Gold Cup: Díjazottak, legek, érdekességek

Mára virradó hajnalban az Egyesült Államok győzelmével befejeződött a 2017-es Gold Cup. Természetesen osztottak díjakat is, egyéni elismeréseket az USA által elhódított trófeán kívül. Mi ezeket a díjakat és díjazottakat, valamint a torna legérdekesebb mutatóit szedtük egy csokorba ebben a cikkünkben.

IMG_20170727_203427Legjobban végül a jenkik örülhettek – USA ma 6. Gold Cup trófeáját gyűjtötte be története során (forrás: twitter.com/ussoccer)

A torna díjazottjai

A torna legjobb játékosa

A CONCACAF-aranykupa legjobb játékosa, a viadal aranylabdása Egyesült Államok valogatottjának labdarúgója, s egyben csapatkapitánya, Michael Bradley lett. Klubszinten a Toronto csapatát erősítő középpályás lett a torna legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó focistája tehát. A 29 esztendős csapatkapitány 3 meccsen játszott a tornán, mindegyik kiesés szakaszban megrendezett találkozón. A CONCACAF-nál kiemelik a negyeddöntőbeli, El Salvador elleni összecsapáson nyújtott játékát, amikor is gólpasszt adott, s egyaránt elől, hátul szervesen kivette részét a csapatmunkából.

IMG_20170727_203430USA nagyágyúi a megszerzett kupával (forrás: twitter.com/ussoccer)

A torna gólkirályai

A Gold Cup ideje alatt 3 játékosnak is sikerült meglőnie az egyénileg elért legtöbb találatot, ami szintén 3! A finálét eldöntő Morris (USA), a kanadai Davies, valamint Parsemain (Martinique) is három-három góllal zárták holtversenyben a góllövőlista élén.

A torna legjobb kapusa

Az aranykesztyűt a brilliáns védéseket bemutató, a döntőbe jutásért is sokat tett jamaikai Andre Blake kapta meg.

A 26 éves hálóőr csupán két gólt kapott a tornán, Mexikó ellen pedig két óriási bravúrt is bemutatott az elődöntőben! Sajnos a nagyszerű kapus a finálé 19. percében kénytelen volt abbahagyni a játékot, ugyanis megsérült a jobb keze. Ennek ellenére zseniális tornát zárt egyénileg és válogatottjával egyaránt, és teljesen megérdemelten kapta meg ezt a díjat.

A legjobb fiatal játekosa

A legtehetségesebb fiatal labdarúgó ezen a tornán a kanadai Alphonso Davies lett, ami szintén nem csoda. A teljesítménye megsüvegelendő, a 16 esztendős játékos 3 gólt lőtt a tornán, ezzel holtversenyben a góllövőlista élén is ott van. Rögtön a torna első meccsén duplázott a Francia Guayana ellen 4-2-re megnyert találkozón Davies, aki még a Costa Rica elleni 1-1-es döntetlen alkalmával volt eredményes. Davies előtt nagy jövő állhat – jelenleg a kanadai a hazai Vancouver Whitecaps csapatában futballozik.

Legek, érdekességek

A legmagasabb meccsenkénti gólátlag – 2,2:
Ezt USA érte el, a tornán, ahogyan a jenkik nevéhez fűződik a legtöbb szerzett gól is, szám szerint 13!

A legtöbb sárga lapot Jamaika válogatottjának játékosai gyűjtötték be, összesen 12-t.

Mexikó a címét ugyan nem tudta megvédeni, és nagy eséllyel ez az adat, amiben elsők lettek, sovány vigasz a közép-amerikaik számára, akik a legtöbb passzt hozták össze a tornán, 2.089-et!

Ha pedig passzok – átadások terén Kanada volt a legpontosabb. Az észak-amerikai ország válogatottjának játékosai 88%-os pontossággal tudták továbbítani a labdát egymásnak.

A legtöbb elkövetett, és elszenvedett szabálytalanság is USA neve mellé írható be. A jenkik összesen 86 alkalommal faultoltak, míg velük szemben 97-szer voltak szabálytalanok.

A legtöbb gólpassz is az USA-é lett – összesen 9 gólt előzött meg a végső győzelmet megszerző válogatottnál assziszt. Egyénileg pedig szintén az amerikai Dempsey osztotta ki a legtöbb gólpasszt. A Sounders ikonja a kiesés szakaszban csatlakozott a kerethez, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy USA a fináléba jusson. Clint Dempsey összesen 3 gólpasszal hálálta meg a bizalmat. Vele holtversenyben Audel (Martinique) is ugyanennyiszer készített elő gólt.

A legtöbb találtatot hozó mérkőzésen 6 gól esett. Ez a Francia Guayana – Kanada összecsapás volt, amely 4-2-es kanadai sikerrel zárult, rögtön a torna nyitónapján.

A legnagyobb különbségű győzelmet az Egyesült Államok szerezte meg. A végső győztes 3-0-ra verve érte el ezt a rekordot a tornán Nicaragua ellen.

Egyénileg a legtöbb lövésig (15) az El Salvador-i Zelaya García jutott, míg a legtöbb, egy játékos ellen elkövetett szabálytalanságot (szintén 15) Nagbe (USA) könyvelhette el. A legtöbb szabálytalanságot vétő labdarúgó pedig az El Salvadort erősítő Cerén volt, aki miatt vétség nyomán 14-szer állt a játék.

Nagy Dávid