Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga: Csonka fordulóval rajtol a tavasz – előzetes

Hivatalosan már elindult a tavaszi idény, ám a pontvadászat még csak most kezdődik. Kiélezett csaták várhatók a bajnoki címért, és a kiesés elkerüléséért.

A Kövesd ellen kellene elkezdenie a felzárkózást a Diósgyőrnek.

A Kövesd ellen kellene elkezdenie a felzárkózást a Diósgyőrnek.

Beleerősített télen a címvédő Ferencváros, és a kiesés elől menekülő Debrecen is, nagy mozgás nem volt Újpesten és Székesfehérváron sem, igaz a lila-fehérek FIFA-döntés értelmében nem igazolhattak. Az elmúlt napokban a téli történésekről csapatonkénti bontásban számoltunk be, így ettől eltekintenénk, nézzük inkább, mi várható az első tavaszi fordulóban.

Az biztos, hogy a Vasas és a Haladás bajnokija elmarad, bár a Szusza stadion megkapta az élvonalbeli mérkőzések rendezésére jogosító engedélyeket. A játéktér állapota azonban futballra alkalmatlan.

Ezzel némileg a Vasas szája íze szerint alakult a pénteki nap, lévén a későbbiekben tudatában lesznek az angyalföldiek, milyen eredmények születnek a közvetlen riválisok összecsapásain.

Hétgólos meccset játszottak legutóbb az újpestiek a Videotonnal.

Hétgólos meccset játszottak legutóbb az újpestiek a Videotonnal.

Érdemes kiemelni, hogy rangadót játszik a listavezető Videoton, amely az Újpestet fogadja a Pancho Arénában. A két együttes ellentétes utat járt be ősszel, mivel a lilák kerete mindössze annyiban változott, hogy Nagy Tibor Diósgyőrbe igazolt, helyére pedig a fentebb említett okok miatt nem érkezett új futballista. A Vidi pedig elvesztette őszi gólkirályát, Feczesin Róbertet, őt pótolandó a Dinamo Zagreb tehetséges támadóját, Mirko Maric-ot szerződtette a klub. Mondhatni tehát, két összeszokott csapat csatáját hozza a forduló nyitánya.

Ősszel: Újpest – Videoton 3-4

Ősszel alapos pofonba szaladt bele az MTK Budapest, most javíthatnak.

Ősszel alapos pofonba szaladt bele az MTK Budapest, most javíthatnak.

Kiesés elől menekülő a dobogóra pályázó ellen. Azaz az MTK Budapest és a Honvéd csatája régen nagy rangadókat hozott, kérdés, hogy a Torghelle Sándor tehermentesítésre igazolt ukrán Jurij Kolomojec miként illeszkedik az edzőváltáson átesett együttes játékába. Ugyanakkor Leandro Martínezt nem kell bemutatni senkinek, aki ráadásul ezúttal ellenfélként futhat össze a Honvéd olasz csatárával, Davide Lanzafaméval, akivel nem esznek egymás tenyeréből egy korábbi tizenegyes kapcsán. Hazai oldalon vannak páran, akik megfordultak az ellenfélnél: Torghelle és Martínez mellett Hrepka Ádám, és Dragan Vukmir szerepelt korábban piros-feketében. Apropó Vukmir. A szerb védő egyetlen meccsre van a háromszázas álomhatártól az élvonalbeli meccseket tekintve, és amint a napokban arról beszámolt, könnyen lehet, hogy marad 299-en, lévén már edzőként is segíti a kék-fehéreket. A Honvéd nagyon nem mozgolódott, mindössze három labdarúgó érkezett, közülük kiemelkedik a 22-szeres válogatott Laczkó Zsolt, valamint a Fulhamben is megforduló Somogyi Csaba. Sok múlhat a rajton, miután a két együttes eltérő célokért harcol.

Ősszel: Honvéd – MTK 5-0

Borsodi rangadón korábbi együttese ellen tér vissza az NB I-be Szivics Tomiszlav. A szerb-magyar tréner győzelemre tör hazai környezetben, és támadófutballt ígér, ami feküdhet a miskolciaknak, lévén Horváth Ferenc csapata kontrajátékkal igyekszik feltörni ellenfelei védelmét. Más szemszögből viszont éles a váltás a sárga-kékeknél, hiszen Pintér Attila ősszel stabil védekezésből vezetett akciókkal vezette ötödik helyig a kövesdi együttest, amelyből kulcsemberek távoztak, ugyanez igaz a DVTK-ra is. A középpálya motorja, Bognár István az Üllői útra tette át székhelyét, míg Bacsa Patrik Kisvárdára, Nikházi Márk az MTK Budapesthez írt alá. Az érkezők névsora nem ennyire veretes, de a külhoni magyarok – Fülöp István és Szarka Ákos – megmutathatják, milyen a határon túli nevelés. A mezőkövesdiektől ellenben a korábbi győri kontingensből Patrick Mevoungou és Onisor-Mihai Nicorec biztosan máshol folytatja, míg a védelem oszlopa, Devecseri Szilárd visszatért a Haladáshoz. De ezzel sem gyengül a matyóföldiek hátsó alakzata, hiszen a kilencszeres válogatott Balogh Béla a szintén újonc Gyirmótot hagyta el a Kövesd kedvéért. Vajon átlépi-e őszi árnyékát a DVTK?

Ősszel: Diósgyőr – Mezőkövesd 1-1

Szeptember közepén gól nélkül végeztek a felek Pakson.

Szeptember közepén gól nélkül végeztek a felek Pakson.

Alaposan átalakult az újonc Gyirmót kerete télen. Csapatnyi távozó, szinte ugyanennyi érkező volt Urbányi István irányította együttes állományában. Ez azt vetítheti előre, hogy a kiesési gondok közel sem szűntek meg, bár a felkészülés jól sikerült a győrieknek. Az érkezők jobbára légiósok, ami nem könnyíti meg a szakvezető munkáját, ráadásul a stabil Paks ellen kellene jól rajtolnia a sárga-kékeknek. Üde színfoltja, illetve erőssége lehet csapatának a Kecskeméten megismert Bebeto, valamint az olaszországi tapasztalatokkal felvértezett Tamás Krisztián is. Kiemelendő a távozók közül Sallói Dániel, aki ősszel házi gólkirálya volt az újoncnak két góljával. A Paks ellenben elveszítette az Ősz kapusát – Kemenes Szabolcs a Nemzeti Sport rangsorában végzett az élen – miután az összeveszett Csertői Aurél vezetőedzővel. Nagy mozgás nem volt a keretben, amit jelez, hogy Kemenesen kívül csak Laczkó Zsolt és Kovács Gábor távozott, míg Daru Bence és Hajdú Ádám érkezett, igaz mindketten kölcsönbe írtak alá.

Ősszel: Paks – Gyirmót 0-0

A Debrecen és a Ferencváros bajnokival a későbbiekben bővebben is foglalkozunk.

A program:
február 18., szombat
15.30 Videoton – Újpest (tv.: M4 Sport)
15.30 MTK Budapest – Bp. Honvéd
15.30 Mezőkövesd-Zsóry – Diósgyőri VTK
15.30 Gyirmót FC Győr – Paksi FC

18.00 Debreceni VSC – Ferencváros (tv.: M4 Sport)

*A Vasas – Haladás összecsapás a Szusza stadion gyepének állapota miatt halasztásra került.

A bajnokság állása:

nb1-tab

nb1-gól

Gavalovits Sándor