Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Pochettino a sarkára állt – Íme a követelései a vezetőség felé!

A Tottenham Hotspur csapata hosszú évek keserves küzdelme után végre túlszárnyalta városi riválisait, és az idei szezon után jövőre is a Bajnokok Ligájában bizonyíthat majd a klub. Az angol mércével megfontoltnak tekinthető klub azonban legközelebb már nem bízná a véletlenre a nyolcaddöntőből való továbbjutás kérdését: a nyáron olyan összegeket költhetnek játékosokra, amelyek már a legtehetősebb csapatoknál sem számítanak aprópénznek…

mauriciopochettino-cropped_ja7iji2d1bcx1bj35gnhki0ar

Londonban járunk, a 2010-es évek végén. Egy bizonyos Mauricio Pochettino hosszú évek következetes, és türelmes munkájával egy olyan generációt nevelt fel, akik joggal követelhetnék maguknak akár az angol bajnoki címet is. Pochettino azonban – lángelme lévén – rájött arra is, hogy kupaéhségüket sosem fogják csillapítani, ha nem tudják sztárjaikat megtartani, és a hiányposztokra nem képesek újabb világklasszisokat szerződtetni. Ezért az argentin – a londoni transzferügyekben kiválóan értesült Matt Law szerint – ultimátumot adott a klubnak, miszerint nem írja alá a vezetőség által felkínált szerződést, és 2019-ben távozik a kispadról, amennyiben nem teljesülnek a következő feltételek:

1. Szabadság az átigazolási piacon

Eddig felmutatott eredményei alapján Pochettino azt várja Daniel Levy elnöktől, és Joe Lewis tulajdonostól, hogy ruházzák át rá a keret összeállításának lehetőségét. Láthattuk már példákat a Kócsagoknál olyan igazolásokra, akikkel az edző nem igazán tudott mihez kezdeni (Sissoko, Lucas, Llorente), így talán ez a pont nem igényel további magyarázatot.

2. Szerződéshosszabbítás a klasszisokkal – még a vb előtt!

Poch’ nem bízná a véletlenre a sztárok klubhoz láncolását: Harry Kane, Dele Alli, Christian Eriksen, Jan Vertonghen, Eric Dier és Hugo Lloris is új kontraktust érdemelne véleménye szerint. Szintén érthető kérés, hiszen az imént említett futballisták jelentős része szóba került az elmúlt napokban spanyol és angol sztácsapatokkal…

3. Pótolható játékosok értékesítése

A tréner nem számol a szintén magas szintet képviselő Toby Alderweireld-lal, Danny Rose-zal, és Mousa Dembelevel, és megfelelő ajánlat esetén Victor Wanyamát, Fernando Llorentét, és Moussa Sissokót is elengedné. Ezen lépésekre a következő pont miatt lehet égető szüksége.

4. Sztárjátékosok szerződtetése

Pochettino soha nem látott pénzek kiadására késztetné Lewiséket: bevásárlólistáján szerepel az 50 millió font környékén mozdítható Wilfried Zaha, az ugyanennyit kóstáló Ryan Sessegnon, valamint Anthony Martial, Mateo Kovacic és Mathijs de Ligt is érkezhet (csak a legnagyobbakat említve).

Az edző egyébként igencsak jó pozícióban van követelései érvényesítéséhez, hiszen a Real Madrid, a Chelsea, a Juventus, és a Bayern München is nagy csodálói közé tartoznak. Ő maga egyébként a megbeszélésekről sokat sejtetően csak ennyit mondott:

“Főképp Daniel Levyn múlik, hogy eldöntse, elégedett volt-e a csapattal a mögöttünk lévő időszakban. Szerintem négy év után eljött az ideje, hogy átértékeljük a dolgokat. Ha nagy-nagy kupák komoly esélyesei szeretnénk lenni, akkor egy kicsit változtatnunk kell az elgondolásunkon. (…) Máig nehéz volt a jövőre koncentrálnunk, viszont úgy gondolom, hogy Daniel meg fog hallgatni engem. De hát ismertek, néha őrült ötleteim vannak…”

Írta: Wernigg Márton