Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: hiába az ukránok feltámadása, Hollandia begyűjtötte a három pontot! – videóval

Az utóbbi években több világeseményről is hiányzó Hollandia számára is megkezdődött a 2020-as Európa-bajnokság: Frank de Boer csapata kis híján megégett Ukrajna ellen, ám végül összejött a siker, méghozzá 3-2-es elosztásban.

(Photo by ANP Sport via Getty Images)

Az összecsapást a legutóbbi kontinenstornáról lemaradó hollandok magas iramban kezdték: előbb Memphis Depay, majd Denzel Dumfries lehetőségénél volt szükség kapusbravúrra. Az első negyedóra végén az ukránok szövetségi kapitánya, Andriy Shevchenko kényszerű változtatást hajtott végre: a megsérülő ferencvárosi, Oleksandr Zubkov helyére Marlos állt be. Hollandia összességében dominálta az első félidőt, ez leginkább a labdabirtoklásban látszott, persze helyzetekre is volt példa. A ziccerek során az ukránok hálóőre, Heorhiy Bushchan nagyszerűen állta a sarat, nem tudtak túljárni az eszén az Oranje játékosai. Shevchenko legénysége csak kisebb helyzetekig, próbálkozásokig jutott a játékrészben.

A fordulást követően már Bushchan is tehetetlen volt, a Liverpool Párizsba távozó középpályása, Georginio Wijnaldum az 52. percben vezetéshez juttatta a narancssárgákat. Közel egy óra elteltével már kettővel mentek De Boer fiai, a Wolfsburgban kiváló idényt futó csatár, Wout Weghorst is betalált. A kétgólos előny hatására a hollandok visszavettek a tempójukból, ezt pedig az ellenfél könyörtelenül kihasználta: Andriy Yarmolenko negyedórával a vége előtt hatalmas góllal szépített, aztán néhány pillanat múlva egy beívelt szabadrúgást követően Roman Yaremchuk egyenlített. Ám a drámai fordulatoknak itt még nem volt vége, a véghajrában ugyanis Hollandia ismét betalált: a csereként beálló Nathan Aké beadására Dumfries érkezett fejjel – így alakult ki a végeredmény.

Európa-bajnokság, 1. forduló (C-csoport)
Hollandia – Ukrajna 3–2 (0-0)
Helyszín: Johan Cruijff Arena – 16 ezer néző; Vezette: Felix Brych
Gólszerzők: Wijnaldum (52.), Weghorst (59.), Dumfries (85.), ill. Yarmolenko (75.), Yaremchuk (79.)
Sárga: Sydorchuk (90+3.)

Hollandia: Stekelenburg – Dumfries, Timber (Veltman 88.), De Vrij, Blind (Aké 64.), Van Aanholt (Wijndal 64.)– De Roon, Wijnaldum, F. De Jong – Weghorst (L. De Jong 88.), Depay (Malen 90+1.). Szövetségi kapitány: Frank de Boer.

Ukrajna: Bushchan – Karavaev, Zabarnyi, Matviienko, Mykolenko – Zinchenko – Yarmolenko, Sydorchuk, Malinovsky, Zubkov (Marlos 13. / Shaparenko 64.) – Yaremchuk. Szövetségi kapitány: Andriy Shevchenko.

A találkozó videós összefoglalója:

A csoport aktuális állása:

A góllövőlista élmezőnye: