Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: A Dortmund kitömte a Legiát – Videóval!

Sima német siker született a Bajnokok Ligája F-csoportjának nyitófordulójában, ahol Lengyelországban tudott nyerni a Borussia Dortmund.

Kép: UEFA

Kép: UEFA

Felemás érzésekkel állhattak fel a meccs után a Legia szurkolói. Egyfelől hatalmas örömmel, hiszen hosszú idő után ismét a BL-ben mutathatták meg magukat, ami a hangulaton meg is látszott. Csurig telt a varsói stadion, a kilátogatók pedig többnyire önfeledten énekeltek és örvendeztek – függetlenül attól, hogy mi történik a pályán. Teljes elégedettségre viszont nem feltétlenül lehet okuk, elvégre a sárga-feketék szépen beárazták őket is, illetve a lengyel bajnokságot is. Habár a lengyel válogatott már meghatározónak számít Európában, a lengyel játékosok pedig rendszerint minőségi erősítést jelentenek bárhol Európában, klubszinten azért még van hova fejlődniük lengyel barátainknak.

Már a kezdőcsapat is érdekesen nézett ki a részükről: nem került be a kezdőbe Nemanja Nikolics, aki egyértelműen e Legia leggólerősebb futballistája.  A magyar válogatott támadó így csak a kispadon kezdett – hogy ennek mi értelme volt taktikai szempontból, valószínűleg sosem tudjuk meg. A németek komolyan vették ellenfelüket, de talán kissé még csalódottak is voltak, hogy ilyen könnyű dolguk volt. Az életük meccsére készülő hazaiak a nagy létszámú közönség és a BL-himnusz hatására szépen összeszarták magukat a nagy várakozások miatt – a fejben szétesett csapat pedig megverte saját magát, mielőtt még a Dortmund tette volna meg. Az első 20 percben el is dőlt minden lényeges kérdés: Götze, Papastathopoulos és Bartra is betalált, a 3-0-ás fölény pedig épp elég volt a dortmundiaknak.

Onnantól teljesen visszavettek a tempóból és elkezdtek spórolni a hétvégi bajnokira – ellenőrzésük alatt tartották a dolgokat, csak annyit engedtek a varsóiaknak, amennyit lehetett. Az első félidő végén így viszonylag sokat volt a fehér mezeseknél a labda, akadt pár szögletük, de a vendég kapura teljesen veszélytelenek voltak. A Dortmund a játék minden elemében felülmúlta ellenfelét: technikailag egyértelmű volt a különbség, de sebességben és gondolkodásban sem tudtak olyan lassúak lenni, hogy egy szintre süllyedjenek a lengyelekkel. Ehhez hozzáadódik még a Legia védelmének és Malarz kapusnak a botrányos formája – tényleg nehéz lehet néhány mozzanatot megmagyarázni a részükről.

A második felvonásban folytatódott a Bajnokok Ligájához méltatlanul alacsony iram és a dortmundi spórolás. Az avatatlan szemek akár azt is hihették, hogy a hazaiak beszorították a németeket, de mi sem állt távolabb a valóságtól. A Borussia úgy lazázta végig a második játékrészt, hogy alig volt náluk a labda, csak egészen minimális mértékben fárasztották ki magukat – és azért szereztek még három gólt, ha már egyszer úgy jött ki a lépés. Nikolics közel fél órát kapott hazai közönség előtt, de éles javulás vele sem következett be a lengyel gólok számát illetően – pedig nem mozgott rosszul. A vége így egy kényelmes 6-0 lett, ami egy árulkodó eredmény.

Lovrencsics Gergő azt nyilatkozta a Fradiba igazolás után, hogy szerinte a Ferencváros most erősebb, mint a Lech Poznan (a magyar támadó előző csapata). A lengyel bajnokság magasabban jegyzett, mint a magyar – de most láthattuk előbbinek a gyengéit is. Valóban úgy tűnik, hogy egy lengyel bajnok sem jelent olyan komoly játékerőt Európában, amit igazán komolyan kell venni. Ezzel együtt érdemes eljátszani a gondolattal, hogy fordított esetben például a magyar bajnok mire ment volna a Dortmund ellen.

Legia Warszawa – Borussia Dortmund 0-6
Helyszín: Stadion Wojska Polskiego (Varsó), Vezette: Karasev (RUS)
G.: Götze (7.), Papasthatopoulos (15.), Bartra (17.), Guerreiro (51.), Castro (77.), Aubameyang (87.)

Legia Warszawa: Malarz – Guilherme, Czerwinski, Dabrowski, Bereszynski – Moulin (Radovic), Odjidja-Ofoe, Jodlowiec – Qazaishvili (Aleksandrov), Prijovic (Nikolics), Langil. Edző: Hasi.

Borussia Dortmund: Bürki – Schmelzer, Bartra, Papasthatopoulos, Piszczek – Weigl (Ginter) – Dembele (Mor), Guerreiro, Götze (Castro), Pulisic – Aubameyang. Edző: Tuchel.

A csoport másik meccsén: Real Madrid – Sporting 2-1

http://www.dailymotion.com/video/x4t89tf_0-1-mario-gotze-goal-hd-legia-warszawa-0-1-borussia-dortmund-14-09-2016-hd_sport

http://www.dailymotion.com/video/x4t8bp8_sokratis-papastathopoulos-goal-hd-legia-warsaw-0-2-borussia-dortmund-14-09-2106-hd_sport

http://www.dailymotion.com/video/x4t8cl4_17-marc-bartra-goal-legia-warsaw-0-3-borussia-dortmund-14-09-2016_sport

http://www.dailymotion.com/video/x4t8h8y_gonzalo-castro-goal-legia-warszawa-0-5-borussia-dortmund-14-09-2016_sport

http://www.dailymotion.com/video/x4t8hwo_pierre-emerick-aubameyang-goal-hd-legia-warszawa-0-6-borussia-dortmund-14-09-2016-hd_sport

Baranyai Balázs