Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FA-kupa: Van Dijk góllal debütált, kiszenvedte a Pool és a United is! – videóval

Az angol FA-kupa harmadik fordulójában péntek este igazán nagy múltú párharcnak lehettünk tanúi, hiszen élvonalbeli rangadót rendeztek nevezetesen a Merseyside Derbyt az FC Liverpool és Everton összecsapását. A játéknap másik mérkőzésen a Manchester United a másodosztályú Derby County együttesét fogadta az Old Traffordon.

3500 (3)

Az FA-kupa pénteki játéknapja máris egy csúcsrangadóval kezdődött, hiszen a liverpooli riválisokat már a 3. fordulóban összesorsolták. A találkozón először ölthette magára a Liverpool mezét a rekordösszegért igazolt holland védő Virgil Van Dijk. A találkozó első negyedórája taktikus játékot hozott, a mérkőzés első  negyedében a vörösök dédelgették többet a labdát. A folytatásban sem változott sokat a játék képe, igazán komoly gólszerzési lehetőségek nem adódtak egyik kapu előtt sem. A vörösök hiába próbálkoztak nem nagyon tudtak mit kezdeni a liverpooli kékek védelmével, Coutinho és Salah távollétében hiányzott a kreativitás és a gyorsan elfutó szélső játék a vörösök játékából. A 35. percben komoly gólszerzési lehetőség adódott a hazaiak előtt, miután Lallana ellen a tizenhatoson belül szabálytalankodtak az Everton védői, Madley játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A büntetőt ezúttal is James Milner értékesítette esélyt sem adva Pickfordnak. A hajrában Holgate egy labdavesztést követően csúnyán a pályán kívülre lökte egyértelmű mozdulattal a vörösök brazilját Firminót, a játékvezető azonban ezt még sárgával sem torolta meg, pedig a vendégek fiatalja az azt követő viselkedéséért nem lepődtünk volna meg ha a kiállítás sorsára is jut. Az első játékrészben újabb találat nem született, így egygólos hazai előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok. Fordulást követően az első komolyabb lehetőségek a liverpooli kékek előtt adódott, Rooney centerét azonban Calvert-Lewin elől menteni tudtak a vörösök védői. Az 53. percben előbb Gomez szerezhetett volna gólt egy szögletet követően majd Lallana ugrott ki ziccerben, de az angol válogatott játékosa láthatóan még nincs csúcsformában hosszas sérülése után és nem is tudta gólra váltani ezúttal sem ziccerét. A 61. percben a hazaiak újabb komoly lehetőséget puskáztak el az előnyük növelésére, ezúttal Robertson lövését fogta nagy bravúrral Pickford. A 63. percben kis híján góllal debütált a Liverpool rekordigazolása, Jordan Pickford azonban ezt másképp gondolta és szenzációs mozdulattal védeni tudta Virgil Van Dijk közeli fejesét. A 67. percben a vörösök ismét ráfáztak és a sok kihagyott helyzet meg is bosszulta magát és egy kontrát követően Jagielka lekészítését követően Sigurdsson egyenlített. A hajrában a vörösök sokat hibázta és egy pillantra úgy tűnt megtorppan Jürgen Klopp együttese, azonban a legjobbkor érkezett Van Dijk egy pontrúgásra és első liverpooli tétmérkőzésén befejelte a továbbjutást jelentő találatot a vörösöknek.

5568 (1)

Liverpool Everton 2-1 (1-0)
Helyszín: Anfield Road, Liverpool, Vezette: Madley
Gólszerzők: Milner (35., büntetőből), Van Dijk (84.) ill. Sigurdsson (67.)
Sárga lapok: Rooney (7.), McCarthy (60.)
Kiállítás:

https://www.youtube.com/watch?v=aXT9sAY646E

A 3. forduló pénteki játéknapján a vörös örödögökre könnyebb mérkőzés várt, hiszen a másodosztályú Derby County ellen léptek pályára José Mourinho tanítványai. A találkozó első lehetőségére nem is kellett sokat várnunk a 4. percben az szezon első felében remek formát mutató Lingard tüzelt a kapu fölé. Nem sokkal később a 6. percben Pogba egy lapos lövéssel dolgoztatta meg a vendégek hálóőrét, Carson azonban könnyedén fogta a francia lövését. A 8. percben Hererra fejelt a jócskán a kapu mellé majd ismételten Pogba próbálkozása kerülte el a kaput. A találkozó 20. percében Marcus Rashford kapott egy remek labdát, a fiatal támadó azonban ziccerben fölé fejelte azt. Két perccel később Juan Mata szabadrúgását bravúrral védte Scott Carson. A mérkőzés 26. percében először villantak a vendégek, Marcus Olsson közeli fejesét a léc alól könnyedén szedte ki Romero. Az első félidő hajrájában a vörös ördögök nagyon közel kerültek ahhoz, hogy megtörjék a gólcsendet, de Rashford fejese a jobb kapufáról kifelé pattant. A 43. percben Pogba remek lövését szenzációs védéssel hárította a Derby hálóőre. A második játékrészben is komoly fölényben futballozott a Mourinho legénység, de Carson remek védéseinek nem tudták megtörtni a gólcsendet Pogbáék. Az 55. percben ismét a vendégek hálóőre avatkozott játékba ezúttal Mata lövését hatástalanította. A hajrában komoly nyomás alá helyezték a United játékosai a Derby védelmét és a 71. percben Paul Pogba kapta meg a labdát, majd kapura lőtt. A tizenhatosról jócskán a kapu bal oldala mellé lőtt. Tíz perccel a vége előtt Lingard a United sokadik ziccerét is elpuskázta és Carson ezúttal is elképesztő védéssel akadályozta meg a gólt. Hat perccel a vége előtt az utóbbi hetekben bombaformában futballozó Jesse Lingard elképesztő bombát akasztott Carson kapujába. A találkozó legvégén Lukaku biztosította be a továbbjutást jelentő találatot.

4530

Manchester United – Derby County (II.) 2-0 (0-0)
Helyszín: Old Trafford, Manchester, Vezette: Friend
Gólszerzők: Lingard (84.), Lukaku (90.)
Sárga lapok: 
Kiállítás:

https://www.youtube.com/watch?v=DkO6ByS4KR0

FA-kupa 3. fordulójának további programja

Szombati program:

Fleetwood Town (III.) – Leicester City
Middlesbrough (II.) – Sunderland (II.)
Ipswich Town (II.) – Sheffield United (II.)
Watford – Bristol City (II.)
Birmingham City (II.) – Burton Albion (II.)
Aston Villa (II.) – Peterborough United (III.)
Bournemouth – Wigan Athletic (III.)
Coventry City (IV.) – Stoke City
Bolton Wanderers (II.) – Huddersfield Town 
Yeovil Town (IV.) – Bradford City (III.)
Brentford (II.) – Notts County (IV.)
QPR (II.) – MK Dons (III.)
Exeter City (IV.) – West Bromwich 
Doncaster Rovers (III.) – Rochdale (III.)
Blackburn Rovers (III.) – Hull City (II.)
Cardiff City (II.) – Mansfield Town (IV.)
Manchester City – Burnley 
Wolverhamtpon (II.) – Swansea City 
Stevenage (IV.) – Reading (II.)
Newcastle United – Luton Town (IV.)
Millwall (II.) – Barnsley (II.)
Fulham (II.) – Southampton 
Wycombe Wanderers (IV.) – Preston North End (II.)
Carlislie United (IV.) – Sheffield Wednesday (II.)
Norwich City (II.) – Chelsea 

Vasárnapi program:

Shwresbury Town (III.) – West Ham United 
Tottenham – AFC Wimbledon (III.)
Newport County (IV.) – Leeds United (II.)
Nottingham Forrest (II.) – Arsenal 

Hétfői program:

Brighton – Crystal Palace

Képek: theguardian.com

Ondik Gábor