Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Utánpótlás: így látják fiaink az esélyeiket az elitkörben! – exkluzív

Szerdán Nyonban sorsolták ki az U17-es, és az U19-es Európa-bajnokság elitkörének csoportjait, melyekben – fiataljaink kitűnő teljesítményének hála – hazánk korosztályos válogatottai is érintettek voltak. Felkerestük hát a csapatok meghatározó játékosait, és afelől faggattuk őket, hogy ők mit gondolnak kvartettjeikről…

u17

Az U17-esek öröme, miután Beke Péter góljával felülmúlták az igen komoly utánpótlás-nevelési hagyományokkal rendelkező Hollandiát (kép forrása: m4sport.hu)

A jó társasjátékhoz hasonlóan nálunk is a legfiatalabb játékos kezd, nyissunk tehát az U17-es válogatott hálóőre (és egy személyben csapatkapitánya), Ásványi Balázs szavaival: “Úgy gondolom hogy egy nagyon erős csoportot kaptunk. Én személy szerint örülök neki, hiszen mindig jó erős csapatokkal játszani. Valószínűleg ki-ki meccseket fogunk játszani, de szerintem nem lehetetlen feladat a kijutás, és sikerülni is fog mivel, nagyszerű csapatunk van.”

sorsolas_u17

Az U17-es Eb elitkörében hazánk válogatottja a 7-es számú kvartettben található, ellenfelei Izrael, Szlovénia és Románia lesznek (kép forrása: uefa.com)

No de térjünk is rá a 19 év alatti korosztályra, elvégre nekik egy fokkal érdekesebb a csoportjuk… Az Ausztriában nevelkedő Majnovics Martin az előttük álló dolgos hetekre hívta fel a figyelmet: “Sok munka vár még rám és a többi csapattársamra, mivel mindenki be szeretné bizonyítani hogy ott a helye az utazó keretben. Nagyon örülök ennek a csoportnak, ugyanis mindegyik csapat kiváló erőt képvisel. Macedónia és Lettország ugyan nem tartoznak a topcsapatok közé, ellentétben Angliával. Be szeretnénk bizonyítani hogy meg tudjuk állni a helyünket mind a három csapat ellen, kemény munkával nekik fogunk esni, és ha mindenki beleteszi szívét-lelkét, jó esélyünk van a továbbjutásra.”

sorsolas_u19

Az U19-esek sorsolása már jóval trükkösebb: csoportjukban megtalálható az ezen korosztályban Európa-bajnoki címvédő Anglia nemzeti csapata is… (kép forrása: uefa.com)

Csóka Dániel, a Wolverhampton utánpótlásában pallérozódó magyar U19-es válogatott bekk is bizakodó: “Véleményem szerint nem rossz sorsolás ez ránk nézve: Macedóniát és Lettországot meg lehet verni. Nem azt mondom, hogy könnyű meccsek lesznek, mert biztos, hogy nem. Itt már minden meccs nagyon kiélezett. Anglia a harmadik csapat, ugye róluk lehet tudni, hogy például tavaly ebben a korosztályban megnyerték az Eb-t, és még több korosztályuk nagyon jól szerepelt a korosztályos tornákon. Az valószínűsíthető, hogy ellenük lesz a legnehezebb feladat kiharcolni a győzelmet, de énszerintem minden esélyünk megvan, rá hogy kijussunk az EB-re.”

Lelkesedésben tehát nincs hiány, és ha ez a lendület azzal a szakértelemmel párosul, amit Szélesi Zoltán, illetve az ez évtől a válogatott szákmai stábját erősítő Marcus Jahn biztosítanak a fiúknak, egészen biztos, hogy mindkét korosztály nagyon sokáig jut majd a tornán. A selejtezőkön már megmutatták: nagyon sokra hivatottak… Talán éppen ez a mentalitás az, ami a felnőtt válogatott repertoárjából hiányzik?

Írta: Wernigg Márton