Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Újabb nehéz Real-meccs, szokásos eredmény – videó!

Nehéz mérkőzés várt a Real Madridra, amely a spanyol bajnokság 28. fordulójában az Athletic Bilbao otthonába látogatott.

Kép: Marca

Kép: Marca

Nehéz időszak előtt a Real Madrid. Nyakunkon a bajnoki szezon utolsó fele, ahol meg kéne tartaniuk előnyüket az üldözőikkel szemben; eközben pedig összesorsolták őket a Bayern Münchennel a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Ám mielőtt még a trófeákra kerül a sor, több más harcot is sikerrel kell megvívni – ilyen volt a Bilbao elleni párharc is, amit ráadásul a San Mamesben kellett hozniuk. Aki követi a spanyol labdarúgást, az tudja: a Bilbao ha jó napot fog ki, bárkit meg tud fogni, főleg hazai pályán. A kérdés már csak az volt, Valverde vagy Zidane fiai voltak jobb állapotban ezen a szombat délutánon.

Az első percek alapján minden okuk megvolt a madridiaknak, hogy aggódjanak. A piros-fehérek nagyon bekezdtek, beszorították a vendégeket, akik elég nehezen boldogultak. Párszor komoly helyzetig is eljutott a Bilbao, ám Keylor Navas és a védelem valahogy mindig meg tudták akadályozni a gólt (néha a szerencse is melléjük szegődött). Nagyjából 15 percig tartott ez az állapot, ahol egyedül Cristiano Ronaldo lesgólja jelezte csak, hogy itt akár a fővárosiaknak is lehet keresnivalója. Az első negyed óra elteltével viszont kissé kifulladt a baszk együttes és nem tudták már fenntartani ezt a dominanciát. A labda átkerült a Realhoz.

Zidane nem tűnt nagyon idegesnek. Igazából utólag úgy tűnt, mintha ő eleve valami ilyesfajta forgatókönyvre számított volna. A játékszer hirtelen a vendégekhez került, az irányítással együtt. A Real elkezdte uralni a játékot, pár percen belül pedig ez a gólok terén is elkezdett érződni. A 25. percben Ronaldo passza után Benzema zárta eredményesen a madridi akciót – az Athletic védelme többször is elég nagyvonalúan védekezett, meg is lett ennek a következménye. A félidő hátralévő részére jelentősen esett a tempó és a színvonal – köszönhető ez többek között Adurizék balhéjának is, ahol különböző vélt/valós sérelmek miatt viszonylag sokat állt a játék.

Kép: Marca

Kép: Marca

Minden a Real akarata szerint történt. A töredezett játék megtörte az amúgy is fogytán lévő lendületét a hazai csapatnak, akik így nem is igazán tudták újra felpörgetni magukat. A szünet után visszaállt a béke, de a Bilbao így is csak keresgélte a játékát és elég nehezen boldogult Navas kapuja előtt. A fehér mezesek pedig akár csak francia mesterük, árasztották magukból a nyugalmat. Lassították a játékot, néha próbáltak kezdeni is valamit a labdával, de ment nekik most annyira, hogy gálát rendezzenek a San Mamesben. Inkább óvatosak voltak és kivártak. A nyomás a Bilbaón volt.

Habár a hazaiaknál volt a labda és próbáltak támadni, nem igazán volt benne a játékban a gól. Épp ezért volt meglepő, amikor a 65. percben zörrent Navas hálója. A Costa Rica-i hálóőrnek pedig jót tett volna egy nullárara hozott meccs, ám a madridi védekezés ezúttal nem hozott olyan színvonalat, mint amilyenre szükség lett volna. Aduriz közeli fejesével hirtelen minden újra nyitottá vált és úgy tűnt, egy őrült hajrá dönthet majd a pontok sorsáról. Jött azonban egy madridi pontrúgás, egy beívelt labda és – nem, nem Ramos:) Ezúttal Casemiro érkezett, akit teljesen magára hagytak, így még le is tudta kezelni a labdát a gólvonaltól egy méterre, hogy aztán belője azt a fiatal baszk kapus portájába.

Egy szépen kivitelezett kontra, egy fejes és egy pontrúgásgól – sokat elárulnak ezek erről a találkozóról. Itt most nem a sziporkázó támadójátékról szóltak a dolgok, ahogy a sztárok sem mutattak túl sokat. Bale kimondottan szürke volt, Benzema főleg az összjátékokban és a mezőnymunkában kötötte le magát, egyedül talán CR volt az elöl, aki olykor megrázta magát kicsit, ám ő sem alkotott maradandót. Ráadásul Zizou le is cserélte őt a 79. percben, ami elég szokatlan – ebből kiindulva kissé fáradtak lehettek a madridi játékosok. Lehet ez volt a helyzet a túloldalon is, habár a bilbaóiak erejét nem BL-meccsek kötik le a hét közben.

A hajrában még támadtak a hazaiak, de eléggé szétestek a végére. Habár mindent beleadtak, végül nem tudtak újabb gólt szerezni, maradt a 2-1-es vereség. Ezzel a Real 5 pontra növelte előnyég a Barca előtt, ráadásul még kevesebb meccset is játszottak; a Bilbao viszont a 7. helyen áll és nőhet a lemaradásuk az európai-kupás helyeken állókkal szemben.

https://www.youtube.com/watch?v=wDFBUdgLbIU

Athletic Bilbao – Real Madrid 1-2
G.: Benzema (25.), Aduriz (65.), Casemiro (68.)

Athletic Bilbao: Arrizabalaga – Balenziaga, Laporte, Alvarez, De Marcos – Benat (Rico), Iturraspe – Lekue (Muniain), Raul Garcia (Susaeta), Williams – Aduriz. Edző: Ernesto Valverde.

Real Madrid: Keylor Navas – Marcelo, Nacho, Sergio Ramos, Carvajal – Kroos, Casemiro, Modric (Lucas Vazquez) – Cristiano Ronaldo (Isco), Benzema (Morata), Bale. Edző: Zidane.

Korábbi eredmény szombatról:

Eibar – Espanyol 1-1
G.: Kike (20.), Jurado (50.)

Baranyai Balázs