Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 20.rész: Igor Bogdanovics

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény
4. Samuel Ellis Ato (ghánai) Toponár
5. Eugene Fomumbod (kameruni) Toponár
6. Henry Etiosa Odia (nigériai) Internationale CDF

7. Christian Ebala (kameruni) Kecskemét – Hetényegyháza
8. Yannick Mbengomo (kameruni) STC Salgótarján
9. Egejuru Godslove (nigériai) Iváncsa

10. Volodimir Ovszijenko (ukrajnai magyar) Fehérgyarmat
11. Vinicius Galvao (brazil) Ibrány
12. Edouard Ndjodo (kameruni) PVSK
13. Joseph Ngalle (kameruni) Tótkomlós
14. Eugene Salami (nigériai) Kecskemét
15. Nenad Pozder (szerb) Tápiószecső
16. Denys Rebryk (ukrajnai magyar) Milota
17. Yves Simplice Mboussi (kameruni) Balassagyarmat
18. George Menogoung (kameruni) Felsőzsolca
19. Roni Ribeiro (brazil) Aramis – Futsal

hajdubiharifoci-huhajdubiharifoci.hu

Sorozatunk befejező részéhez érkeztünk, s ebben a legidősebb, legtapasztaltabb, egyben a legtöbb sikert is elérő külföldi labdarúgóval zárunk. Ő pedig nem más, mint az 1974.09.25-én született, Igor Bogdanovics, aki korábban a jugoszláv válogatottban is kétszer pályára léphetett. A szerb pontvadászatban szerepelt a Vojvodina, a Borak Cacak, a Zemum és a Rotern Stern csapataiban. Az utóbbi igazolt Magyarországra 2004 tavaszán, mégpedig a Debrecenbe. Első fél évében egyből letette a névjegyét, hiszen 14 bajnokin 7 gólig jutott. Ezen a nyáron felmerült, hogy a bajnok Ferencváros megszerzi, igaz talán az akkori Fradi elnök Furulyás János elképzeléseiben fordult meg. A zöld-fehéreknél már akkor anyagi gondok voltak, ekkor hagyta el a csapatot jó pénzért Gera Zoltán is. A következő idényben 30 meccsen 15 góljával jelezte, hogy 31 évesen is még a legjobb korban van. Ekkor bajnokok lettek, s a BL-selejtezők után megvette a török Gencerbirgli. Sokáig nem maradt a csapatnál , hiszen tavasszal újra Debrecenben volt. Akkor az őszi 3/3-as mutatójához 14/5-öt tett még hozzá.  2006 őszén már gyengébb szezont futott 10 meccsen 1 góljával, nem váltotta meg újra a világot. Tavasszal kölcsön is adták a Budapest Honvédnak. A fővárosban újra bizonyította, hogy nem felejtett el focizni,  11/6-os mutatója viszont nem volt elég, hogy visszakerüljön a Cívis városba. 2007 őszén a Győrnek adták kölcsön, ott 14 bajnokin 6 gólig jutott. Tavasszal újra 7 bajnoki meccsen újra magára ölthette a Loki mezét és 3 góllal búcsúzott el a szurkolóktól. A 2009/10-es bajnokságban még az NB I-ben játszott, ősszel a Nyíregyházánál 13/2-vel, tavasszal a Haladásnál 10/2-vel zárt. Ezzel 35 évesen az élvonalbeli pályafutását is lezárta. 2010-ben szerződött Hajdúböszörménybe. Abban az évben még az NB II-ben játszhatott, 26 meccsen 3 gólt ért el. 2013/14 -es és a 2014/15-ös bajnokságban maradt a csapatnál, egy ideig a csapat edzője is volt. 51 harmadosztályú bajnokin 19 góllal jelezte, hogy ezen a szinten még bőven megállja a helyét. 2015 nyarán továbbállt, s 41 évesen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei II.osztályban szereplő Balkány focistája lett. Első évben 30 meccsen 49 góljával feljuttatta a klubot a megyei egybe, míg idén 15/13-al az első helyre vezényelte ősszel a csapatot az első osztályban.

Bogdanovics azon légiósok közé tartozott, akiket megérte foglalkoztatni. A közeljövőben indul egy tíz részes sorozat azon légiósokról, akik az utóbbi tíz évben a magyar élvonalban szerepeltek, s innen feljebb jutottak. A szerb támadó abba már nem kerül bele, hiszen fél évig volt távol, hamar visszatért, de ő is azon légiósok közé tartozott, akikért érdemes volt meccsre járni.

igor_bogdanovicsIgor Bogdanovics
Született: 1974.09.25
Nemzetisége: szerb
Profi magyar klubjai: Debrecen, Bp. Honvéd, Győr, Nyíregyháza, Haladás (NB I), Hajdúböszörmény (NB II)
Jelenlegi klubja: Balkány (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei elsőosztály)

Endrődi Dávid