Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia-kupa: történelmet írt Katar, amely Japánt legyőzve lett a kontinens legjobbja! – videóval

Katar az összes meccsét megnyerte az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett 17. AFC Ázsia-kupán, mely egyben azt is jelenti, hogy történelmet írt a katari válogatott! A fináléban az egyik nagy favoritot, a döntőig szintén minden meccsét megnyerő Japán válogatottat győzték le simán, kétgólos sikert aratva!

Almoez zseniális, ollózós góljávál került előnybe az Ázsia-kupa döntőjében Katar! (forrás: twitter.com/afcasiancup)

Az Egyesült Arab Emírségekben zajló, egyben végéhez érő 17. AFC Ázsia-kupa fináléjába elsőként Japán jutott be, amely nem meglepetés, ellenben azzal, hogy a másik döntős Katar válogatottja lett, ezzel történelmet írva, ráadásul a házigazdát kiütve jutottak a katariak a döntőbe! A favorit a trófeáért folytatott párharcban Japán volt, ami pedig még fontosabb talán, hogy mindkét válogatott minden eddigi meccsét megnyerte a kontinenstornán, így tehát száz százalékosan jutottak el a döntőig!

Viszont Katar újabb meccsén nem kellett igazán sokat várni arra, hogy a meglepetésre döntőbe jutott válogatott jó úton haladjon ahhoz, hogy Ázsia legjobbja legyen! A 12. percben ugyanis Ali Almoez hatalmas, ollózós góljával kerültek előnybe a katariak (0-1)! A 27. percben pedig már kettővel ment Katar, amikor Hatim nagy lökete akadt be a japánok kapujába, ezzel pedig tényleg érett a bombameglepetés (0-2)! Kis híján ráadásul a 36. percben majdnem megszerezte harmadik gólját is Katar, azonban Al Haydos kipattanó utáni lövése a kapufán csattant! Mezőnyben valamelyest jobb volt Japán az első félidőben, de ez önmagában kevés volt, ugyanis a japánok 3 lövéséből egy sem ment kapura, míg a katariak 5 próbálkozásából 3 is kapura ment, ráadásul azokból 2 is gól lett, így Katar magabiztos, kétgólos előnyével ért véget az Ázsia-kupa döntőjének első félideje!

A második félidőben viszont minden fordult, vagyis a mutatók alapján Japán kerekedett felül, vagyis mezőnyben magabiztos fölényt tudtak magukénak a japánok, míg kapura is csak ők voltak veszélyesek. Eredménye mindennek a 69. percben, talán még épp időben lett az esetleges egyenlítéshez, amikor Minamino lövése akadt be a katariak kapujába, ezzel tehát szépített Japán (1-2)! Ám hiába tudott szépíteni a japán válogatott, ugyanis a hajrában büntetőt kaptak a katariak! A 82. percben megítélt büntetőt egy perccel később váltotta gólra az elődöntőben három gólpasszt is kiosztott, és a fináléban is az első két gólnál szintén az asszisztokat szolgáltató Afif, ezzel pedig lényegében eldőlt a finálé, és így tűnt, történelmet ír Katar labdarúgó-válogatottja (1-3)! A 89. percben még szépíthetett volna Japán, azonban a beívelt szabadrúgást követően Yoshida fejese a kapu fölé ment. Az ötperces hosszabbítás során sem, vagyis a lefújásig már nem esett újabb gól, így ez a torna nem a favoritoké lett, az egyik közülük a döntőben vérzett el tehát, Katar pedig a torna legnagyobb meglepetéscsapata lett, és minden mérkőzését megnyerve hódította el története során az Ázsia-kupa végső győztesének járó trófeát!

Ázsia-kupa, döntő
Japán – Katar • 1-3 (0-2)
Gólszerzők: Minamino (69.), ill. Almoez (12.), Hatim (27.), Afif (83. – büntetőből)