Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Szenegál lefutballozta a tanácstalan lengyeleket – videóval

Szinte még csak most kezdődött az első kör az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, máris a forduló utolsó mérkőzéséről vagyunk kénytelenek beszámolni. A”H” jelű kvartettben megkezdte világbajnoki szereplését Lengyelország és Szenegál válogatottja is. A két nemzeti csapat még sohasem találkozott egymással, így ebből a szempontból egy történelmi találkozóról számolhatunk be.

A két válogatott kezdőjét szemlélve a lengyel oldalon egy komolyabb meglepetéssel szembesülhettünk. Kamil Glik a rutinos védő június elején megsérült, helyét az a Thiago Cionek vette át, aki a 2016/17-es szezonban Sallai Roland és Balogh Norbert csapattársa volt a Palermoban. Jakub Blaszczykowski pedig 100. alkalommal húzhatta magára a lengyel válogatott mezt, amivel az örök ranglista második helyére lépett fel a korábbi dortmundi.  Az afrikaiaknál egyedül Keita Balde kelthetett komolyabb hiányérzetet az emberben.

szczesny

Szczesny abszolút tehetetlen volt. (kép: AFP)

Az első néhány perc klasszikus ismerkedéssel telt el, majd szép fokozatosan kezdtek kibontakozni a játékosok. Előbb szenegáli beadások érkeztek, de mindegyikről egy dolog volt elmondható, mégpedig az, hogy pontatlanok voltak. Természetesen a lengyelek is többször eljutottak afrikai ellenfelük kapujáig, de komoly bravúr bemutatására nem kényszerítették N’Diaye kapust. A 18. percben egy komolyabb afrikai lehetőséget is feljegyezhettünk. Niang került lövőhelyzetbe, de nagyon rosszul találta el a játékos a labdát. Lövésként sem, valamint beadásként sem tudtuk kategorizálni megmozdulását. Két perccel később már a túloldalon volt veszély, Grosicki fejelt bele egy kapáslövésbe, de jócskán a kapu fölé ment a kísérlete. A 32. percben mindkét szövetségi kapitány biztatta az övéit, hogy kicsit legyenek aktívabbak, mert amit az első fél órában sikerült mutatni az nem sok. A 38. percben pedig végre megtört a jég. Niangot próbálták meg lerántani, sikertelenül, majd a Torino támadója Gueyet választotta, aki lövésre szánta el magát, és milyen jól is tette ezt. Próbálkozása két lengyel játékoson is megpattant, végül Cionek lábáról vágódott Szczesny kapujába. A Juventus kapusának esélye sem volt a hárításra. Természetesen a gólt nem a szenegáli középpályásnak írták jóvá, hanem Cioneknek, mint öngól. A 42. percben pedig majdhogynem megduplázták előnyüket az afrikaiak. Egy szögletet követően Sané fejelhetett, de nagyon rosszul találta el azt. A félidő utolsó perceiben és a hosszabbításban sem változott a játék képe. Szenegál próbálkozott, míg a lengyelek nagyon ötlettelenül és tanácstalanul futballoztak, akiket szurkolói ki is fütyültek a játékrész végén.

niang

Niang és Szczesny találkozása. Utóbbi nagyon rosszul tette, hogy kijött. (kép: Reuters)

A második félidőre a lengyelek taktikát váltottak és átálltak a háromvédős rendszerre. Ennek a jubiláló Blaszczykowski lett az áldozata, kinek a helyére Bednarek jött be. Ha nem is ennek a változtatásnak köszönhetően, de a 49. percben Lewandowski nagyon megiramodott az ellenfél kapuja felé, akit csak szabálytalanul tudtak megállítani a tizenhatos előtt. Erre majdnem rá is fáztak a szenegáliak, hiszen a sértett állt oda elvégezni a szabadrúgást, de N’Diaye kapus nagyot tornázva védeni tudott. Egyébiránt ez volt a lengyelek első kaput eltaláló lövése, csak 50 percet kellett rá várni. Helyzetre természetesen helyzettel válaszolt az afrikai csapat, de Mané nem tudta kihasználni az előtte adódó lehetőséget. Az 56. percben újra a lengyelek jöttek, de Piszczek kísérlete nem talált kaput. Kis idő múlva egy kis közjáték lepte el a pályát ugyanis az európaiak nem rúgták ki a labdát, mikor is Niang a földön feküdt. Természetesen Diouf erőszakosan megállította a játékot ebből pedig csetepaté alakult ki. Ahogy az lenni szokott, Niang meggyógyult, sőt olyannyira, hogy a 60. percben gólt is szerzett. A szenegáli a saját térfeléről kapott egy indítást a lengyel Krychowiaktól, amit Szczesny rossz kijövetelének is köszönhetően az üres kapuba helyezett. Ezzel már 2-0! Néhány perccel később Milik révén szépíthettek volna a lengyelek, de a Napoli támadója nem talált kaput, akit ezek után le is cseréltek. Az ő meccse sem volt ez a mai, ennyit megjegyezhetünk. A Milik helyére beállt Kownacki a 79. percben egy kicsit próbára tette Szenegál kapusát, de azért az egekbe biztosan nem szökött a portás vérnyomása. Az utolsó tíz percre fordulva majdnem újra beköszöntek a zöld-mezesek, de ezúttal Szczesny a helyén volt, ha nem is magabiztosan. A 86. percben a második szenegáli gólt előkészítő Krychowiak fejjel volt eredményes egy szabadrúgást követően a lengyel szimpatizánsok legnagyobb örömére. Ez visszaadhatta a hitet sokak számára, azonban Lewandowskiéknak már nem sikerült egyenlíteniük, így lengyel barátaink egy nagyon gyenge produkcióval mutatkoztak be Oroszországban. Ellenben Szenegálban mindenki örülhet, hiszen a válogatott, ha nem is sziporkázott, de egy esélyesebbnek tartott válogatottat mondhatni simán megvert.

2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokság, Oroszország
Lengyelország – Szenegál 1-2 (0-1)

Helyszín: Szpartak Stadion (Moszkva) – 44.190 néző; Vezette: Nawaf Shukralla (Bahrein)
Gólszerzők: Krychowiak (86.) ill. Cionek (38.-öngól), Niang (60.)
Sárga: Krychowiak (12.) ill. Sane (49.), Gueye (72.)
Kiállítás: – ill. –

Lengyelország: Szczesny – Piszczek (Bereszynski 83.), Pazdan, Cionek, Rybus, – Krychowiak, Zielinski – Blaszczykowski (Bednarek 46.), Milik (Kownacki 73.), Grosicki – Lewandowski; Szövetségi kapitány: Adam Nawalka

Szenegál: Khadim N’Diaye –  Wague, Sane, Koulibaly, Sabaly – Sarr, Alfred N’Diaye, Gueye, Niang (Konate 75.) – Mane, Diouf (N’Doye 62.); Szövetségi kapitány: Aliou Cisse

VBBBB1

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos széleskörű információs tárháza a 2018-as oroszországi tornának. 

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara, Rosztov és Novgorod – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Volgograd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 2002 | 2006
2010 | 2014