Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: hosszabbításban jutott a legjobb nyolc közé Olaszország – videóval!

Az Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek egyik legegyértelműbb párosítása volt az olasz-osztrák, ahol a torna egyik legnagyobb favoritja játszott a nem túl sokra tartott Ausztriával. Meglepően szoros lett a vége.

Fotó: Claudio Villa/Getty Images

Habár Ausztria két győzelmet begyűjtve második helyen zárta a csoportkört Hollandia mögött, a teljesítményüket látva aligha lehetett esélyesként tekinteni rájuk Olaszország ellen. Az Észak-Macedónia elleni szűkös sikerük, vagy a gyenge napot kifogó Ukrajna legyőzése messze nem tette őket egy polcra Roberto Mancini tanítványaival, akik szép lassan kezdtek belenőni abba a szerepbe, amibe a sajtó helyezte őket. Már a torna előtt is lehetett olyan hangokat hallani, miszerint az olaszok nyerhetik meg ezt az Eb-t – a csoportmeccseket látva pedig azt kell mondjuk, az előzetes várakozások nem voltak alaptalanok. Az Azúrkékek játéka – szembemenve az olasz hagyományokkal – merész, látványos, közönségszórakoztató. Igaz, eddig még igazán komoly erőpróba nem várt rájuk ezen a tornán.

Ezúttal sem kellett hasonló erősségű ellenféllel szembenézniük. Habár az osztrákok nagy kedvvel vetették bele magukat a játékba a kezdés után, Olaszország kérdés nélkül átvette az irányítást. Olyan magas és intenzív presszinget alkalmaztak, amit látva a Klopp-féle “Heavy Meta Football” unalmas semmittevésnek tűnik. A kékek eleinte csak a középpálya irányítását vették át, majd 10 perc után elkezdték szállítani a kisebb helyzeteket is. Ausztria viszont szépen megszervezte a védekezését és kellően fegyelmezettek voltak: nem láthattunk igazi olasz ziccert az első játékrészben, pedig Manciniék mindent beleadtak az ellenfél térfelén. Egy említésre méltó esemény azonban akadt Bachmann kapujánál, amit mindenképp meg kell említeni: a 32. perc végén Immobile próbálkozott távolról, lazán megeresztett lövése azonban a kapufáról pattant mellé. A klasszis megmozdulás így nem ért gólt. A szünet után újult erővel rohamozhatott az Azzurri.

Habár mindenki az olasz dominancia folytatására számított, mégsem ez következett. Mancini csapata részben lassult, részben pedig az osztrákok finomhangolták a taktikájukat. Ennek eredményeképp egyre kevésbé tűnt hatékonynak, vagy magabiztosnak a kék mezes csapat – a feléledő osztrákok a 65. percben pedig kis híján vezetéshez is jutottak. Egy ellentámadás végén Alaba fejelte át a labdát Arnautovichoz, aki egyből a hálóba továbbította azt. A videóbíró azonban rámutatott, hogy a támadó lesen kapta a labdát, így a gólt elvették. Ez azonban egy elég baljós előjel volt az olasz csapatnak. A lelassuló olaszok többet is cseréltek, ám csak hullámokban tudtak a korábban tapasztalt színvonalon futballozni. Ausztria jó taktikát választva kezdett egyre nagyobb fenyegetést jelenteni rájuk (egyszer közel jártak egy tizenegyes kiharcolásához is). Hiába fáradoztak azonban a felek olyan sokat, gól már nem született a rendes játékidőben – jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásra úgy tűnt, már az osztrákok is elfáradtak. Legalábbis erre engedett következtetni az, hogy Olaszország végig tökéletesen tudta érvényesíteni az akaratát és le tudták zárni a meccset. Előbb a 95. percben a csereként beállt Chiesa szerzett egy gyönyörű gólt, majd a 105. percben a másik csere, Pessina is betalált. Ezek után a hosszabbítás második félidejébán már csak a szépítésre futotta a piros mezesek erejéből: egy szöglet után Kalajdzic talált be, amivel oda az olaszok 1168 perces kapott gól nélküli szériája. Viszont mivel nem jött újabb gól, a veretlenségük kitart. Ők jutottak tovább!

Európa-bajnokság, 1. forduló (A-csoport)

Olaszország – Ausztria 0-0 (0-0) – hosszabbítás után 2-1
Helyszín:
Wembley Stadion (London); Vezette: Taylor (ENG)
Gólszerzők: Chiesa (95.), Pessina (105.), Kalajdzic (114.)
Sárga: Di Lorenzo, Barella; ill., Arnautovic
Kiállítás: – ill. –

 

Olaszország: Donnarumma – Spinazzola, Acerbi, Bonucci, Di Lorenzo – Verratti (Locatelli), Jorginho, Barella (Pessina) – Insigne (Cristante), Immobile (Belotti), Berardi (Chiesa). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.

Ausztria: Bachmann – Alaba, Hinteregger, Dragovic, Laimer (Ilsanker) – Grillitsch (Schaub), Schlager (Gregoritch) – Baumgartner (Schöpf), Sabitzer, Lainer (Trimmel) – Arnautovic (Kalajdzic). Szövetségi kapitány: Franco Foda.

 

A mérkőzés összefoglalója

 

A nyolcaddöntők eredményei és párosításai

Szombat
Wales – Dánia 0-4
Olaszország – Ausztria 0-0 – hosszabbítás után 2-1

Vasárnap
18:00 Hollandia – Csehország (M4 Sport)
21:00 Belgium – Portugália (M4 Sport)

Hétfő
18:00 Horvátország – Spanyolország (M4 Sport)
21:00 Franciaország – Svájc (M4 Sport)

Kedd
18:00 Anglia – Németország (M4 Sport)
21:00 Svédország – Ukrajna (M4 Sport)

A torna góllövőlistája