Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Marco Caneira

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor
9. Guiseppe Signori
10. Emiliano Bonazzoli
11. Nathan Eccleston
12. Rohan Ricketts
13. Paul Shaw
14. Túlio Costa
15. Leonardo Santiago
16. José Luque
17. Francisco Gallardo
18. Fernando Fernandez
19. David Mateos

marco_caneira-vidi-huvidi.hu

A nevesebb Magyarországon megforduló játékosainkat ezúttal egy portugál sztárfocistával Marco Caneirával folytatjuk. Már szerepeltek a nigériai, a szlovák, az olasz, az angol, a brazil és a spanyolok, de a sor még nem zárul, hiszen játszott még Magyarországon német, román és portugál nevesebb labdarúgó is. Közülük jöjjön először a portugál.

Marco Caneira 1979.02.09-én látta meg a napvilágot. Az utánpótlására méltán büszke Sportingnál járta végig a szamárlétrát, 1996-ban került fel a felnőtt kerethez. A Sporting többször kölcsönadta, hiszen megfordult 1997 januárjától decemberéig Lourinhanense, 1998 januártól júniusig a Salguerios, 1998 nyarától 1999 nyaráig a Beira-Mar, míg 1999 nyarától 2000 nyaráig a Alverca csapatainál. Ebből is látszik ifjabb korában nem tudott a Sportingnál gyökeret ereszteni. 2000 nyarán, tehát alig 21 évesen légiósnak állt, s ingyen megszerezte az olasz Reggina. Az olasz csapat mezét 23 alkalommal viselhette, mikor is 2001 nyarán hazatért, de nem nevelőklubjába, hanem a Benficába. Egy évig volt a Benfica játékosa, s az ingyen leigazolt játékost, más-félmillió euróért megszerezte a Bordeaux. Ráadásul 2002 márciusában bemutatkozott a portugál válogatottban is. A franciáknál két évet játszott, s meghatározó embere lett a csapatnak. 2004 nyarán a Valencia kétmillió euróért megvásárolta a játékojogát Caneirának. Másfél év után több Bajnokok Ligája meccsel a lábában kölcsönadták másfél évre a Sportingnak. 2007 nyarán visszatért a spanyolokhoz, s egy évig maradt már csak ott. 2008 nyarán lejárt a szerződése s hazatért a Valenciához. Játékjoga ekkor hárommillió eurót ért. Három évvel később már csak négyszázezret. Ekkor tehát védőnél még bőven jó korban 32 évesen szerződött a Videotonhoz. Paulo Sousa volt a Vidi vezetőedzője, s ő bírta rá Caneirát, hogy szerződjön az előző szezon bajnokcsapatához. Három és fél évig maradt Székesfehérváron, ezen idő alatt nagyon megszerették a helyi szurkolók. Profi hozzáállásával mindenkit lenyűgözött, a fiatal játékosok felnéztek rá. Vele kapcsolatban az is érdekes, hogy tudni lehetett 2015-ben a Vidi bajnok lesz, de ő inkább hazatért. Csapata azóta sincs, lezárta a profi pályafutását. Az NB I-ben összesen 67 alkalommal lépett pályára, ezeken 1 gólt szerzett. A Vidi mezét összesen 91 alkalommal öltötte magára. Ha hinni lehet a transfermarkt.de statisztikájának, akkor többször, mint a Sportingét, a Bordeauxét és a Valenciáét.

Végigjárta az összes utánpótlás válogatottat. A felnőtteknél António Oliveira kapitányi ténykedése alatt mutatkozott be 2002-ben Finnország elleni barátságos meccsen. Utoljára 2008-ban egy görög elleni szintén barátságos meccsen volt válogatott, akkor egy félidőt kapott. Pályafutása alatt összesen huszonöt alkalommal képviselte hazáját.

24458Marco Caneira
Nemzetisége: portugál
Sikerei: kétszeres portugál kupagyőztes, egyszeres spanyol kupagyőztes
Magyarországon játszott: 2011-2015
Magyar klubok: Videoton
Válogatottság: portugál 25/0

Endrődi Dávid