Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: hol vesztette el a City és hol nyerte meg a döntőt a Chelsea?

Szombat este a Chelsea-t koronázták Európa királyává, miután a Bajnokok Ligája döntőjében 1-0-ra legyőzte a Manchester Cityt. Az UEFA helyszíni riporterei elmesélték, hogy hol vesztette el Pep Guardiola gárdája a mérkőzést, és hol nyerték meg Tuchelék.

Hol nyerte meg a Chelsea a mérkőzést?

A sziklaszilárd védelem

A Chelsea kapusa, Edouard Mendy a BL-szezon során ezzel együtt 9 alkalommal zárt kapott gól nélkül, ám a fináléban nem sok védeni valója volt, és mindössze csak egyszer kellett mentenie, ami a védelem kiváló játékának volt köszönhető. Hatalmas blokkokat szállított Antonio Rüdiger és Andreas Christensen is, akik tökéletesen vették át Thiago Silva helyét, miután a brazil megsérült az első félidőben. Hiába birtokolta többet a labdát a City, mert ha kellett, mind a 11 embert bevetették, hogy megállítsák Guardioláékat abban a játékban, amelyben általában nagyon is hatékonyak.

A német érintés

Thomas Tuchelt januárban nevezték ki a Chelsea menedzserének, de ezalatt a pár hónap alatt is teljesen átformálta a csapatot: a londoni klubot csak nagyon nehezen lehetett legyőzni, ez pedig kifizetődött a szezon végére. A tavaly nyáron majdnem távozó Rüdigert visszatette a csapatba, a játékos pedig meghálálta a bizalmat, és remekül védekezett végig az egyeneskieséses szakaszban. Timo Wernernek és Kai Havertznek bár még mindig van mit mutatnia, Tuchel már most előhozott a tehetségükből valamit, és biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben még többet fog előhozni. Kettejük megmozdulása az első félidőben fantasztikus volt, és ez kellett ahhoz, hogy a Chelsea megnyerje a döntőt.

(Jon Phipps, a Chelsea riportere)

Hol vesztette el a Manchester City a mérkőzést?

A taktikai csavar sokba került

Pep Guardiola egy szilárd koncepcióval jutott el csapatával a döntőig, ahol viszont húzott egy váratlant, és Raheem Sterlinget nevezte a kezdőbe. Ezzel változtatni kellett a taktikán is, amellyel a City értelmezhető középpálya nélkül maradt, ez pedig nagyon sokba került a csapatnak, különösen a Chelsea góljánál. John Stonest Werner kivonta a pozíciójából, Olekszandr Zincsenko nem tudta lekövetni Havertzet, így pedig nagyon simán mehetett a kapu felé.

De Bruyne sérülése megpecsételte a sorsukat

Igaz, a City akkor sem volt igazán veszélyes, amikor Kevin De Bruyne még a pályán volt, de a belga talizmánjuk sérülése fél órával a vége előtt így is hatalmas érvágás volt a számukra, különösen lélektanilag. De Bruyne-nel lett volna arra esély, hogy a végén megostromolják a Chelsea kapuját, de nélküle erre lehetőségük sem volt.

(Matthew Howarth, a Manchester City riportere)