Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia Kupa: Hatalmas meglepetés, kiesett a címvédő

Kialakult a 2015-ös AFC Ázsia-kupa elődöntője, eldőlt, hogy nem lesz címvédés, ugyanis Japán büntetőpárbajban maradt alul az Egyesült Arab Emirátusokkal szemben. A meglepetések napja volt ez a mai, ugyanis Irán is búcsúzott. 

Kép Forrása: zimbio.com

Kép Forrása: zimbio.com

Japán – Egyesült Arab Emirátusok 1-1 (0-1) – büntetőkkel: 4-5
Helyszín:
 ANZ Stadion, Sydney
Gólszerzők: Shibasaki (81.) ill. Al Hajeri (7.)
Sárga lap: – ill. Al Hammadi (26.), Esmaeel (45+3.), Abdulrahman (120.)
Kiállítás: – ill. –

Japán: Kawashima – Sakai, Yoshida, Morishige, Nagamoto – Hasebe, Honda, Endo (Shibasaki 54.), Kagawa, Inui (Muto 46.) – Okazaki (Toyoda 65.). Vezetőedző: Aguirre

Egyesült Arab Emirátusok: Naser – Al Hammadi, Salem, Gharib Juma, Sanqour – Abdulrahman A. (Hassan 54.), Esmaeel, Khalil (Fardan 58.), Abrulrahman O., Al Hajeri – Hussain (Ahmed 76.). Vezetőedző: Hassan

A mérkőzést megelőzően volt olyan fogadóiroda, mely tízszeres pénzt fizetett az Egyesült Arab Emirátusok győzelmére, ez hűen tükrözi a felek között papíron lévő különbséget, ám a játék képe nem ezt mutatta, Hassan tanítványai nagyon dinamikusan érkeztek meg a mérkőzésbe Al Hajeri a 7. percben megrezgette a címvédő hálóját. A támadónak ez volt a tornán a negyedik találata, ezzel pedig beérte a góllövőlista élén a Jordán Al-Dardourt. Aguirre tanítványai sem tétlenkedtek, Honda és Kagawa vezérletével beindult a japán támadógépezet, Okazaki pedig már jegyezte is az első kihagyott helyzeteket. A mérkőzés elején mutatott hatalmas labdabirtoklási arány szépen átfordult japán oldalára, Hassan tanítványai a kezdeti lendületet követően még lövési kísérletet sem tudtak bemutatni, ellenben japán kísérletezett, Endo, Honda és Okazaki is tüzelt, ám vagy pontatlanul, vagy pedig Naser tette remekül a dolgát. A felek így egy gólos emirátusi vezetéssel vonultak az öltözőkbe.

A második játékrész japán támadójátékáról szólt, ezt hűen tükrözi a statisztika, Agueirre tanítványai 72 százalékban birtokolták a labdát, s 21 lövést vonultattak fel 1 ellenében. Sokáig úgy festett azonban, hogy hiába a sok kísérlet, Naser kapuja érintetlen marad, az Egyesült Arab Emirátusok pedig hatalmas meglepetésre kiveri a címvédőt. A 81. percben azonban góllá érett a nyomás, Aguirre cseréje Shibasaki mentette meg a címvédőt a kiesés torkából, így jöhetett a hosszabbítás. Érdekesség, hogy a csoportmérkőzések során egyetlen döntetlen sem született, a negyeddöntők közül pedig ez a harmadik mérkőzés, mely döntetlennel ért véget, s hosszabbításba torkollott.

A játék képe nem változott a ráadásban sem, Hassan csapata fél óra alatt egy lövési kísérletet sem tudott felmutatni, igaz japán is eléggé kifújt, nem tudták feltörni a betömörülő védőfalat, agy jöhetett a büntetőpárbaj.

A tizenegyesrúgást Japán kezdte, azon belül pedig a csapat vezére Honda, ám nem sikerült megrezgetni a hálót, így egyből hátrányba került a címvédő, ugyanis a túloldalon Abdulrahman betalált. A második párnak nem okozott gondot a gól kivitelezése, a harmadik karikában azonban Shibasaki belőtte, míg Esmaeel kihagyta, így újfent döntetlen volt az állás. A negyedik, majd az ötödik páros sem hibázott, aztán következett a japánok másik sztárja Kagawa és Hondához hasonlóan ő is hibázott, mely sorsdöntőnek bizonyult. Az i-re a pontot Ahmed tette fel, ezzel eldőlt, hogy nem lesz címvédés.

Íme a negyeddöntő párosítása:
Dél-Korea
 – Üzbegisztán 0-0 – hosszabbítás után 2-0
Kína – Ausztrália 0-2
Irán – Irak 1-1 – hosszabbítás után 3-3 – büntetőkkel: 6-7
Japán – Egyesül Arab Emírségek 1-1 – büntetőkkel: 4-5

Az elődöntőben:
Dél Korea – Irak
Ausztrália – Egyesült Arab Emírségek

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos:
 Al-Dardour (Jordánia), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
3 gólos: Cahill (Ausztrália), Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Son Heung-Min (Dél-Korea), Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Yasin, Mahmoud (Irak)
1 gólos: Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Pouraliganji (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa, Shibasaki (82.) (Japán), Kasim, Dawood (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Őszi Ádám