Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gyász: Több százan vettek végső búcsút Novák Dezsőtől

Korábbi csapattársak, rokonok, barátok, rajongók valamint a MOB, a Fradi és az MLSZ képviselői búcsúztak Novák Dezsőtől a Szent István-bazilikában.

nso.hu

A szertartás előtt barátok, csapattársak és a szurkolók rótták le kegyeletüket a kétszeres olimpiai bajnok Novák Dezső ravatalánál. Néma főhajtással búcsúzott Kubatov Gábor Fradi elnök, Orosz Pál, a labdarúgóklub vezérigazgatója valamint a jelenlegi csapat teljes felnőtt kerete, Thomas Dollal.

A gyászmisét Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrálta, Magyar Labdarúgó-szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Ferencváros, illetve a barátok nevében Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője mondott beszédet. Az MLSZ részéről részt vett az eseményen Berzi Sándor alelnök, a MOB-ot pedig Szabó Bence főtitkár képviselte.

nso.hu

A korábbi kiválóság földi maradványait szűk családi körben helyezték örök nyugalomra a bazilika altemplomában.

Novák Dezső 1939. február 3-án született Jákon. Pályafutását Szombathelyen, a helyi Postásban kezdte, majd később a Haladásban szerepelt. 1961-ben, 22 évesen igazolt a Ferencvároshoz, ahol gyorsan a közönség kedvencévé vált. Kiemelkedett rúgótechnikájával és csupa szív játékával. A zöld-fehérek jobbhátvédjeként remek helyezkedése mellett a szabadrúgásairól tizenegyeseiről is híres volt. A „Sasok” színeiben 333 mérkőzésen 69 góllal örvendeztette meg a szurkolókat.

nso.hu

A nagyválogatottban kilenc alkalommal lépett pályára, kétszer tagja volt az olimpiát nyerő csapatnak is. 1964-ben Tokióban és 1968-ban Mexikóvárosban nyert a magyar nemzeti együttessel olimpiai bajnoki címet. Emellett 1960-ban Rómában bronzérmet szerzett. Egyszer a világválogatottban is játszott, 1968-ban.
Játékos pályafutása után edzőként dolgozott, trénerként háromszor nyert bajnoki címet a Ferencvárossal (1981, 1995, 1996). Novák edzősködése alatt jutott be a BL főtáblára a Fradi 1995-ben, ahol többek között a Real Marid, az Ajax és a Grasshoppers ellen vezette a zöld-fehéreket. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta meg.
Gavalovits Sándor