Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FIFA: Világbajnokság Ázsiában, négy helyszínen?

A Dél-Koreai Labdarúgó Szövetség (KFA) terve egy eddig még nem látott világbajnokság megszervezése (…)

1497344326_129167_1497344777_noticia_normal(Kép: as.com)

Dél-Korea labdarúgó szövetségének elnöke, Moon Jae-In forradalmi elképzeléssel kereste meg hétfőn Gianni Infantino FIFA-elnököt. Az ázsiai sportvezető elképzelése, hogy országa Japánnal, Kínával és az “ősi ellenség” Észak-Koreával közösen világbajnokságot szervezne a térségben. A koreai sportvezető azon elgondolásból indult ki, hogy egy világbajnokság igen csak fellendíthetné az amúgy sem a legszegényebb térséget, ráadásul ami talán még fontosabb, közelebb hozhatná egymáshoz a négy ország képviselőit. “Ha Kelet-Ázsia országai, Kínával Japánnal és a két Koreával közösen Vb-t rendezhetnének, az egyben békét is hozhatna az egész térségre, természetesen beleértve a Koreai-félszigetet is!” Idézi Moon Jae-In elnök úr Infantinonak mondott szavait az AFP hírügynökség. 

Hogy mi lehet a probléma? Jelen állás szerint a két Korea háborúban áll egymással, ráadásul Északnak nincs különösen jó megítélése a japán és kínai diplomáciában sem.Továbbá, az sem könnyíti meg az összefogás-elképzelését, hogy a térség gazdasági nagyhatalma, Kína, az előzetes hírek szerint önerőből rendezne világbajnokságot!

Mint ismert a 2002-es japán – dél-koreai közös rendezésű világbajnokság volt a legutolsó, amit Kelet-Ázsiában tartottak, így a térség a FIFA elképzelései alapján újra esélyes lehet egy seregszemle megrendezését. Persze a “négyes” rendezés lehetősége jelenleg is sok kérdést vet fel, és vélhetően fog is még a jövőben!