Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB 2020: Csehország egy remek mérkőzésen gyűrte le Skóciát – videóval

Az Európa-bajnokság D-csoportja is elrajtolt, Skócia csapott össze Csehország válogatottjával, ráadásul Glasgowban, azaz a skótok hazai pályán harcolhattak a három pontért.

(Photo by Andrew Milligan/PA Images via Getty Images)

A fogadóirodák szerint ez egy teljesen háromesélyes mérkőzés, amely a játék elején pontosan így is volt. Az első negyedóra végére mindkét csapatnak volt egy-egy lehetősége, hazai részről McGinn próbálkozhatott, de lövését blokkolták, míg vendég részről Patrik Schick lőhetett, azonban Marshall hárítani tudta az életerős cseh lövést. Ezt követően Dykes kapott kiváló labdát, viszont nem sikerült eltalálni a kaput a QPR támadójának. A 32. percben a Liverpool játékosa, Andrew Robertson tüzelt kapura, azonban Vaclík hárítani tudott. Marshall viszont nem tudott bravúrt bemutatni a túloldalt, ugyanis Coufal beadására remekül érkezett Patrik Schick és három skót védő szorongatás mellett is a kapuba tud bólintani (0-1).

A második félidő azonnal két nagyobb cseh lehetőséggel kezdődött, előbb Schick lőhetett, majd Darida, azonban Marshall mindkét alkalommal résen volt és védeni tudott. Amire rögvest válaszolták is a hazaiak, a középhátvéd Hendry lőhetett 18 méterről, amelyet jól is küldött meg a belga bajnokságban légióskodó Hendry, de csak a felső kapufán csattant a labda. Még mindig csak a 49. percben jártunk, amikor újabb skót esély a gólszerzésre, ami kis híján öngól lett, viszont Kalas szerencsétlen mozdulata után Vaclík óriásit nyújtózkodva visszaért, így továbbra is maradt a 0-1. Azonban nem sokáig, ugyanis Patrik Schick meglőtte talán már most a torna legszebb gólját, kis híján a fél pályáról emelte be a kapuba a labdát a Bayer Leverkusen támadója (0-2). Nem mellesleg ez az Eb történetétek – amióta számon tartják- legtávolabbról meglőtt találata. A második találatot követően két alkalommal is szépíthetett volna Dykes, viszont Schick mellett Vaclík is kiváló teljesítménnyel rukkolt elő, a QPR csatár lövését lábbal tudta hárítani. A 81. percben pedig majdnem megszerezte mesterhármasát Schick, viszont közelről leadott lövése Marshall kezei között kötött ki. Három minutummal később a csereként beálló Forrest előtt adódott szépítési lehetőség, de két remek cselt követően nem tudta bevenni a cseh kaput, mert ezúttal Celustka mentett hatalmasat, nem Vaclík. A rendes játékidő utolsó pillanataiban Krmencik előtt adódott gólszerzési lehetőség, de Marshall most hárítani tudott. Csehország ezzel a győzelmével nagy lépést tett a továbbjutás felé, míg Skóciának hatalmasat kell küzdenie a továbbjutásért.

Európa-bajnokság, 1. forduló (D-csoport)
Skócia – Csehország 0-2 (0-1)
Helyszín: Hampden Park (Glasgow), Játékvezető: D. Siebert (német)
Gólszerzők: – ill. P. Schick (42. 52.)
Sárga:

Skócia: Marshall – Hanley, Cooper, Hendry (McGregor 67.) – O’Donnel (Forrest 79.), Armstrong (Fraser 67.), McGinn, McTominay, Robertson – Dykes (Nisbet 79.), Christie (Che Adams 46.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke

Csehország: Vaclík – Coufal, Celustka, Kalas, Boril – Soucek, Kral (Holes 67.), Masopust (Vydra 72.), Darida (Sevcik 87.), Jankto (Hlozek 67.) – Schick (Krmencik 87.). Szövetségi kapitány: Jaroslav Silhavy

A D-csoport jelenlegi állása