Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Büntetőből sem ment a Dortmundnak – videóval

Hiába támadott többet a Borussia Dortmund, amely tizenegyest is rúghatott, a Benfica várhatja előnyből a visszavágót.

37552559_303

1. félidő:

Az előzetes várakozásokkal ellentétben öt védőt vezényelt pályára Thomas Tuchel, ami jelezte, némileg tart a Benficától a BVB trénere, az óvatosság nem is ártott, hiszen a kreatív emberei közül Götze és Sahin sem volt bevethető állapotban, míg a beharangozóban is említett Mor, Rode, Bender trió is pihent kényszerből. A másik oldalon kisebb sérülése ellenére Salvio végül vállalta a játékot, míg Zivkovic, Jonas, Grimaldo, valamint Lopez sem léphetett pályára, ami némiképp csökkentette a portugálok esélyeit. Vitoria ugyanakkor nem bízott semmit a véletlenre, és ezúttal is a fiatal Édersonra bízta a kapu őrzését, aki a bajnokságban remekül szolgálja meg edzője bizalmát.

bendort

Nem kezdett rosszul a német gárda, bár az első percekben beszorította ellenfelét a Benfica, amit jelzett egy veszélyes sarokrúgás is, idővel azonban kijött a szorításból a Dortmund, és Aubameyang révén a legnagyobb lehetőséget is elpuskázta. A gaboni csatár csinált helyet magának, ám hiába került ígéretes helyzetbe, lövése jócskán kapu fölött hagyta el a játékteret. Ezt követően mezőnyben zajlott a játék, mígnem egy iramváltással ismét helyzetben találta magát a sárga-fekete brigád. Dembelé csillantotta meg tudását, de lövését Éderson tolta szögletre. S érdekesség, hogy hiába kezdett jól a portugál alakulat, illetve került kétszer is helyzetbe a Dortmund az első félórában, mindössze egyetlen kaput eltaláló lövést jegyezhettünk fel az említett Dembelé-kísérlettel. A szünet előtt aztán ismét Aubameyang helyezkedett gólra éhesen a kapu előtt, az átadás azonban mélynek bizonyult. A hajrában aztán Dembelét kellett ápolni, de a francia szélső tudta folytatni. S ha azt írtuk, jól kezdett a lisszaboni csapat, jól fejezte be az első félidőt a Dortmund. Két kisebb helyzet után vonulhattak pihenőre a játékosok.

2. félidő

Soha rosszabb kezdést! – gondolhatták a házigazdák szurkolói. Előbb Pizzi szögletét kellett tisztáznia a német védelemnek, hogy aztán a második sarokrúgást követően Kostas Mitroglu megszerezze a vezetést a „sasoknak”.

https://youtu.be/GRBzM3RsNXw

A szünetben egyébként változtatott Rui Vitória, és Carrillo helyére Augustót vezényelte pályára. A Dortmundot érezhetően nem törte meg a kapott gól, gyorsan igyekezett elérni Éderson kapujához, a portugálok védekezése azonban prímán működött. Igaz, Aubameyang könnyen egalizálhatott volna, ha ajtó-ablak helyzetben nem a kapu mögötti szektorok egyikét célozza meg, sőt, Piszczek révén távolról is lőtt a BVB, ám ezt meg Éderson hatástalanította bravúrral. Ezzel még nem szabadult fel a nyomás alól a piros-fehérek kapuja, ugyanis Fejsa olyan szerencsétlenül ért labdába kézzel, hogy Rizzoli nem tehetett mást, tizenegyest ítélt. A labda mögé Aubameyang állt, hátha innen sikerül bevennie a vendéglátók kapuját. Hátha. A gaboni azonban még a mészpontról sem tudott betalálni, miközben Tuchel majdnem felrobbant a kispadon, aki meg is elégelte játékosa teszetoszaságát, André Schürrle érkezett a láthatóan frusztrált gaboni helyett.

https://youtu.be/gpC_OXi3m3k

De minden hiába, a németeknek egyszerűen semmi sem akart sikerülni ezen az estén. Próbálkozhattak közelről, távolról, szögletből, tizenegyesből, a Benfica védelme és kapusa nem hagyott levegőt a látogatóknak. Az utolsó percekben egyértelműen a vendégek akarata érvényesült, más kérdés, hogy még a frissen beállt Pulisic sem tudott kifogni a portugálokon.

luisao

Elképesztő pechszéria sújtotta ezen az összecsapáson Aubameyangot és a Dortmundot, amely sehogy sem tudta megszerezni az egyenlítő gólt. A portugálok emellett szép ajándékkal kedveskedtek a százhuszonkettedik nemzetközi, egyben ötszázadik(!) tétmeccsét játszó Luisaónak. A brazil bekk 2003 óta erősíti a lisszaboniakat.

Benfica – Borussia Dortmund 1-0 (0-0)
Helyszín: Luz stadion – 55.124 néző. Vezette: Nicola Rizzoli
Gólszerzők: Mitroglu (49.)
Sárga: Fejsa (63.) ill.: Schmelzer (74.), Pulisic (86.), Bartra (90.)
Kiállítás:

Benfica: Éderson – Semedo, Luisao, Nilsson-Lindelöf, Eliseu – Salvio, Pizzi, Fejsa, Carrillo (Augusto, a szünetben) – Rafa Silva (Cervi, 67.), Mitroglu (Jiménez, 75.) Vezetőedző: Rui Vitoria

Dortmund: Bürki – Piszczek, Sokratis, Bartra, Schmelzer, Durm – Dembelé, Weigl, Guerreiro (Castro, 82.) – Reus (Pulisic, 82.), Aubameyang (Schürrle, 63.). Vezetőedző: Thomas Tuchel.

Gavalovits Sándor