Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: David Mateos

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor
9. Guiseppe Signori
10. Emiliano Bonazzoli
11. Nathan Eccleston
12. Rohan Ricketts
13. Paul Shaw
14. Túlio Costa
15. Leonardo Santiago
16. José Luque
17. Francisco Gallardo
18. Fernando Fernandez

nso-hunso.hu

Mai részünkkel zárjuk az NB I-ben megforduló nevesebb spanyol labdarúgókat. Igaz volt itt még egy utánpótlás válogatott Pablo Coira is, aki Xavival szervezte a spanyol utánpótlás válogatott játékát, de mivel sorozatunkat lassan zárjuk a Honvéd korábbi játékosát most inkább kihagyjuk. Ezzel szemben a Real Madrid egykori spanyol utánpótlás válogatott védőjét David Mateost hiba lett volna mellőzni.

1987.04.22-én született Madrid városában. Fernandohoz hasonlóan ő is a Real Madridban nevelkedett. 2006-ban került fel a C csapatból a Castillába. 2011 telén fél évre a görög AEK Athén vette kölcsön. 2011 nyarán visszatért ideiglenes, s akkor a Real Zaragoza 200.000 euróért szerezte meg ideiglenes a játékjogát. Mateosnak a Fradi jelenlegi hátvédje Pintér Ádám akkor a csapattársa volt. Ráadásul Mateos 2015 nyarán mikor elhagyta a Fradit, Pintért azért igazolta le a zöld-fehér csapat, hogy pótolja a spanyolt. 2012 nyarán visszatért a Real Madridhoz. Ekkor többször már a nagyokkal edzett, Carlo Ancelotti párszor be is vetette a csapatban. Igaz tétmeccsen összesen kétszer viselhette a Királyiak mezét. 2013 nyarát írtunk, mikor többször a magyar sportsajtóban megjelent, hogy Magyarországra igazolhat. Többen ekkor úgy voltak vele, hogy ez valami vicc lehet, hiszen egy 26 éves spanyol játékosról beszéltünk, akit Ancelotti el is vitt magával edzőtáborozni.  A LaLigában összesen tizennégyszer, a LaLiga2-ben harmincegyszer játszott eddig. Értéke ekkor egymillió-kétszázezer euró volt. Le is igazolta Fradi. Két évig tartozott a Ferencváros keretéhez. Az első félévben nem volt megfelelő partnere középen, igaz Muhamed Besics kiváló védő volt, de ő is akkor játszott a legjobban, mikor Thomas Doll kivitte a szélre. 2014 tavaszán érkezett a másik óriás Mateo Pavlovic a Werder Brementől, s Mateossal egyből egy húron pendültek. Másfél évig szerepeltek együtt a védelem tengelyében. Igaz mikor Michal Nalepa is aláírt a zöld-fehérekhez, akkor már három hasonló típusú játékos volt középen. Ráadásul Batik Bence is egy idő után bekerült a csapatba. Mateos helye ennek ellenére biztos volt. A büntetőket is ő végezhette el a csapatban, hibátlanul. Negyvenszer szerepelt a magyar NB I-ben, hét gólt szerzett. 2015 tavaszán Magyar Kupát nyert a csapattal. A nyáron kiválóan igazolt a Ferencváros, igaz a nemzetközi kupából hamar kipottyant. Nagyban Mateosnak köszönhetően, mert a hollandok elleni párharc előtt kijelentette, ő bizony komolyabb bajnokságba vágyik. Orosz Pál ekkor elmondta, ők bizony ingyen nem engedik a spanyolt. Végül az Orlando fizetett érte, mégpedig a szerződéséből hátralévő egy évre eső fizetését. Ha igazak a transfermarkt.de információi kétszázezer eurót. (hatvanmillió Forintot!!!) Mateos azóta is meghatározó játékosa az amerikai csapatnak, ahol ráadásul egy bizonyos Kaká is a csapattársa.

Egy biztos, ő az eddigi “világsztároktól” eltérően már nem leszálló ágban volt, hanem a legjobb korban. Sorozatunkba azért tudott bekerülni, mert mégiscsak a Real Madrid csapatától érkezett. Ráadásul nem is nyújtott rossz teljesítményt, bizonyíték rá, hogy a magyar NB I-ből feljebb tudott lépni.

671David Mateos
Nemzetisége: spanyol
Sikerei: spanyol kupagyőztes, görög kupagyőztes
Magyarországon játszott: 2013-2015
Magyar klubok: Ferencváros
Válogatottság: spanyol utánpótlás 4/1

Endrődi Dávid