Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia Kupa: Szaúd-Arábia földbe döngölte Észak-Koreát

Bár jól és lendületesen kezdett Észak-Korea az AFC Ázsia-Kupa 2. csoportmeccsén, a végeredmény mégis hatalmas zakó lett Szaúd-Arábia ellen egy rendkívül sok helyzetet hozó mérkőzésen, mely felemás félidőket hozott. 

Fotó: REUTERS/Brandon Malone

Fotó: REUTERS/Brandon Malone

Észak-Korea – Szaúd-Arábia 1-4 (1-1)
Melbourne, Rectangular Stadion: 12349 néző.
Észak-Korea: Ri Myong – Cha J-H. (Hak Su 61.), Jang K-C, Jang Song, Jo K. – Pak S. (Chol O H. (56.), Jik R., Sim H., Jong -G., Ryang Y. (Won C. 90+1.) – Pak Kwang. Vezetőedző: Tong-sop J.
Szaúd-Arábia: Abdullah – Al Faraj, Hawsawi O., Hawsawi O., Fallatah – Aldossary, Khariri (Jahshan 82.), Al Dawsari, Al Sahlawi (Al Jassim 75.), Al Abed ( Al Muwallad 83.)- Hazazi. Vezetőedző: Olaroui
Gólszerzők: Ryang Y. (11.) ill. Hazazi (37.), Al Sahlawi (52., 54.), Al Abed (20.)
Sárga: Jong I-G. (1.), Sim H. (72.), Won C. (90+4.) ill. –
Kiállítás: Jik R. Y. (76.) ill. –

Gyilkos, mondhatni kamikaze taktikával kezdte meg a találkozót Észak-Korea, ennek pedig meg is lett az eredménye, a 11. percben Pak kapuralövését még védeni tudta Abdullah, ám a kipattanót rossz helyre ütötte, érkezett Ryang  és a kapuba pofozta a játékszert. A gólt követően ahogyan haladtunk előre, úgy vette át az irányítást a szaudiak, előbb kis híján Hazazi egalizált fejjel, majd a 37. percben már nem hibázott a támadó. Egy a középpályán eladott labdából indított kontrát Olaroui csapata, melynek végén Hazazi az ötös sarkáról lőtt a hálóba Ri Myong lábai között laposan.

A fordulást követően aztán mintha más csapatok érkeztek volna meg a gyepre, a koreaiak bennragadtak, míg a szaudiak elképesztő lendületet képviseltek, sorra jöttek a helyzetek és a gólok is. Különösképpen villogott Al Sahlawi, aki előbb az 50. percben fölé fejelt egy nagy lehetőséget, majd az 52. percben egy középre lőtt labdát belsőzött a kapuba, ezzel pedig megszerezve csapatának a vezetést. A gólt követően a nyomás csak fokozódott, két percen belül pedig Al Sahlawi duplázni tudott. A koreai védő, illetve a kapus nem értette meg egymást, előbbi mellbe rúgta a szaudi támadót, akiről szerencsésen pattant a labda maga elé, így csak az üres kapuba kellett passzolnia. Olaroui tanítványai nem elégedtek meg a két gólos előnnyel, sorra jöttek a nagyobbnál nagyobb helyzetek és a kihagyott ziccerek, Hazazi, Dawsari és Al Sahlawi is hatalmas lehetőséget hagyott ki, utóbbi ráadásul egy az egyben rontott, elszalasztva így a mesterhármas lehetőségét. A 77. percben aztán újra rezgett a háló, előbb felsőlécen csapódott a labda, majd az egyik koreai védő kezét érintette, így büntető következhetett. A labda mögé Abed állt, ám lövésébe beleért Ri Myong, aki a kapufára ütötte a labdát, mely végigcsorgott a gólvonalon és a túlsó kapufát is megstukkolta, ekkor érkezett becsúszva a végrehajtó és a hálóba pofozta a játékszert. A tizenegyes mellé ráadásul kiállítás is járt Jik R. Y-nek. Arról, hogy ne legyen még nagyobb a kiütés Ri Myong gondoskodott, a meccs végén pedig Abdullah is bemutathatott egy hatalmas védést. A végén még az indulatok is elszabadultak, volt egy kis kakaskodás, majd a spori véget vetett a találkozónak.

Az B-csoport állása:
1. Szaúd-Arábia – 3 pont (4:2)
2. Üzbegisztán – 3 pont (1:0)
3. Kína – 3 pont (1:0)
4. Észak-Korea – 0 pont (1:5)

Még a második fordulóban: Kína – Üzbegisztán

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
2 gólos:
  Al Hajeri, Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia)
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev (Üzbegisztán), Yu Hai (Kína), Endo, Okazaki, Honda, Yoshida (Japán), Kasim (Irak), Ryang Y (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia)

Őszi Ádám