Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia Kupa: Japán kiütéssel kezdett; Irak Jordániát győzte le

A D-csoportban is útjára indult a labda, ahol a kontinens egyik legjobbja, Japán válogatottja is pályára lépett, a tornán először résztvevő Palesztina ellen. A nap mindkét találkozóján volt kiállítás, de ezek nem befolyásolták végeredmények kialakulását.

A japánok kaput eltaláló lövéseinek csupán töredékéből született gól, de így is magabiztosan nyertek a kék mezesek (forrás: afcasiancup.com)

AFC ÁZSIA-KUPA, AUSZTRÁLIA – D-CSOPORT

Japán – Palesztina 4-0 (3-0)
Helyszín: Hunter Stadion, Newcastle
Vezette: Abdulrahman Abdou (QAT)
Gólszerzők: Endo (8′), Okazaki (25′), Honda (44′ – büntetőből), Yoshida (49′)
Sárga lap: Nu’man (43′), Mahajna (45+1′,73′), Alamour (60′), Bahdari (69′),
Piros lap: Mahajna (73′)

Japán: Kawashima – Nagatomo, Morishige, Yoshida, Sakai -Inui (Kiyotake 46′) – Endo (Muto 58′), Kagawa, Honda – Okazaki (Toyoda 80′)

Palesztina: Saleh – Al Battat, Mahajna, Al Bahdari, Jaber – Alamour (Abusalah 82′), Youssef (Salih 71′), Said, Nu’man – Abuhabib – Dhadha (Salah 77′)

Történelmi percek következtek a palesztin labdarúgó-válogatott számára, hiszen az ország nemzeti csapata első alkalommal vesz részt a kontinensviadalon.
A mérkőzés legelején már a palesztinok tudtára adták a japánok, hogy mik a szándékaik. A szinte mindig támadófocit játszó Japán válogatottja már a 8. percben megszerezte a vezetést Endo révén. Ez volt az első lövés a meccsen (1-0). A japánok helyzetkihasználása ezt követően is tökéletes volt, ugyanis igaz, hogy a 25. minutumig kellett várni Japán nemzeti csapatának újabb próbálkozására, de ez ismételten gólt eredményezett. Az előny növelését jelentő találat Okazaki nevéhez fűződött (2-0). A félidő hajrájához érve Nu’man követett el szabálytalanságot saját válogatottja tizenhatosán belül, a bíró ezért sárga lapot adott a palesztin labdarúgónak, Japánnak pedig büntetőt ítélt. Ezzel a mérkőzés harmadik lövését eresztette meg a japán válogatott – a labda mögé Honda állt, és értékesítette a tizenegyest (3-0). A kék mezesek mindegyik lövéséből gól született, így tehát tökéletes volt Japán helyzetkihasználása az első 45 perc során. A palesztin csapat tagjai háromszor lőtték el a labdát, de ezek közül egy sem ment kapura.

A második félidőt is parádésan kezdte Japán, ugyanis már a 49. percben Yoshida talált be Saleh kapujába (4-0). A 73. percben még nehezebb helyzetbe került a palesztin válogatott, hiszen Mahajna megkapta második sárga lapját, ezzel emberhátrányba is került nemzeti csapata. A japánok részéről egyre több kaput eltaláló lövést jegyezhettünk fel a második játékrész során, de gólt már annak ellenére sem tudtak szerezni, hogy a hosszabbítás negyedik percében is próbálták többször célba venni Palesztina kapuját. Japán tehát könnyed győzelmet aratott, de így is kaput eltaláló lövéseinek csak töredékéből született gól, mégis magabiztos sikert értek el a kék mezben játszó futballisták. A japánok az első félidőben háromszor lőttek kapura, s mindegyik löket után gólt ünnepelhettek, viszont a második 45 perc során ezen felül 14-szer lőtték el a labdát, amely még ötször kapura tartott. A Palesztin nemzeti tizenegy végig alárendelt szerepet játszott. Összességében a labdabirtoklás aránya is nagy különbség mutatkozott (64-36%). A japánok összesen 410 pontos passzt adtak, a palesztinoknál ugyanennek a száma csupán 197.

Jordánia – Irak 0-1 (0-0)
Helyszín: Lang Park, Brisbane
Vezette: Fahad Al Mirdasi (KSA)
Gólszerzők: Kasim (77′)
Sárga lap: Elias (6′), Abdul-Zahra (19′), Kasim (51′), Bani Yaseen (54′, 84′), Kalaf (83′), Al Saify (87′), Zatara (90+2′)
Piros lap: Bani Yaseen (84′)

Jordánia:  Sabbah – Al Dumeiri, Khattab, Mustafa, Bani Yaseen – Sariweh (Zatara 81′), Elias (Deeb 88′), Attiah Bani (Rawashdeh 60′), Zahran – Al Saify, Hayel

Irak: Hassan – Salim, Khalaf, Shakir, Dawood – Abdulameer, Kasim – Kalaf, Abdul-Zahra (Rashid 90′), Tariq (Meram 57′) – Mahmoud (Yasin 73′)

A mérkőzés első félidejében az irakiak játszottak mezőnyfölényben, ennek ellenére mégis a jordánok tudták két alkalommal is eltalálni ellenfelük kapuját, viszont gólt ők sem tudtak szerezni. Így a jobbára eseménytelen játékrész 0-0-ás döntetlennel ért véget.

A második is állandósult Irak labdabirtoklási fölénye. Kaput eltaláló lövések tekintetében is eggyel jobb volt már ebben a félidőben az iraki tizenegy. Sokáig úgy tűnt végül, hogy az addig két kapura tartó próbálkozás után továbbra sem születik gól. Végül egy lövés a 77. minutumban már gólt eredményezett, ami eldöntötte a mérkőzést. A találatot Kasim szerezte, amellyel Irak válogatottja begyűjtötte a három pontot (0-1). A 84. percben Jordánia emberhátrányba került,amikor Bani Yaseen megkapta második sárga lapját, de ez nem befolyásolta már a mérkőzés végkimenetelét, több találatot nem tudott szerezni az iraki csapat.

A D-csoport állása:
1. Japán – 3 pont (4-0)
2. Irak – 3 pont (1-0)
3. Jordánia – 0 pont (0-1)
4. Palesztina – 0 pont (0-4)

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
1. Al Hajeri, Khalil (Egyesült Arab Emirátusok)  – 2 gól
2. Tim Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi (Ausztrália), Cho Young-Cheol (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev (Üzbegisztán), Yu Hai (Kína), Endo, Okazaki, Honda, Yoshida (Japán), Kasim (Irak)  – 1 gól

Nagy Dávid