Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Egy kis Ázsia: a Real volt edzője szerint a kínai játékosok nem szólnak egymáshoz

Természetesen még mielőtt a kedves olvasó, azt gondolná, hogy a világ legnépesebb országában minden játékos haragban van a másikkal, gyorsan leszögezzük, az egész dolog nyitja az ország kultúrájában keresendő.

A szerencsés(?) ember pedig, aki beszámolhat erről, az nem más, mint a spanyol válogatott, és a Real Madrid korábbi trénere, José Antonio Camacho (a képen), aki jelenleg a kínai nemzeti együttes kispadján foglal helyet, szövetségi kapitányként. A szakember mesélt a merítési lehetőségekről, kollégákról, illetve a bevezetőben már megemlített társadalmi normákról.

,,A Guangzhou Evergrande a legerősebb csapat Kínában ebben a pillanatban, és logikusan ők is adják a legtöbb válogatott játékost is. Amikor megérkeztem, akkor még csak négyen voltak, most már tizenegyen. (Marcelo) Lippi jelenleg az edzőjük, Ő egy jó menedzser, azt mondják róla, hogy ahol jár, minden csapatot fel tud futtatni a világon.” – kezdte  elmélkedését Camacho.

,,Az európai országokban, a játékosok mindig beszélgetnek az öltözőben, ezzel is segítve, motiválva egymást. De ez Kínában nem így működik. Ez egy más kultúra. A kínai játékosok nem beszélnek egymással az öltözőben, de még a pályán sem. Ez alapvetően egy kulturális akadály, ami nagyban megnehezíti a futball előre menetelét.”

Az 57 éves hispán mester, további különbség, az ifjúsági futball összehasonlításával folytatta:

,,Kínában, az ifjúsági játékosok, a gyerekek nem játszanak egymás ellen korcsoportokra bontva, mint például Spanyolországban. A legfontosabb dolog, ami hiányzik ebben az országban, az a versenyhelyzet, már egészen fiatal korban. Pedig a csúcson, a nemzeti csapat esetében ez nagyon fontos tényező lenne, a siker érdekében, persze tudom, hogy ezt borzasztó nehéz megszervezni ott Kínában.”

Majd ekként zárt Camacho:

,,Az európai labdarúgás intenzívebb, több benne az agresszió. A játékosok harcolnak egymással a labdáért. Ez Ázsiában más, bár természetesen a kínai játékosok elmehetnek Európába, ahol ezen a téren is tudnak fejlődni.”

A kínai válogatott egyébként szerdán kezdi meg szereplését, az Ázsia Kupa 2013-as selejtezőjében, Szaúd Arábia csapata ellen.

Szerző: Balogh József