Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőzsenik, akiket nem ismer el a világ! – 10.rész

Akárcsak a labdarúgó között, úgy természetesen az edzők között is komoly a szakadék. A hétköznapi szurkolók többsége leginkább az olyan trénerek emlékszik vissza az évek múltával, akik rengeteg trófeát nyertek el pályafutásuk során, de igaz ez például a szakmabeliekre is. Nos, legújabb cikksorozatukban szeretnénk rávilágítani arra, hogy az edzői zsenialitás nemcsak a begyűjtött kupák számától függ…

o-VALVERDE-facebook

Cikksorozatunk tizedik részében, egy olyan személy kerül bemutatásra, aki a közeljövőben óriási szintet léphet edzői karrierjében. A hírek szerint ez az úriember a legesélyesebb arra, hogy a nyártól átvegye a Barcelona irányítását Luis Enriquetől. Ebből valószínűleg sokan kitalálták, nem másról van szó, mint az Athletic Bilbao jelenlegi tréneréről, Ernesto Valverdéről

Cikksorozatunk előző részeiért KATT:
1.rész: Francesco Guidolin
2.rész: Dieter Hecking
3.rész: Walter Mazzarri
4.rész: Quique Sánchez Flores
5.rész: Tony Pulis
6.rész: Michael Laudrup
7.rész: Mircea Lucescu
8.rész: Fatih Terim
9.rész: Jorge Jesus

Ernesto-Valverde-Valencia

Ernesto Valverde edzői pályafutása 2000 nyarán vette kezdetét. A spanyol úriembert az Athletic Bilbao másodedzőjének nevezték ki, ezt a posztot egészen 2002-ig töltötte be. Ezt követően a Bilbao B csapatát irányíthatta egy esztendőn keresztül, majd ezután átvehette a felnőtt együttes vezetését. Első ciklusa 2003-2005-ig tartott a baszk gárda élén, a 2003/2004-es idény jól sikerült a Bilbao számára, hiszen az előkelő 5. helyre vezette a csapatot, a következő idényben a 9. pozícióban végzett a csapat, míg az UEFA-kupában a legjobb 32 közé jutott az együttes.

espanyol-claimed-the-last-perico-of-ernesto-valverde

Ernesto Valverde 2006 nyarán az Espanyol irányítását vehette át. A barcelonai csapat az elmúlt években ért el 1-2 szép eredményt, hiszen a 2004/2005-ös idényben az 5. helyen végzett a klub a bajnokságban, míg a 2005/2006-os szezonban elhódította a Spanyol-kupát. Nos, Valverde rögtön első évében UEFA-kupa döntőig vezette a csapatot, majd a következő idényben nem tudott kiemelkedőbb sikert elérni az Espanyol élén. 

valverde3-e13317072453231

Valverde 2008 nyarán elhagyta Spanyolországot, és Görögország fele vette az irányt. A spanyol trénert ekkor az Olympiacos élére nevezték ki. A neves görög együttesnél egy húzott le, amellyel elnyerte a bajnokságot és a Görög Kupát is. Ezt követően visszatért Spanyolországba, méghozzá a Villarreal élére. A “sárga tengeralattjáró” élén nem töltött el túl sok időt, hiszen 2010 januárjában menesztették a nem túl fényes eredmények miatt. Ezt követően 2010 nyarán vissza is tért az Olympiacoshoz, a második ciklusa két esztendeig tartott. Görög földön gyakorlatilag ismét megnyert mindent, a bajnoki címet kétszer, míg a Görög Kupát egy alkalommal hódította el tanítványaival. A 2012/2013-as idény közben a Valencia irányítását vehette át, bár az együttest felvezette a 10. helyről az 5. pozícióba, viszont a szezon végét követően távozott a “denevérek” éléről. 

athletic-bilbaoreuters

Ernesto Valverde 2013 nyarán visszatérhetett az Athletic Bilbao élére. A visszatérése remekül sikeredett, hiszen a baszk gárdát a 4. helyre vezette a bajnokságban, amely ugyebár BL-selejtezőt ért a klub számára. A következő idényben Spanyol Kupa döntőig vezette a csapatot, míg a ligában a 7. pozícióban végzett a Bilbao. A 2015/2016-os idény elején a csapat elnyerte a Spanyol Szuperkupát, a bajnokságban az 5. helyen végzett a Bilbao, míg az Európa-ligában a legjobb 8 közé jutott legénységével. 

Németh Boldizsár