Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„A hozzáállás kifogástalan volt…” – Szélesi

Győzelemmel zárta a csalódást jelentő évet válogatottunk, így nem lett még gyászosabb a mérleg.

HUN_CRC_1114_9-e1510693808267

Tartottunk ettől a meccstől. Szurkoló, újságíró, hétköznapi ember egyaránt, hiszen egy világbajnoki résztvevő ellen kellett pályára lépnie az átalakított válogatottunknak, de ha játékban nem is, eredményben mindenképp jobbak voltak Costa Ricánál. Szélesi Zoltán megbízott kapitány kinevezése véget ért, innen már Georges Leekensen a sor, hogy alkosson valamit a magyar csapat élén. Ugyanakkor ég és föld volt a különbség a csütörtöki és a keddi mutatott játék között. Végre egyéni megoldások is színesítették a mieink játékát, kiemelnénk Ugrai Rolandot, akinek sokan megkérdőjelezték válogatottbeli tagságát, ennek ellenére ismét egyik legjobbunk volt. Nikolics Luxemburg után újra betalált, habár a mostani gólhoz kellett némi szerencse, és egy remek helyzetfelismerés. A kapitány a találkozó után kiemelte, kötelező volt kiszolgálni a közönséget. „Kellett a fejmosás, mert a játékosok egészen máshogy léptek pályára – utalt vissza a Luxemburg elleni vereség utóéletére Szélesi az M4 Sportnak adott értékelőjében. – A saját közönségünk előtt, a saját stadionunkban futballozni Costa Rica ellen más, mint mondjuk Luxemburg ellen. A hozzáállás kifogástalan volt. A közönség is látta, hogy sikerült megtenni ezt a lépést, így a csapat és a nézők ismét közelebb kerültek egymáshoz. Persze van még mit javítani a játékunkon. Ami engem illet, a mostani mérkőzés sokat javított a képen, bele tudok nézni a tükörbe. Természetesen a Luxemburg elleni eredmény rányomja bélyegét az egészre. Adósok vagyunk az eredményekkel, nem jól alakult az év, de ez a zárás nagyon fontos volt.” A sajtótájékoztatón bővebben is kifejtette véleményét. „Összességében pozitív mérkőzést láthattak a szurkolók. Köszönjük a támogatást, végig hallottuk a buzdítást. Reméljük, a jövő évtől kezdve is megkapjuk a támogatást, s nézőcsalogatóbb játékkal még több drukkert tudunk magunk mellé állítani. A ma látott hozzáállásunknak minden meccsen alapvetőnek kell lenni. Kíváncsi vagyok, ha teljes kerettel készülünk, milyen végeredmény született volna. Nagyon élveztem a munkát, ha még egyszer felkérnek, akkor is elvállalom a megbízást.” Szót ejtett Pátkai Máté és Vinícius sérüléséről is. Mindkét labdarúgót a meccs elején kellett lecserélnie kényszerűségből. „Pátkai Máténak a combja, Viníciusnak a térde sérült meg. A keret összeállításakor problémát jelentett a sérültek száma, és ez a találkozón is gondot okozott, de mindenki jól szállt be a meccsbe.” Így aztán kérdés, pályára tudnak-e lépni hétvégén a bajnokságban.

Hogy mit hagy utódára? Olyan pillanatot, amely hasznos tapasztalatokkal szolgálhat a következő időszakra. „Természetesen átadom a tapasztalataimat Georges Leekensnek, jó pillanatban veszi át a csapatot. Szalai Ádám és Nikolics Nemanja együtt szerepeltetése elképzelhető, de minden attól függ, ki az ellenfél, milyen formában van a két támadó, milyen rendszerben játszunk, és hogy az új kapitány miként látja a helyzetet.”

Oscar Ramírez jó iramú meccset látott, majd odaszúrt egyet hazája sajtósainak. „Jó iramú mérkőzést játszottunk, helyenként kombinatívan futballoztunk, és olykor mi voltunk fölényben. Sajnos nem sikerült egyenlítenünk, de a játékkal elégedett vagyok. Fejlődő szakaszban vagyunk. Van még időnk a világbajnokságig. Azért jöttünk Európába, hogy erős csapatokkal mérjük össze tudásunkat. Alakulóban van a keret, mos keressük azokat, akik szóba jöhetnek a vébénévsor összeállításakor. A közvélemény csak azt látja, hogy vereséget szenvedtünk Spanyolországtól és Magyarországtól. A sajtó úgy kezeli ezt, mintha presztízsmeccseket vesztettünk volna el. Az engem érő rágalmakra igyekszem nem odafigyelni.”

vargaj

Ami a játékosokat illeti, megint a tanulást emelték ki. Nikolics szerint az eredményesség oltárán fel kell olykor áldozni a szép játékot, míg Varga József köszönte, hogy újra pályára léphetett a nemzeti csapatban. „Nem volt egyszerű, nem ilyen két meccsre számítottam, itt főleg a luxemburgi összecsapásra gondolok – beszélt a Luxemburg elleni vereségről is a Chicago Fire támadója. – Nagyon fontos volt, hogy milyen lesz a reakció a luxemburgi mérkőzés után, és ezúton is szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy kint voltak. Nagyon sok negatív hangot lehetett hallani a médiában, ami persze normális. Lehet, hogy nem a legszebb, de eredményes találkozó volt. Ennek a csapatnak meg kell tanulnia, hogyan kell eredményesen játszania, azaz mindegy, hogy csúnya vagy szép játékkal, de meg kell nyernie a mérkőzéseket. A luxemburgi és a mai meccset is együtt veszítettük el, illetve nyertük meg. Nagyon sok játékos sérült, sok új ember kapott ma lehetőséget, de le a kalappal a srácok előtt. Fontos győzelmet arattunk, ám ezzel nem hoztuk helyre a luxemburgi meccset. Most van pár hónapunk elkezdeni a felkészülést a következő selejtezősorozatra. Luxemburgban négy-három-háromban, míg ma négy-négy-egy-egyben, vagy inkább négy-négy-kettőben játszottunk, ami ugyanúgy fekszik nekem. Természetesen szeretem, amikor van egy olyan centertársam, aki meg tudja tartani a labdákat, és ezzel területet nyit nekem. Mindkét pozícióban jól érzem magam, a legfontosabb, hogy pályán legyek, és akkor nagy gond nem lehet. Örülök, hogy ma is gólt szereztem, és hogy meg tudtuk nyerni a meccset.”

Némileg pozitívabb szájízzel mehetnek téli pihenőre a válogatottak, de ami fontos, hogy a mostani teljesítmény alap lehet a jövőre nézve. Varga József vészmegoldásként került be a keretbe, de nem vallott szégyent. „Először is szeretném nagyon megköszönni, hogy újra a válogatott tagja lehettem, és pályára léphettem, ez nekem mindig hatalmas megtiszteltetés. Ebben az évben nem nyújtottunk olyan teljesítményt, amilyenre képesek lennénk, voltak be nem kalkulált vereségek, de az év utolsó meccsére mindenki felszívta magát, így azt az arcunkat mutattuk, ami kellett. Küzdöttünk, csúsztunk-másztunk egymásért, rúgtunk egy gólt. Nyilván van hova fejlődnünk, tudjuk mi is, de ez jó alapot nyújthat. Kicsit jobb szájízzel megyünk ezzel a győzelemmel a téli szünetre. Az új esztendőben pedig bizakodást adhat arra, hogy jobban fogunk teljesíteni, és össze tudunk kovácsolódni.”

Folytatás tavasszal, majd jövő ősszel ismét tétmeccseken.

~GS~