Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Francia Szuperkupa: Kupagyőzelemmel debütált Emery a PSG élén – videóval

Franciaországban is elrajtolt a 2016/2017-es bajnoki idény. A szezon első tétmérkőzésén a Francia Szuper Kupa döntőjében a PSG csapata a Lyon csapatával mérkőzött Ausztriában Klagenfurt városában. 

13900343_10155218855353298_7009789126021575653_n

PSG – Olimpique Lyon 4:1 (3:0)
Helyszín: Wörthersee Stadion (Klagenfurt) Vezette: Harkam (osztrák)
Gólszerzők: Pastore (9.), Lucas (19.), Ben Arfa (34.), Kurzawa (54.) ill. Tolissso (87.)
Sárga lapok: Yanga-Mbiwa (30.), Lacazette (36.)
Kiállítás:

A 2016/2017-es francia futballszezon is kezdetét vette a szuperkupa döntőjével. Idén a döntőt Ausztriában Klagenfurtban rendezték meg, immáron nyolcadik alkalom, hogy nem francia földön kerül megrendezésre a szuperkupa döntő, tavaly Kanadában rendezték a finálét. A tavalyi fináléban is ez a két gárda feszült egymásnak, akkor a PSG 2:0-ra győzött, idén a lyoniak szerettek volna visszavágni a vereségért. Pedig a lyoniak a kupa történetének legeredményesebb csapata 8 győzelemmel, a PSG öt győzelemmel büszkélkedhet.

A párizsiaknál a tavalyi szezonhoz képest több változás is történt, például a svéd gólvágó Ibrahimovics elhagyta Párizst és Manchesterbe tette át székhelyét a Unitedhez. A PSG kispadján is új név található, méghozzá a Sevillával zsinórban három EL-győzelmet bezsebelő Unai Emery személyében. A nyár folyamán erősített is a párizsi alakulat, megszerezték a Nice-ban újra régi önmagát idéző Ben Arfa-t és a Sevillából leigazolták közel 40 millióért a lengyel Krychowiakot, valamint a belga Meunier-t is megszerezték a belga Brugge csapatától. A Lyon védelmét viszont érzékeny veszteség érte nyár folyamán, ugyanis Barcelonába igazolt Umtiti. Viszont érkezett három új szerzemény is köztük a rivális Mairseille csapatától N’Koulou aki a döntőben már be is mutatkozhatott, ugyanúgy mint a PSG-ben Ben Arfa is.

A Lyon kezdte jobban a mérkőzést, már az ötödik percben betaláltak a lyoniak azonban a játékvezető les miatt érvénytelenítette Fekir gólját. De nem kellett sokáig várni az első gólra a 9. percben Kurzawa passzát követően Pastore lőtt a hálóba. Az argentin játékos a gólja után kiosztott egy gólpasszt is Lucasnak aki a 19. percben növelte két gólra a párizsiak előnyét. A lyoniak próbálkozta becsülettel, de nem sikerült a hálóba találniuk az első félidőben. Sőt a 34. percben minden eldőlni látszott, mikor a PSG-ben első tétmeccsén debütáló Ben Arfa talált Lopes kapujába a kapufa hathatós segítségével. Félidőben tehát 3:0-ra vezetett a PSG. A gólzápor ezzel korántsem ért végett, a második játékrészben ismét az argentin közzéppályás Pastore passzolt remekül, ezúttal Kurzawa lábai elé aki nem hibázott és végleg eldöntötte a trófea sorsát. A lyoniak becsülettel hajtottak a szépítő góljukért, amit sikerült is összehozniuk a 87. percben Jallet beadását követően Tolisso fejelte a játékszert Trapp kapujába, ezzel beállítva a 4:1-es végeredményt. A PSG hatodik alkalommal hódította el a francia szuperkupát, zsinórban pedig negyedik alkalommal.

A mérkőzés góljai:

https://www.youtube.com/watch?v=nudHD3YJyWE

 Ondik Gábor