Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gold Cup: Bemutatjuk az USA-ban rajtoló torna helyszíneit – stadionmustra

Magyar idő szerint szombatra virradó hajnalban megkezdődik a 14. CONCACAF-aranykupa, vagyis az észak-, közép-amerikai kontinens, valamint a karibi térség válogatottjainak tornája. A házigazda jól megszokott módon ismét USA lesz, ezúttal pedig bemutatjuk, hogy a viadalnak mely stadionok adnak otthont az Egyesült Államokban!

Gold-Cup---DLHamarosan kezdődik az USA-ban esedékes CONCACAF-aranykupa (forrás: mlssoccer.com)

Magyar idő szerint vasárnapra virradó hajnalban csodálatos stadionokban indul útjára a labda a 14. alkalommal megrendezésre kerülő Gold Cup keretein belül, melynek 12 résztvevője a CONCACAF-zóna, azaz az észak-, közép-amerikai, valamint karibi térség tagja.

Mostani cikkünkben bemutatjuk azt a 14 város 14 stadionját melyben a találkozókat rendezik meg az Egyesült Államokbeli tornán, amely július 8-tól 26-ig tart magyar idő szerint.

A 14 helyszín

Az Arany-kupa meccseinek tehát 14 stadion ad otthont, mind különböző városban. Ezt a 14 létesítményt a torna különböző szakaszaiban lebonyolítandó találkozók helyszínéül osztották fel. Leegyszerűsítve: külön vannak csoportkörös stadionok, negyeddöntős, elődöntős létesítmények, és az, ahol a finálét játsszák. Olyan aréna nincs, ahol például játszanak egy csoportmeccset, és egy találkozót a kieséses szakaszban is.

Kezdjük azokkal a stadionokkal, ahol a csoportmeccsek fognak zajlani!

FirstEnergy Stadium, Cleveland • Ohio állam

A clevlandi létesítmény a Nemzeti Amerikaifutball Ligában (NFL) szereplő Cleveland Browns állandó otthona 1999 óta. Ebben az esztendőben adták át az arénát, szeptember 12-én, amely 2013-ig a Cleveland Browns Stadium nevet viselte. Folyamatos változtatásokon esett át az építmény, amely 1999 és 2014 között 73.200 néző befogadására volt alkalmas, 2014-től az idei évig 67.431 drukker élvezhette itt a meccseket. Idén egy kicsit visszanövelték a befogadóképességet, amely jelenleg közel 70 ezer, pontosan pedig 67.895 látogató szórakozását biztosítja. 2002. november 3-án dőlt meg a nézőcsúcs a helyszínen, amikor a Cleveland Browns – Pittsburgh Steelers NFL-meccsre 73.718-an látogattak ki!

firstenergy-stadium_aaxwwf6m05k71d3pd720ylmc5A csodás clevelandi stadion (forrás: goal.com)

A fent említett Ohio állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

B-csoport, 3. forduló
Júlis 15., szombat, 22:30 • Panama – Martinique
Július 16., vasárnap, 01:00 • Nicaragua – USA


Sports Authority Field at Mile High, Denver • Colorado állam

A Colorado állambeli Denverben található Sports Authority Field (at Mile High) elnevezésű aréna is két, egy és ugyanazon a napon megrendezendő, azonos csoporbeli találkozónak lesz a helyszíne. Az aréna a mostani nevét 2011 óta viseli, és amerikaifutball mérkőzéseken 76.125, míg koncerteken 50.000 embert tud fogadni. A kapuit 2001. szeptember 10-én nyitotta meg, jelenleg pedig ez a stadion a szintén NFL-ben szereplő Denver Broncos hazai meccseinek a helyszíne! Ez volt az MLS-ben szereplő Colorado Rapids otthona is 2001 és 2006 között. Ezen felül az Eagles és a U2 adtak itt emlékezést koncertet, utóbbi 2011. májusában, melyen a fentebbi adatokkal ugyan szembemenve annak ellenére, hogy nem sporteseményről volt szó, 77.918 ember volt jelen.

sports-authority-field_6b9tt2rx86v910ic2a1tndxq4A denveri stadion (forrás: goal.com)

A fent említett Colorado állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

C-csoport, 2. forduló
Július 14., péntek, 02:00 • El Salvador – Curacao
Július 14., péntek, 04:00 • Mexikó – Jamaika


Toyota Stadium, Frisco • Texas állam

A Frisco-beli Toyota Stadium kifejezetten egy labdarúgó létesítmény, melyet hétről hétre használ az MLS-ben szereplő FC Dallas együttese. A dallasi klub találkozóinak 2005 óta ad otthont ez a stadion, ahogy az egyetemi bajnokságban (NCAA) szereplő amerikaifutball csapatnak, a Frisco Bowlnak – ez utóbbi az idei évtől használja otthonaként a szezonban a pályát.

A Toyota Stadion 16.000 néző fogadására képes, és itt fogják lebonyolítani az A-csoport harmadik fordulós meccseit. Ez a létesítmény a két évvel ezelőtti torna találkozóinak is szolgált helyszínéül, ahogy a tavalyi CONCACAF-olimpiai-selejtező női mezőnye számára is.

toyota-stadium_x6trtsz0fvl812vijf3h6ynfpA Friscoban található létesítmény (forrás: goal.com)

A fent említett Texas állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

A-csoport • 3. forduló
Július 15., szombat, 01:30 • Costa Rica – Francia Guayana
Július 15., szombat, 04:00 • Kanada – Honduras


Red Bull Arena, Harrison • New Jersey állam

A nagyszerű, és szintén labdarúgó-stadionként működő Red Bull Arena is helyszíne lesz egy játéknapnak a csoportkörben. Ebben a létesítményben játssza hazai meccseit az MLS-ben szereplő New York Red Bulls csapata. Maximum 25.000 néző tud majd jegyet váltani a Gold Cup meccseire is, ha Harrisonba akar drukkolni. A stadion 2010 március 20-án nyitotta meg kapuit, és egy évig (2015 és 2016 között) a New York Red Bulls II csapatának is ez volt az otthona. A legelső meccs itt a megnyitókor a New York Red Bulls – Santos összecsapás volt, melyen a brazil együttes 3-1-es vereséget szenvedett. Azóta több válogatott találkozót is játszott itt USA férfi és női nemzeti csapata egyaránt, elég népszerű helyszín ez Amerikában. Idén nyáron itt fog még egymás ellen játszani a Tottenham és az AS Roma, majd szeptember 1-jén Egyesült Államok férfi válogatottja vb-selejtezőn szerepel Costa Rica ellen. Az Arany-kupán itt rendezik meg majd a nyitónapot, viszont több meccsre nem került majd sor ebben az arénában sem e két csoportmeccses találkozón kívül.

red-bull-arena_ngs9u8iiyckn1hpgg1nzvj1whA New York Red Bulls arénája (forrás: goal.com)

A fent említett New Jersey állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

A-csoport, 1. forduló
Július 8., 01:00 • Francia Guayana – Kanada
Július 8., 03:00 • Honduras – Costa Rica


BBVA Compass Stadium, Houston • Texas állam

Egy újabb Texas állambeli stadion szolgál még helyszínül két csoportmeccsnek, ez pedig nem más, mint a Houston Dynamo csapatának otthona. Az MLS-klub arénája, a BBVA Compass Stadium az A-csoport második fordulójában ad otthont a meccseknek, és összesen 22 ezer néző fér be a létesítménybe. Építészetileg ez is egy csodás stadion, melyben több ország játszott már barátságos meccset, és vb-selejtezőt (például Mexikó), valamint 2012 óta rendeztek meg a houstoni arénában női olimpia selejtező-mérkőzéseket is USA, valamint több a CONCACAF-zónában érdekelt válogatott részvételével, ezen felül pedig a közelmúltban is rendeztek itt rögbi meccseket.

bbva-compass-stadium_806yhz88m08e1d5h1odebyv97A Houston Dynamo impozáns otthona (forrás: goal.com)

A fent említett Texas állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

A-csoport, 2. forduló
Július 12., szerda, 01:30 • Costa Rica – Kanada
Július 12., szerda, 04:00 • Honduras -Francia Guayana


Nissan Stadium, Nashville • Tennessee állam

A Nashville-i Nissan Stadium az NFL-ben szereplő Tennessee Titans otthona, már 1999 óta. Szintén ’99 óta ad otthont két egyetemi amerikaifutball csapatnak az aréna – Tennessee State Tigers, valamint Music City Bowl számára. Maximum 69.000 szurkoló láthatja majd itt azt a két csoportmeccset, melyet a ‘B’ jelű kvartett programjaként megrendeznek itt az első fordulóban. Ezen kívül a Nissan Stadium minden év júniusában otthont ad egy zenei fesztiválnak, amely a CMA Music Festival nevet viseli, és már 1972 óta létezik, és az esemény ideje alatt a country mekkája lesz USA-ban az aréna.

nissan-stadium_17ynyoabl9lsm10iz8himsi60vA Nissan Stadium (forrás: goal.com)

A fent említett Tennessee állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

B-csoport, 1. forduló
Július 8., szombat, 22:30 • USA – Panama
Július 9., vasárnap, 01:00 • Martinique – Nicaragua


Alamodome, San Antonio • Texas állam

Ismét egy texasi aréna a képben, vagyis a San Antonio-ban található Alamodome. Itt a C-csoport 3. fordulójában esedékes meccseit rendezik meg, melyenek maximum 65 ezer néző buzdíthatja az övéit, vagy szimplán csak élvezheti a csapatok játékát. Az Alamodome fedett, így itt az időjárás esetleges viszonylagsávaival sem kell számolniuk a csapatoknak és a szurkolóknak. Az egyetemi amerikaifoci-liga (NCAA) Final Four-jának jövőre otthont adó létesítményben játszotta az NBA-ben szereplő San Antonio Spurs csapata a találkozóit 9 éven át, 1993 és 2002 között. Ma már csak egy csapat használja viszonylag állandó jelleggel, hiszen az fentebb említett amerikaifoci egyetemi bajnokságában játszó UTSA Roadrunners otthona az Alamodome. 1996-ban itt került megrendezésre az NBA All-Star gálája, valamint a múlt században NHL előszezonbeli találkozókat is bonyolítottak itt le, ahogy eddig 6 NFL előszezon mecset is itt hoztak fedél alá, a legutóbbit 2011-ben (Minnesota Vikings – New Orleans Saints, 28-21).

alamodome_1mth7qs69j0gl13fth8tppgdjkA San Antono-beli Alamodome (forrás: goal.com)

A fent említett Texas állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

C-csoport, 3. forduló
Július 17., hétfő, 00:00 • Jamaika – El Salvador
Július 17., hétfő, 02:00 • Curacao – Mexikó


Qualcomm Stadium, San Diego • Kalifornia állam

A – mai nevén – Qualcomm Stadium 1967 óra az idei esztendőig volt otthona az NFL-es San Diego Chargers csapatának, tehát bőven van múltja ennek az arénának. San Diegóban összesen majd egy meccs alkalmával az Arany-kupán 70.561 néző lehet jelen. A C-csoport nyitókörét rendezik itt meg.

qualcomm-stadium_1c7zda0jz73lb17vr9weslp86l (1)

A NFL-es San Diego Chargers otthona (forrás: goal.com)

A fent említett Kalifornia állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

C-csoport, 1. forduló
Július 10., hétfő, 01:00 • Curacao – Jamaika
Július 10., hétfő, 03:00 • Mexikó – El Salvador


Raymond James Stadium, Tampa • Florida állam

Tampában is megrendeznek két csoportmeccset, ez pedig az utolsó a felsorolásban azon arénák között, amely a kieséses szakasz előtti találkozóknak lesz az otthona. A Raymond James Stadium a 2. fordulóban a B-csoport meccseinek lesz a helyszíne. A stadion lelátóin összesen 65.890 néző számára van hely. Ez a létesítmény is egy NFL klub otthona – 1998 óta játssza itt hazai meccseit a ligában a Tampa Bayern Buccaners együttese.

raymond-james-stadium_grkcarpfgbgd1bnfuqa5cr4b9A Tampa Bay Buccaners (forrás: goal.com)

A fent említett Kalifornia állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

B-csoport, 2. forduló
Július 13., csütörtök, 00:30 • Panama – Nicaragua
Július 13., csütörtök, 02:30 • USA – Martinique

Ezzel a csoportkör mérkőzéseinek otthont adó stadionoknak a végéhez értünk.


A negyeddöntők helyszínei

Lincoln Financial Field, Philadelphia • Pennsylvania állam

Philadelphiában kerül majd sor a negyeddöntők első két meccsére, a kieséses szakasz első játéknapján. A Lincoln Financial Field 69.596 szurkoló befogadására alkalmas, s ez az aréna az NFL-es Philadelphia Eagles otthona 2003 óta. Egy évig, 2010-ben az MLS-ben szereplő Philadelphia Union is szerepelt itt hazai meccsei alkalmával. Ami pedig a mostani esemény kapcsán a legfontosabb ezzel a stadionnal összefüggésben az az, hogy itt rendezték meg a legutóbbi, 2015-ös torna döntőjét, melyet Mexikó Jamaika ellen 3-1-re nyert meg.

lincoln-financial-field_pov136x7lyvq1pq6x29qelxk6A Lincoln Financial Field (forrás: goal.com)

A fent említett Pennsylvania állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

Negyeddöntők
Július 20., csütörtök, 00:00 • A1 – B2 (19. mérkőzés)
Július 20., csütörtök, 03:00 • B1 – A3/C3 (20. mérkőzés)

University Of Phoenix Stadium, Glendale • Arizona állam

A glendalei “kolosszus” egy fedett aréna, ahol 63.400 ember élvezheti majd a két negyeddöntőt. A csodálatos építmény az NFL-ben vitézkedő Arizona Cardinals otthona már 2006-tól, s itt rendezték meg a liga 2008-as, és 2015-ös fináléját is! Az előző Gold Cup meccseinek is adott otthont a létesítmény, és a centenáriumi Copa America egyik helyszíne is volt.

university-of-phoenix-stadium_j4efwynesx0h147w53ycee3kg

Az Arizona Cardinals (NFL) otthona (forrás: goal.com)

A fent említett Arizona állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

Július 21., péntek, 01:30 • C1 – A3/B3 (21. mérkőzés)
Július 21., péntek, 04:00 • C2 – A2 (22. mérkőzés)


Az elődöntők helyszínei

AT&T Stadium, Arlington • Texas állam

A Dallas Cowboys otthona, vagyis az NFL egyik texasi klubjának otthona az arlingtoni AT&T Stadium, mely a CONCACAF-aranykupa első elődöntőjének lesz az otthona július végéhez közeledve. Most pedig érdemes megkapaszkodni – az aréna befogadóképessége 100.000 fős! 2009 óta otthona ez az aréna a Cowboysnak, és a 2011-es Super Bowlt is itt rendezték meg.

att-stadium_1k8yqeqz8e8241q6bgjti3kljoAz AT&T Stadium, azaz a Dallas Cowboys fedett arénája (forrás: goal.com)

A fent említett Texas állambeli létesítményben az alábbi két mérkőzés kerül megrendezésre:

1. elődöntő
Július 23., vasárnap, 03:30 • A 19. mérkőzés győztese – A 20. mérkőzés győztese


Rose Bowl, Pasadena • Kaliforniai állam

A híres pasadenai Rose Bowl lesz a második elődöntő helyszíne, s ez az aréna sem karcsú befogadóképessége alapján, hiszen itt 90 ezer néző lehet majd a lelátókon! Ez az aréna 1923-ban nyitotta meg kapuit, s az 1994-es labdarúgó-világbajnokságnak, valamint az 1999-es női vb-nek is otthont adott többek között! 1984-ben itt rendezték meg az olimpiai labdarúgótorna döntőjét. Kétszer rendeztek már itt meccseket az Arany-kupában: először 2002-ben, legutóbb pedig 2011-ben.

rose-bowl_1f1g1w3a71sfv1d09rn89xlegxA káprázatos Rose Bowl (forrás: goal.com)

2. elődöntő
Július 24., hétfő, 02:30 • A 21. mérkőzés győztese – A 22. mérkőzés győztese


A döntő helyszíne

A finálét Santa Clara-ban rendezik meg az idei Gold Cup lezárásaként. A kaliforniai Levi’s Stadium 68.500 néző befogadására alkalmas. A San Francisco Bay Area, vagyis a San Francisco és a San Pablo-öblöt körülölelő városi régió Kalifornia északi részén található, s itt helyezkedik el a stadion is. Ez a létesítmény egyben az NFL-ben játszó San Francisco 49ers pályája is 2014 óta, mióta megnyitotta kapuit a létesítmény. Itt került megrendezésre az NFL 2016-os döntője, az 50. Super Bowl! Ez a stadion volt a 2016-os centenáriumi Copa America nyitómeccsének is a helyszíne, amikor is USA Kolumbiával mérkőzött meg, majd a tornán még két másik csoportmeccset, valamint egy negyeddöntőt rendeztek is rendeztek meg, melyen Chile 7-0-ra ütötte ki Mexikót! Sok nagy koncert helyszínéül is szolgált már a Levi’s Stadium – 2016-ban fellépett itt Beyoncé kétszer is, valamint egyszer a Coldplay, idén májusban pedig a U2 is adott egy koncertet, és még 2017 októberében a Coldplay is ismét zenél majd itt.

levis-stadium_1pq99xn88ivrj1fthualwamqyd

Levi’s Stadium, a Gold Cup döntőjének nagyszerű helyszíne (forrás: goal.com)

Döntő
Július 27., csütörtök, 03:30 • Az 1. elődöntő győztese – A 2. elődöntő győztese

A CONCACAF-aranykupa összes mérkőzéséről beszámolunk, így emiatt is érdemes a Fociclub.hu-ra kattintani!

Nagy Dávid