Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aranycipő: Új éllovas és teljesen átrendeződő élmezőny – Top10

edinson_cavani_by_szwejzi-dakn4s2Aranycipő, a támadók legrangosabb elismerése a bajnoki klubfutballban, egy olyan trófea, mely teljesítmény alapú és nem úgy ítélik oda, mint például az Aranylabdát. Az adott szezon legeredményesebb labdarúgója kapja, persze súlyozva a bajnokságok erejét. Így fordulhat elő, hogy míg az NB I-ben egy gól egy pontot ér, addig a spanyoloknál egy gól kettőt. Vannak köztes bajnokságok másfeles pontszorzóval. A jelenlegi címvédő Luis Suarez, a 2015/16-os szezonban 40 bajnoki találatig jutott, így 80 ponttal ő nyert. Az utóbbi két hétben rendesen átrendeződött az élmezőny. Íme Európa jelenlegi legjobb és legeredményesebb góllövőinek Top 10-es listája. 

Legutóbb január 25-én foglalkoztunk az Aranycipővel, érdemes ránézni az akkori Top10-es listára, mely köszönőviszonyban sincsen a jelenlegivel. A korábbi években mindig volt 2-3 játékos, aki ellépett a mezőnytől, s belharcot vívott a nívós elismerésért. Most a pontvadászatok és a szezon kétharmadához közelítve gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy kik érhetnek oda a dobogóra.

Egy biztos, hogy Edison Cavani elképesztő formában van, legutóbbi 5 bajnokiján egyaránt a hálóba talált és 7 gólt szerzett. Az uruguayi gólszáma kiemelkedik a mezőnyből, ám előnye csekély, mivel a francia pontvadászat gólszorzója csak másfeles. Az FC Barcelonát Luis Suarez és Lionel Messi is képviseli a tízes listán, az uruguayi honfitársát követve a második. A dobogóra legalsó fokára jobb percben mérhető gólátlagának köszönhetően Gonzalo Higuaín található. A dél afrikai sztárcsatárok tehát kisajátították az első három helyet, sőt az első ötben is csak Edin Dzeko található. A Sporting színeiben Bas Dost is szorgosan termeli a gólokat, a január 25-én még éllovas Aubameyang pedig komolya gólínségben szenved, ahogy csapata a Borussia Dortmund is csak keresi önmagát. Andrea Belotti továbbra is ott tündököl a sztárfocisták tömegében. A futballközeg egyre inkább elismeri, a szurkolók pedig világszerte barátkoznak a nevével, hiszen hosszú időre felkerülhet a térképre. A legtöbb játékperc Alexis Sanchez nevéhez fűződik, míg a listát az élete formájában játszó Dries Mertens zárja.

Teljes képernyő rögzítése 2017.02.15. 90712