Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia Kupa: Drámai fordulatok, ausztrál aranyérem!

A 2015-ös kontinensviadal fináléjában Dél-Korea nemzeti csapata a házigazda Ausztráliával csapott össze. A párosítás tehát rangadót ígért a javából, melynek végén a hazaiak örülhettek, míg ezzel párhuzamosan Dél-Korea  negyedik döntőjét veszítette el.

Socceroos3

Troisi gólja aranyat ért! (forrás: fifa.com)

Dél-Korea – Ausztrália 1-1 (0-1), hosszabbítás után: 1-2
Helyszín: ANZ Stadion, Sydney
Vezette: Alireza Faghani (IRN)
Gólszerzők: Luongo (45′), Son Heung-Min (90+1′), Troisi (105+1′)
Sárga lap: Franjic (6′), Davidson (41′), Spiranovic (59′), Jedinak (66′), Kruse (66′)

Dél-Korea: Kim Jin-Hyeon – Kim Jin-Su, Kim Young-Gwon, Kwak Tae-Whi, Cha Du-Ri – Ki Sung-Yueng, Jang Hyun-Soo – Park Joo-Ho (Han Kook-Young 71′), Nam Tae-Hee (Lee Keun-Ho 64′), Son Heung-Min – Lee Yeong-Hyeop (Kim Ju-Young 87′)

Ausztrália: Ryan – Franjic (McKay 75′), Sainsbury, Spiranovic, Davidson – Milligan, Jedinak, Luongo – Kruse (Troisi 71′), Cahill (Juric 64′), Leckie

A két válogatott már találkozott egymással az idei tornán – akkor az A-csoport zárómeccsén Dél-Korea 1-0-ra győzte le a Socceroos-t.
A finálé első komolyabb helyzete Ausztrália előtt adódott, amikor a 8. perc végén Jedinak tizenhatos előteréből elvégzett szabadrúgása kicsivel ment fölé, a labda a háló tetején landolt. Nagyobb lehetőség nélkül csordogáltak a játék, míg nem a 22. minutumban a koreaiak végezhettek el szintén szabadrúgást, melynek beívelése után Tae-Hwi fejelhetett a kapu előterében, ám fejese 2 méterrel a kapu mellé ment. Ezt követően viszont egy nagyszerű támadás végén a házigazda állt legközelebb a gólszerzéshez. Kruse adott jó passzt Cahillnek, utóbbi pedig védője mellől eresztett meg egy bombaerős löketet a 24. minutum legvégén, amit Kim Jin-Hyeon nagyszerű védése követett. Mindkét nemzet válogatottjának játékosai igyekeztek keményen, dinamikusan játszani, ám egyik fél sem tudta megtörni a gólcsendet. A 37. minutumban azonban Dél-Korea járt közel a vezetés megszerzéséhez egy beadást követően. Son Heung-Min közel tizenegy méterről megeresztett kapáslövése nem sokkal ment mellé. Ezek a koreiak percei voltak, hiszen az előző helyzetük után 2 perccel Luongo bevetődése mentette meg a hátrányba kerüléstől Ausztráliát Son Heung-Min újabb próbálkozásánál. A 41. percben a tizenhatos vonalánál jutott pontrúgáshoz Dél-Korea nemzeti együttese Davidson megmozdulása után, de az ígéretes lehetőség kihasználását elszalasztották a piros mezesek – a labda könnyedén kötött ki Ryan kezeiben. Ennek ellenére a házigazda tökéletesen zárta a félidőt, és ezzel Korea megkapta az első gólját a tornán! Luongo szépen fordult le védőjéről, majd távolról tökéletesen vette célba a bal alsó sarkot, hiába nyújtózkodott a kapus, a játékszer a hálóban kötött ki. Először került tehát hátrányba a dél-koreai csapat egy nagyszerű ausztrál gólnak a következtében. Ezzel a találatával Luongo keretbe foglalta a tornán való eredményességét, hiszen a nyitómeccsen, Kuvait ellen talált be ezelőtt, most pedig a kontinensviadal utolsó meccsén vette jól célba a kaput (0-1). A gól után hamarosan véget is vetett az első játékrésznek az iráni játékvezető. Ebben a félidőben a koreaiak egyszer sem tudták eltalálni a kaput, míg a hazaiak kétszer is, és egyik ilyen lövésnél tökéletes volt a befejezés.

A második félidő legelejét igyekeztek a koreaiak megnyomni. De nem csak a félidő elején tudták ráerőltetni az ausztrálokra az akaratukat, hanem még az 57. percben sem csillapodott piros mezesek fölénye, és egy távoli lövésnél Ryan-nek játékba is kellett avatkozni. Viszont a következő percben már a Kenguruk tűntek fel ellenfelük kapujának előterében, de az újabb gól még váratott magára. Idegőrlő percek vártak az ausztrál védelemre, hiszen az 59. minutumban Spiranovic is sárgát kapott, így a négy hátvéd közül hárman már begyűjtöttek ilyen figyelmeztetést. Ugyanebben a minutumban a szabálytalanság után a szabadrúgás beívelését Tae-Whi fejelte kapura, és résen kellett lennie a hazaiak hálóőrének. Ennek ellenére éledeztek a házigazdák is, s a következő percben Leckie távoli bombáját kellett a léc alól a kapu fölé tornásznia Kim kapusnak, majd szöglettel jöhettek ausztrálok. A sarokrúgás beívelése után Sainsbury védők gyűrűjéből fejelte el a játékszert, ami végül a kapu mellé ment. Minden erejükkel azon voltak a dél-koreaiak, hogy legalább hosszabbításra tudják menteni a finálét, viszont az ausztrálok ennek ellenére próbálták eldönteni a meccset, ám percekig sérülések is gyengítették a házigazda válogatottját, ezt sem volt képes kihasználni Korea. A 77. minutumban egy káprázatos összjáték végén eldönthette volna az aranyérem sorsát a hazai csapat, ám Troisi lövésének a blokk állta útját, a befejezésre már nem látszódott az, hogy milyen szép akció során jutott el Ausztrália az ellenfél kapujáig. Újabb lendületet vett Korea is, de igazán említésre érdemes helyzetük nem volt Tae-Whi 59. percben elkönyvelt fejese óta, de próbálták beszorítani a Kengurukat saját térfelükre, ám az otthon fellépő játékosok minden igyekezetnek ellenálltak, és ígéretes támadásokat, kontrákat is tudtak indítani. A hajrában még jobban kinyílt mindkét válogatott védelme annak érdekében, hogy gólt szerezhessenek, így egy-egy kontra akár sorsdöntőnek bizonyulhatott. A 88. percben még az ausztrál gólszerző a mérkőzés eldöntésére irányuló törekvéseinek is a blokk vetett véget. A negyedik játékvezető 3 perc hosszabbítást mutatott fel, így még Dél-Korea játékosaiban élhetett a remény, hogy megmeneküljenek a vereségtől. Olyannyira, hogy jött Son Heung-Min a 91. minutumban kiegyenlített! Óriási dráma! Alig volt már hátra két perc, amikor érkezett a koreaiak támadója. Három ausztrál védő is hátul volt, de sem ők, sem pedig Ryan kapus nem tudta megakadályozni azt, hogy életben maradjanak az ellenfél esélyei az aranyérem megszerzésére. Ez volt a torna 100. találata (1-1). Ezzel  – az ausztrálok számára – hideg zuhannyal ért véget a rendes játékidő, így jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. Akárcsak az első félidő végén, úgy a második hajrájában is gól esett.

A házigazda kezdte aktívabban a hosszabbítás első 15 percét, és továbbra is Ausztrália játszott mezőnyfölényben, ahogy tette azt a mérkőzés egészében is. Luongo 100. percben lőtt távolról, a labdát pedig a koreai kapus ütötte el a kapu torkában Troisi lábai elől. Nagy szükség volt a hálóőr jó reflexeire. Majd két perccel ezután a másik oldalon Ryan-nek kellett tisztázni egy veszélyes beadás után. Az ausztrálok ennek ellenére sokkal veszélyesebbnek bizonyultak, sőt, a hosszabbítás első félidejében újra előnybe kerültek! Juric nagyszerűen fűzte be a védőket, középre tett labdájába Kim kapus még ugyan belepiszkált, de érkezett Troisi, aki közelről kegyetlenül nagy gólt varrt be a léc alá (1-2). Így ismét egy félidő hajrájában esett a gól, mintha ma csak ilyen időszakban tudnának gólt szerezni a játékosok, de tény, ez még izgalmasabbá teszi ezt a finálét.

A fordulást követően Dél-Korea kétségbeesetten próbálkozott életben tartani újra minden reményt, ám a 110. percben Juric cselezte be magát a tizenhatoson belülre, ám a blokk nem engedte, hogy végleg bebiztosítsa az ausztrál válogatott sikerét. A 112. minutumban jó beadást kapott Kim Young-Gwon, viszont a befejezés nem volt veszélyes a kapura. Ezután két perccel ismét Dél-Korea veszélyeztethetett, de a távoli lövést blokkolták. A hajrában egy hajszálon múlott, hogy újra kiegyenlítsen Dél-Korea, de ez már nem sikerült, így felrobbant az ANZ Stadion Sydney-ben, ahol a hazai szurkolók okkal örülhettek nemzeti csapatuk aranyérmének. A koreaiak csupán két gólt kaptak a tornán, de azt pont a legrosszabbkor, így egy fordulatos, drámai mérkőzésen csak az ezüstérmet tudta megszerezni a piros mezes válogatott. Ausztrália első Ázsia Kupa sikerét érte el, és mindez, hogy ezt hazai pályán tehették meg, vélhetően még inkább emeli a játékosok számára a sikerük fontosságát. Ezzel zárul a 2015-ös kontinensviadal, amelyen 101 gólt és izgalmasabbnál, izgalmasabb meccseket láthattunk, ráadásul ezen a tornán dőlt meg az a rekord is, mi szerint  – összevetve a nagy kontinensviadalokkal és világeseményekkel – zsinórban legtöbb meccset játszották le úgy a csapatok, hogy nem született döntetlen.

Socceroos2

A hazai szurkolók öröme most határtalan (forrás: twitter.com/FIFAcom)

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
5 gólos: Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
4 gólos: Al-Dardour (Jordánia), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok)
3 gólos: Cahill (Ausztrália), Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína), Son Heung-Min (Dél-Korea)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Yasin, Mahmoud (Irak), Luongo, Troisi (Ausztrália)
1 gólos: Jedinak, McKay, Kruse, Milligan, Juric, Sainsbury, Davidson (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae-Hee, Kim Young-Kwon (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Pouraliganji (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa, Shibasaki (82.) (Japán), Kasim, Dawood, Salim (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)