Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Leonardo Santiago

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor
9. Guiseppe Signori
10. Emiliano Bonazzoli
11. Nathan Eccleston
12. Rohan Ricketts
13. Paul Shaw
14. Túlio Costa

Mai hősünk világsztárnak nem nevezhető, de zseninek mindenképpen. Igaz az eddigi labdarúgók közül majdhogynem a legkreatívabbról van szó, csak karrierje során nem fordult meg a legnagyobb kluboknál és nem volt brazil válogatott, de zsenialitásához semmi kétség nem férhet.

www.valogatott.blog.hu

www.valogatott.blog.hu

1983.03.09-én született. Hollandiában nevelkedett, első felnőtt csapata a Feyenoord volt. 2006 januárjában tovább állt, s a NAC Breda szerződtette. A korábban rendre sérült labdarúgó végre megkapta a bizalmat, s annyira élt vele, hogy egy év után a holland sztárcsapat az Ajax hétszázötvenezer euróért megvette a játékjogát. Két és fél évig maradt Amszterdamban, de a sérülések itt sem kerülték el. Ennek ellenére az értéke csaknem megháromszorozódott. A Breda csapott le ismét rá. A Bredánál ismét magára talált, két év után pedig kölcsönvette az osztrák Salzburg. Lejárt az egy év kölcsöne, s a salzburgiak potom százezer euróért meg is vásárolták a játékjogát. Igen ám, de az őt szerződtető edzőt, egy bizonyos Ricardo Monizt egyszer csak elküldték. Ugye a holland mester több helyen dolgozott együtt a brazillal, Leonardo második apjának tekinti a mesterét. Három hónap után fel is bontották a szerződését. A brazilt mindenhol elismerték technikai tudása miatt, de mivel nagyon szeret bulizni, illetve csapattársaival sem mindig a megfelelő stílusban kommunikál, kevés edző tartja csapatjátékosnak.

Forrás: player.hu

Forrás: player.hu

Moniz ekkor már a Fradinál ténykedett, s várható volt, hogy Leonardo egyszer csak felbukkan a Népligetben. 2013-ban több edzésen megjelent a zöld-fehéreknél, egy hosszú kihagyás (sérülés, majd csapatnélküliség) után február végén megegyezett a vezetőkkel. Ekkor már mindenki tudta, hogy egy kiváló labdarúgó szerződött az NB I-be. Leonardo az Újpest elleni stadionbúcsúztatón kapott is egy negyed órát csereként, s a szurkolók már akkor csodálták technikai tudását. Gyorsan elrepült ez a fél év, a Fradisták hamar megszerették. A Győr elleni bajnokin, Marek Strestik olyan csúnyán csúszott rá a támadóra, hogy már a legelején tudni lehetett hosszú kihagyás vár rá. A Fradi vezetők mindent megtettek a gyors felépüléséért, s mielőtt elment volna szabadságra, hosszabbítottak vele. Két éves szerződést kötöttek, hogy érezze számítanak rá. Az ősz végére kezdett el újra játszogatni, hiszen még csak rövidebb időket kapott. Igen ám, de közben december elején elküldték Ricardo Monizt. Leonardo ezen úgy felkapta a vizet, hogy közölte, ő sem kíván tovább a zöld-fehéreknél játszani. Végül sikerült maradásra bírni, s Thomas Doll beállította a csatasorba, az edzeni egyébként nem igazán szerető játékost. Tavasszal már igazán megmutatta mit tud, de…. Egyes információk szerint volt olyan bajnoki ami előtt nem akart felszállni a buszra, mert nem tetszett neki pár dolog. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a 2014-es alapozás kezdetére nem érkezett meg időben. Sőt… Végül másfél hét csúszással beért, de addigra a Fradinál egy bizonyos Gera Zoltán elkezdte a munkát. A magyar támadó középpályás hasonló stílusú focista, mint Leonardo, így tudni lehetett, hogy a brazilnak nem lesz maradása. Már csak a távozás mikéntje volt kérdéses. Végül megegyeztek a szerződésbontásba, melybe állítólag belefogalmazták, hogy Leonardo három évig nem térhet vissza Magyarországra másik magyar csapatba. Állítólag ugyanis a Videoton is szívesen látta volna. Ez a három év most nyáron fog lejárni… Igaz a középpályás harmincnégy éves lesz márciusban, de tudásához nem férhet kétség.

Forrás: sport.hir24.hu

Forrás: sport.hir24.hu

2014 júliusába az 1860 Münchenhez igazolt, s vajh kinek a javaslatára? Igen-igen, Ricardo Moniz volt akkor ott az edző. A gyengébb szereplés miatt ősszel elküldték a hollandot, Leonardo pedig november végén szerződést bontott. 2015 év elején egy rövidke kis időre hazaigazolt Brazíliába,de ott sem volt maradása. Augusztusban Ausztráliában kötött ki, a Newcastle Jets együttesénél. Itt pedig egy évig maradt, húsz bajnokin egy gólt szerzett, de technikás futballját kedvelték a szurkolók, de egy év után nem volt maradása. Azóta nincs csapata. Ricardo Moniz jelenleg a holland másodosztályú FC Eindhoven trénere, Leonardo pedig ott tartja karban magát. Igaz míg az előző szezonban majdnem feljutottak az élvonalba, jelenleg a tizenegyedik helyen állnak. Kérdéses, hogy a fél éve csapat nélküli brazilnak mennyire kihívás a holland másodosztály, igaz annál, hogy nincs csapata, még az is jobb.

Egy biztos, Leonardot nagyon szerették Magyarországon a szurkolók. Kérdéses az, hogy lenne-e még egy edző aki tudná kezelni a brazilt. Illetve lenne -e kedve a Fradin kívül másik magyar csapat szerelését magára húzni, hiszen korábban rendre elmondta, ő itt csak a zöld-fehéreknél élvezné a futballt.

indexLeonardo Vitor Santiago
Nemzetisége: brazil
Sikerei: UEFA kupa győztes, osztrák bajnok, holland és osztrák kupagyőztes,
Magyarországon játszott: 2013-14
Magyar klubok: Ferencváros
Válogatottság: brazil utánpótlás (2/0)

Endrődi Dávid