Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: hiába tért vissza Messi, elverték a Barcelonát! – videóval

A spanyol bajnokság 12. fordulójában nagyon nehéz helyzetbe került az FC Barcelona, amely hazai pályán szállt szembe a Betisszel, ám hiába tért vissza Messi, nem volt könnyű dolguk.

Kép: AS.com

Egy nagyon jó csapat, a Betis látogatott ezúttal a Camp Nouba, ahol Ernesto Valverdének komolyabban bele kellett nyúlnia a csapatába. Dembele és Coutinho is hiányzott, viszont visszatért Lionel Messi a sérülése után és a kezdőben kapott helyet a nyáron igazol Malcom is. Utóbbi a hétközi BL-meccsen szerzett góljával harcolta ki magának a lehetőséget és habár Valverde sokáig indokolatlanul elhanyagolta őt, a jelek szerint mégis kap egy lehetőséget a bizonyításra.

Malcom jól kezdett, ahogy a Barca egész támadósora is. A Betis eléggé instabil volt az első percekben, feltolták a védekezésüket, de nem helyeztek túl nagy nyomást ellenfelükre, akik így a kialakult nagy területekben tudtak fickándozni. Láthattunk sok látványos összjátékot a hazaiaktól, veszélyes lehetőségük azonban – kissé érthetetlen módon – nem igazán alakult ki. A Betis viszont olykor meg tudott iramodni a középpályán megszerzett labdákkal, ezt pedig még mindig elég gyatrán védekezi le a Barca – ezúttal is akadtak ezzel gondjaik.

A zöld-fehérek a kezdeti pánikot követően aztán megnyugodtak és összeszedték magukat. Percről-percre javult a játékuk és ezzel párhuzamosan halványodtak el a Barcelona támadásai. A sevillai együttes Quique Setien irányításával alaposan felkészült és esélyeiket tovább javította, hogy viszonylag korán sikerült betalálniuk. Még a Barca jöhetett egy szöglettel, ám miután az nem jött össze, az ellentámadásból jártak pórul. A vendégek baloldali szárnyvédője, Junior bizonyult kíméletlen befejezőnek – már a 20. percben előnybe kerültek a góljával.

A Barcelona eközben próbált lövőhelyzeteket kialakítani, de nem nagyon jártak sikerrel. Egyetlen komoly lehetőségük az első félidőben Lenglet helyzete volt, amikor is a francia védő egy akrobatikus mozdulattal tette bele a lábát Messi szabadrúgásába, ám Pau Lopez emberfeletti bravúrral hárítani tudott. Ezen kívül azonban nem sok mindent tudtak felmutatni a gránátvörös-kékek, akik nem játszottak kimondottan rosszul, ám a védelem feltörésekor rendre csak félmunkát végeztek. Közben pedig a védekezésük küszködött.

Kép: AS.com

Hátul nagyon nehezen boldogultak a Betis kontráival. Pique és társai idén már többször is adtak okot az aggodalomra a Barcelona szurkolóinak és ezúttal is erre láthattunk újabb példákat. Ter Stegennek egyre többször akadt dolga, egyszer bravúrt is be kellett mutatnia, ám a 34. percben már ő is tehetetlen volt. A sokadik ellentámadását vezette a Betis, ezúttal pedig teljesen végigjátszották az akciót. Létszámban megvolt mind a négy védő, ám a középpálya semmilyen segítséget sem adott nekik, így nem tudtak mit kezdeni a második hullámban érkező vendég játékosokkal. Az akció végül a veterán Joaquin lövésével és egyben góllal zárult. 2-0 volt a szünetben, érett a meglepetés.

Valverde a szünetben cserélt: Arturo Vidal érkezett, felfrissítve egy kicsit az amúgy kissé fásultnak, fáradtnak tűnő középpályát (Arthur helyett jött be). A Barcelona életre kelt és újult lendülettel kezdtek rohamozni. Vidal rögtön helyzetbe került, majd több lövést is feljegyezhettünk, de a gól váratott magára. A Betis már kevésbé volt agresszív, nem kockáztattak annyit, inkább visszaálltak és várták a barcelonai rohamokat – majd ha tudtak igyekeztek kontrázni. Valverdének nem volt különösebben erős a padja: Munir érkezett Malcom helyett a folytatásban.

A Betis több veszélyes akciót is vezetett, ám nem találtak be – a túloldalon viszont ezt ki tudták használni. A 68. percben büntetőhöz jutott a Barcelona, amit Lionel Messi magabiztosan értékesített, így lehetett reménykedni a Barcánál a hajrához közelítve. Ez az öröm azonban nem tartott tovább néhány percnél. A 71. minutumban ugyanis a PSG-től kölcsönkapott Lo Celso lövése akadt be a Barcelona kapujába – igaz, ehhez kellett ter Stegen váratlan, de mégis hatalmas hibája. A 3-1-es állás pedig gyakorlatilag azt jelentette, hogy a Betis jó eséllyel behúzhatja ezt a mérkőzést.

A fordulatoknak viszont ezzel még nem volt vége. A hajrá eléggé eseménydúsra sikerült, a hazaiak ugyanis egyszer még megpróbáltak visszajönni két gólos hátrányból. Munir önzetlen volt és hatalmas helyzetben inkább Vidalnak adta a labdát, aki ezt meg is hálálta – 3-2-re jött fel ezzel a Barca és volt még több, mint 10 percük. Ekkor azonban jött még egy csavar: Rakitic a 81. percben megkapta második sárgáját és kiállította Mateu Lahoz. A végére tehát emberhátrányba kerültek, így pedig elég nehéz betalálni.

Nekik nem is ment, helyettük inkább a Betis talált be még egyszer: a csereként beállt Canales a 83. percben eldöntötte a meccset. Ezen már nem tudott változtatni sem Messi, sem pedig az argentin újabb találata a 94. percben, amivel kialakult a 3-4-es végeredmény, ami mondhatni több, mint meglepő. A Barcelona ezzel idén második bajnoki vereségét könyvelhette el és mindössze egy pont az előnyük az Atletico Madriddal és a délután győzni tudó Alavessel szemben a tabella élén. A Betis ebben a szezonban nem túl kiegyensúlyozott, jelenleg csak a 15. helyen állnak, ami nem tükrözi a képességeiket. Egy ilyen csapatnak sokkal előrébb a helye.

https://www.youtube.com/watch?v=rkfJWUPLQTs

Barcelona – Betis 3-4 (0-2)
Helyszín: Camp Nou (Barcelona), Vezette: Mateu Lahoz
G.: Junior (20.), Joaquin (34.), Messi (68. – büntető, 94.), Lo Celso (71.), Arturo Vidal (79.), Canales (83.)
Sárga lap: Rakitic (2), Busquets, Arturo Vidal, ill. Guardado, Mandi
Piros lap: Rakitic (második sárga)

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Lenglet, Pique, Sergi Roberto – Arthur (Arturo Vidal), Busquets (Alena), Rakitic – Malcom (Munir El Haddadi), Luis Suarez, Messi. Edző: Valverde.

Betis: Pau Lopez – Junior, Sidnei, Bartra, Mandi, Tello – Guardado, William Carvalho, Lo Celso (Inui) – Loren (Sergio Leon), Joaquin (Canales). Edző: Setien.