ezzel a kontrákat is sikerült ellehetetleníteni. Állandó létszámfölényben voltak a Juve védők Griezmannékhoz képest, akik így csak szenvedtek. Ráadásul ezzel még Pjanicnak is kevesebb védekező feladata jutott, aki gond nélkül tudta mozgatni a csapatot. Az Atleticó masszív védekezését gyors oldalváltásokkal próbálták megzavarni, és ez sikerült is, leginkább persze Cancelo oldalán.

Persze ahhoz, hogy sikerüljön megfordítani a párharcot szükség volt, hogy Ronaldo elővegye világklasszis formáját, de elvégre pont ezért igazolták. Az Atleticó támadójátéka teljesen értelmezhetetlen volt egész meccsen, a fél pályán alig jöttek át, a mérkőzés után Simeone is elismerte, hogy hibázott, és támadóbban kellett volna fellépni, így csak a Juventus kezére játszottak, akik számolatlanul lőtték középre a labdákat.

Azt nem lehet megmondani, hogy ezzel top favorit-e a Juve a BL győzelemre, azonban annyi biztos, hogy egy nagyon nehéz ellenfelet gyűrtek le, és bárki ellen komoly eséllyel szállnak ringbe a negyeddöntőben is.