Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB-selejtező: Kései dráma Prágában és Amszterdamban

A Hollandia – Törökország és a Csehország – Lettország találkozó elég sokban hasonlított egymásra. Az esélytelenebbnek gondolt csapat vezetést szerzett, amit jól szervezett védekezéssel őrzött is, majd a mérkőzés hajrájában megkapták az egyenlítő gólt. Ennek leginkább Izand örül, akik már 5 pontra elléptek Hollandiától. 

Yilmaz és Blind - Forrás: goal.com

Yilmaz és Blind – Forrás: goal.com

Hollandia – Törökország: 1-1
G: Sneijder (90+2.) ill. Yilmaz (37.)

Hollandia rögtön magához ragadta a kezdeményezést, előbb Depay lövését tornázta ki a kapus, majd Sneijder lőtt nem sokkal mellé. Negyed óra elteltével azonban majdnem a törökök szereztek vezetést, Caner Erkin centerezett Burak Yilmaznak, aki ziccerben Martins Indi fejét találta el, a védő pont a gólvonal előtt tudott blokkolni. A félidő felénél Depay lövését fogta Babacan kapus, majd pár perccel később Topal rúgott gyertyát ígéretes helyzetből. A 37. percben jött a hidegzuhany az amszterdami közönség számára, egy beadást kicsúsztatott a holland védelem, de nem elég messzire, így a labda Yilmaz elé került, akinek a lövése még meg is pattant az egyik védőn, ezért Cilessen tehetetlen volt. A 43. percben óriásit védett Babacan, de Vrij nagyon közeli stukkolását tolta ki valahogy.

Hollandia futott az eredmény után a második játékrészben, az 54. percben a csereként beállt Narsingh egyenlíthetett volna, azonban ajtó-ablak ziccerben eltörte a labdát, így a gyakorlatilag üres kapu mellé lőtt. 1 óra elteltével újabb Babacan parádénak lehettünk szemtanúi, Afellay elképesztő erejű bombáját ütötte fölé. Semmi nem akart összejönni a hazai együttesnek, Sneijder szabadrúgása suhant el centikkel a kapu mellett a 71. percben. A jelek szerint mindenki be volt oltva gól ellen a hollandoktól, Narsingh forgatott meg két embert a jobb oldalon, megtalálta Willemst, aki nagyjából 10 méterről teljesen üresen fölé vágta a labdát. Sneijder tovább próbálkozott, előbb még Babacan kipaskolta oldalra a löketét, de a 92. percben megpattanó kísérlete már kifogott a kapuson, így legalább az egyenlítés összejött az Oranjének. A 93. percben még Depaynak volt lehetősége a vezetés megszerzésére, azonban elhibázta.

Kazahsztán – Izland: 0-3
G: – ill. Gudjohnsen (20.), Bjarnason (32., 90+1.)

Izland nem ütközött különösebben nagy ellenállásba Kazahsztánban, simán nyerni tudtak Sigurdssonék. A 20. percben szerezték meg a vezetést az örökifjú Eidur Gudjohnsennek köszönhetően, aki utoljára 2009 szeptemberében szerzett gólt a válogatottban. Nem sokkal utána Birkir Bjarnason is betalált, Sigurdsson szabadrúgását fejelte a kapuba. A mérkőzés végén megint csak Bjarnason köszönt be, egy távoli lövése talált utat a bal alsóba. Izland ezzel a győzelmével 12 pontos, és nagyon előnyös pozícióból várhatja a folytatást.

Csehország – Lettország: 1-1
G: Pilar (90.) ill Visnakovs (30.)

Csehország az első félidőben mezőnyfölényben játszott, azonban nem tudták feltörni a lett védelmet, sőt Gorkss révén majdnem a vendégek szereztek vezetést a 3. percben. Fél óra után már nem volt menekvés a csehek számára, egy rossz szabadrúgáskombinációból labdát szerzett Lettország és egy villámgyors kontrával megszerezték a vezetést. Zjuzins ugratta ki Visnakovst, aki egy hosszú sprint után jobb belsővel eltekerte Cech mellett a labdát. A második játékrészben már valamivel többet mutattak a hazaiak támadásban, Lafata fejese találta el a keresztléc felső részét. 1 óra elteltével Procházka egyenlíthetett volna, ha egy picit jobban céloz, alig néhány centivel tévesztette el a célt. Futószalagon jöttek ekkor a cseh helyzetek, előbb Vaninsnak kellett bravúrt bemutatnia egy fejesnél, majd Pilar lőtt nem sokkal mellé. Cechnek is volt dolga azonban, Rakels lövését tornázta fölé. Drámai végjátéknak lehetett szemtanúja a prágai közönség, előbb Sabala emelése ment centikkel mellé, majd a 90., percben Procházka lövését ütötte Vanins pont Pilar elé, aki egyenlített. A győzelmet is megszerezhette volna a hazai együttes, de ziccerben Vaclav Kadlec saját csapattársa lövését blokkolta, így maradt az 1-1.

A csoport állása:

1) Csehország 13 pont
2) Izland 12
3) Hollandia 7
4) Törökország 5
5) Lettország 3
6) Kazahsztán 1

Tereh Balázs