Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Izgalmas, gólgazdag délután Németországban – videóval

Nem akármilyen izgalmakat hoztak a 12. játéknap délutáni mérkőzései a Bundesligában. A 3 összefoglalt mérkőzésen összesen 13 gól esett. Pályára lépett a listavezető, az üldöző és az élmezőnyhöz igyekvő Mönchengladbach is.

Bayern München – Hoffenheim 4-0 (2-0)
Helyszín: Allianz Arena, 71.000 néző
Vezette: Peter Gagelmann
Gólszerzők: Götze (23′), Lewandowski (40′), Robben (82′), Rode (86′)
Sárga lap: Schwegler (28′), Boateng (31′), Volland (53′), Xabi Alonso (88′)
Piros lap: Szalai (90′)

Bayern München: Neuer – Bernat, Boateng (Dante 73′), Benatia, Rafinha – Alonso – Ribery, Götze (Schweinsteiger 77′), Müller (Rode 59′) Robben – Lewandowski

Hoffenheim: Baumann – Strobl, Süle, Bicakcic, Beck – Rudy, Schwegler – Volland (Szalai 71′), Firmino, Elyounoussi (Kim Jin-Su 86′) – Modeste (Schipplock 70′)

Schweinsteiger győztes csapatba tért vissza, ráadásul gólpasszal (forrás: kicker.de)

A mérkőzést elég aktívan kezdte a hazai csapat, mégis a 9. percben Modeste óriási helyzetet hagyott ki, amikor két védő közül fejelhetett. A következő nagy lehetőség a 16. percben a hazaiak előtt adódott, amikor Müller közvetlenül Baumann kapus előtt lőhetett Ribery passzát követően, de a ziccert nem sikerült gólra váltania a világbajnoknak. 4 perccel később Lewandowski iramodott meg a jobb szélen. A túloldalon a jobb helyzetben lévő Ribery várta, hogy a lengyel támadó áttegye neki a labdát, de ez nem történt meg, a helyzet pedig Lewandowski lövésével révén maradt ki. Majd a 23. percben Götze bombagóljával megszerezte a mérkőzés első gólját és a vezetést a hazai gárda. Az ellenfél kapujától kb. 35 méterre szerezte a találatot, miután jól vette észre, hogy Baumann kint áll a kapujából. Ezzel az elképesztő góllal volt 1-0 a hazaiaknak. A 29. perc legvégén a hazai csapat védelmi hibáját követően kerülhetett volna helyzetbe a Hoffenheim, de nem sikerült élniük a lehetőséggel, ennek következtében rögtön kontrázhatott a Bayern, de nekik sem sikerült veszélyeztetniük a túloldalon. A 31. percben Boateng kapott sárga lapot, a vendég együttes pedig a 16-os közepének előteréből végezhetett el szabadrúgást, de Volland lövése Neuer kezeiben landolt. Nem sokkal később újabb nagy lehetőséget szalasztott el a Bayern, maradt az 1-0 a hazaiak nagy fölénye ellenére. A félidő hátralévő részében is a hazaiak domináltak, és ennek, valamint kombinatív játékuknak köszönhetően a 40. percben Robben beadását követően az üresen maradt Lewandowski szerzett gólt fejjel (2-0).
A hazai csapat a második játékrészben is fölényben folytathatta a szép játékot, viszont már nem volt olyan nagy az iram, mint az 1. félidőben. A 71. percben pályára léphetett a Hoffenheim magyar válogatott labdarúgója, Szalai Ádám, aki Vollandot váltotta.  A magyar támadó a 75. percben puskázott el egy óriási lehetőséget. Az ellenfél kapujától 3 méterre került hozzá a labda, de Szalai Neuerbe lőtte a játékszert.
Korábbi cikkemben írtam arról, hogy Schweinsgeiger a 11. forduló alatt még nem juthatott szerephez, de mielőbb szeretne visszatérni. A 12. forduló 77. percéig kellett erre várni, amikor két világbajnok váltotta egymást: Schweinsteiger Götze helyére állt be. A 82. percben végleg eldőlt a mérkőzés, amikor Arjen Robben szerzett káprázatos gólt azzal, hogy Baumann válla fölött finoman átemelte a labdát, ami a kapuba talált (3-0). Még ekkor sem állt le a Bayern és úgy tűnt, sokkal mozgalmasabb lesz a félidő vége, mint amilyen az eleje volt. A nagy visszatérő Bastian Schweinsteiger gólpasszal ajándékozta meg Rode-t, aki gólját a 86. percben szerezte. Szalai helyzeténél még reménykedhetett a Hoffenheim, de ezt követően végleg elszálltak a vendégek esélyei. A 90. percben talán túl szigorú ítéletet hozott a játékvezető, amikor Szalai Ádámnak piros lapot adott talpalásért, végleg padlóra került a Hoffenheim.A Bayern rendületlenül marad az élen, bebiztosítva első pozíciójukat, ráadásul veretlenül állnak a tabella élén.

A Bayern gólparádéja videón

Schalke 04 – VfL Wolfsburg 3-2 (3-1)
Helyszín:
Veltins Arena, 60.989 néző
Vezette: Robert Hartmann
Gólszerzők: Choupo Moting (10., 22.) Fuchs (25.), Olic (37.)
Sárga lap: Luis Gustavo (77′), Huntelaar (87′)

Schalke 04: Fährmann – Santana, Höwedes, Uchida – Neustädter – Boateng, Kirchoff (Matip 72′), Höger – Huntelaar (Ayhan 90′), Choupo Moting

VfL Wolfsburg: Benaglio – Trasch (Hunt 46′), Naldo, Knoche, Rodriguez – Guilavogui (Malanda 63′), Luis Gustavo – Vierinha, De Bruyne, Perisisc – Olic (Bendtner 72′)

Megtört a jég – a Schalketól elszenvedett vereséggel a Wolfsburg lemaradni látszik a bajoroktól (forrás: kicker.de)

Több szempontból is a forduló egyik legizgalmasabb mérkőzését lehetett várni a két csapat párharcától. A vendég csapat szeretett volna tovább tapadni a listavezető Bayernre, a hazaiak pedig elmozdultak volna az alsóházból. Ez utóbbi törekvés kezdett reálissá válni, hiszen már a 10. percben megszerezte a vezetést a Schalke, mégpedig Choupo Moting révén, aki nagyszerű átadást kapott Högertől. 12 minutummal később szintén az első gól szerzője volt eredményes, megbénítva ezzel a Wolfsburgot. A kegyelemdöfésnek tűnő hazai találatot ezt követően 3 perccel kapta a Wolfsburg. A harmadik Schalke gólért Fuchs kezeskedett. Azonban az előretolt csatár, Olic révén sikerült szépíteni a tabella második helyezettjének az első félidő végéhez közelítve, ezzel megadva az esélyt a meccsben maradásra.
A Wolfsburg tovább törekedett arra, hogy szorossá tegye a mérkőzést, ennek eredményeként az Olicot váltó Bendtner a beállása után két perccel megszerezte csapata második gólját (3-2). Így abszolút izgalmas végjátékra lehetett számítani. Ennek ellenére mégsem tudta megszerezni a Wolfsburg az egy pontot sem, így kezdenek leszakadni a listavezető Bayernről. A VfL ezt megelőző 8 tétmeccsét megnyerte.

Borussia Mönchengladbach – Eintracht Frankfurt 1-3 (1-0)
Helyszín: Borussia Park, 54.010 néző
Vezette: Bastian Dankert
Gólszerzők: Nordtveit (5′), Stendera (54′), Meier (57′), Inui (73′)
Sárga lap: Chandler (59′), Oczipka (68′), Dominguez (75′), Xhaka (90+1′) Hasebe (90+2′)
Piros lap: Xhaka (90+2′)

Borussia Mönchengladbach: Sommer – Wendt, Dominguez, Jantschke, Korb – Herrmann (Traore 76′),Nordtveit (Hrgota 76′), Xkaha, Hahn (Hazard 66′) – Kruse, Raffael

Eintracht Frankfurt: Wiedwald – Chandler, Russ, Anderson, Oczipka – Aigner (Piazon 90′), Stendera (Kittel 68′, Hasebe, Inui – Meier, Seferovic (Madlung 90+1′)

Frankfurti öröm – hátrányból fordítva nyertek a piros-feketék (forrás: kicker.de)

A 6 délutáni mérkőzés közül ezen született a leggyorsabb gól – a hazai csapat szerezte meg a vezetést már az 5. percben Nordtveit révén. A védekező játékos 18 méterről szerzett nagy gólt. Wiedwalt nyújtózott az egyik védőn iránytváltoztató labdáért, de nem akadályozhatta meg, hogy az a hálóba találjon (1-0). Az első félidő hátralévő részében többet volt a labda a Borussiánál, ugyanakkor mégis a vendég csapat jutott el több kaput eltaláló lövésig, gólt azonban az első 45 percben nem tudtak szerezni.
A második félődi 9. percében viszont a vendég együttes kiegyenlített. Seferovic passzát követően Stendara szerzett szép találatot 16 méterről (1-1). De itt még nem volt megállás, 3 perccel később már fordított a Frankfurt Meier révén egy kipattanót követően. Olyannyira nem állt le a vendég klub, hogy 2 gólosra növelték az előnyüket Inui találatával a 73. percben. Inui 17-18 méterről lőtt nagy góljához kellett Sommer, aki a kirúgásával nagyot hibázott, ezt pedig könyörtelenül kihasználta a vendég csapat (1-3). A második játékrész a Frankfurtról szólt, akik egygólos hátrányból fordítva nyertek két találattal. Hazai részről a találkozó végén Xhaka-t kiállították, de ez már semmin sem változtatott. A végeredmény sima frankfurti győzelem.

Nagy Dávid