Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott: Javítás és célkereszt

Lassacskán tetőfokára hág az láz, hiszen a magyar válogatott szombaton Litvániával, egy héttel később pedig Finnországgal csap össze. Utóbbi a fontosabb, így aztán Dárdai Pál a Helsinkiben rendezendő összecsapásra fókuszál.

Egy hét múlva hasonlóan nehéz meccs vár a mieinkre Helsinkiben.

Egy hét múlva hasonlóan nehéz meccs vár a mieinkre Helsinkiben.

Egy helyet előre lépett válogatottunk

Minap nyilvánosságra hozták a legfrissebb világranglistát, amelyen jócskán akad meglepetés, de a minket érintő legfontosabb változás, hogy egy helyet javítva a 42. pozícióba lépett előre Dárdai csapata. És akkor a meglepetések: Belgium megelőzte Argentínát, így már második a rangsorban, míg a franciák két helyet is javítva visszakerültek a top tízbe, a spanyolok épphogy bennragadtak. Az élen továbbra is Németország áll. A mieink EB-selejtezős csoportellenfelei közül Észak-Írország két helyet rontva mögénk került, míg a többiek maradtak májusi pozíciójukban.

Románia 12. (12.), Görögország 25. (24.), Magyarország 42. (43.), Észak-Írország 44. (42.), Finnország 78. (78.), Feröer szigetek 102. (102)

Dárdai optimista

Hosszas sajtótájékoztatót tartott a hét elején a magyar szövetségi kapitány. Dárdai Pál szerint győzni megyünk Helsinkibe, és bár a litvánok ellen nem fontos az eredmény, az önbizalom szempontjából nem mindegy, hogy sikerül a főpróba Debrecenben. „A mai labdarúgásban önbizalom növelő győzelem már nincs. Ha pénteken nyerünk öt–nullára, aztán kikapunk a finnektől, akkor szerintem mindenki mérges lesz. De ha játszunk egy ócska meccset a litvánok ellen, aztán győzünk Helsinkiben, akkor mindenki boldogan megy szabadságra – kezdte sajtótájékoztatóját Dárdai. – Más ma egy felkészülési meccs, mint abban az időben, amikor én voltam játékos. A nemzeti érdek az, hogy minden mérkőzést meg kell nyerni, de nem hajszolhatom túl a játékosokat pénteken. Úgy kell összerakni a programot, hogy hétfőn mindenki jókedvűen jöjjön vissza a válogatottba. Azért edzünk most bent a városban, mert ha kivinnénk a játékosokat Telkibe húsz napra, akkor mire eljönne a meccs napja, lehet, agyonütnék egymást, vagy szétvernének valamit. Az én időmben még működött ez, de már mások az emberek, ma már más világ, és ha ezt nem érti meg valaki, azt csak sajnálni tudom.” Erre a pár napra szigorú szabályokat hozott, a játékosaink nem bulizhatnak, nem szeretne képeket és sztorikat hallgatni, ráérnek a finnek elleni győztes meccs után. Helyben is volnánk. A Herthát a Bundesligában tartó szakember remek érzékkel váltogatja a programokat, viszont ezúttal inkább a munkára fókuszál. „Ez egy adok-kapok. Megkértem a srácokat, hogy most az edzésekkel foglalkozzanak, ne menjenek az éjszakába, nem szeretnék fényképeket nézni, hallgatni a sztorikat. De ha a finnek ellen nyerünk, akkor vonulhatnak itt annyit, amennyit szeretnének. Szerintem be fogják tartani, mert ha ilyen edzés van, akkor senkinek nem lesz már kedve elmenni még valahová. De érzik ők is, hogy van sansz, nyerhetünk a finnek ellen. Volt már, hogy rosszabbul kezdődött a hét, a tegnapi után a mai edzés már nagyon rendben volt. Lehet, hogy azért, mert itt volt a média, megvolt a motiváció, de nagyon jól sikerült.”

Kitért a tervekre is. Elmondta, hogy a görögök és a finnek elleni tervek eddig jól állnak, más kérdés, hogy Helsinkiben piszok nehéz lesz megszerezni a három pontot. „A két meccsre négy pontot terveztünk, a görögök elleni iksz után Finnországban nyerni szeretnénk, azért megyünk. Akkor van értéke a görögök elleni pontnak, ha most nyerünk. Tudjuk, hogy jó csapat a finn. A sikerhez tovább kell lépnünk az eddigi játékrendszerhez képest – hangsúlyozta a Hertha vezetőedzője. – Ehhez van két hét munka. A mai edzésen gyakoroltuk, hogy elöl nyomást fejtünk ki az ellenfélre, nem pedig visszaállunk, ezt a kétféle játékrendszert kellene variálnunk. Majd megnézem, hogy mennyire érdemes ebbe belemenni, mert kevés az időnk a gyakorlásra, de ha jól megy a litvánok ellen, akkor a finnek ellen már van két variációnk. De az ilyeneket begyakorolni öt-hat hét. Rámegyünk erre, muszáj ezt megtennünk, hogy ne legyünk kiismerhetők.”

Kérdésre válaszolva a mieink erényeiről is beszélt. Szerinte most az egységben van a legnagyobb erőnk. „Fegyelem és csapategység az első. És talán a gyors emberek révén csak megindul már a góllövés. Jó lenne egyszer kettő–nullára vezetni, hogy ne kelljen a kilencvenedik percben idegeskedni. Szeretném ezt is megérni.” Szóba került a német kupa is, amikor is Faragó Richard mellett szakkomentátorként segítette a tévést, ezzel kapcsolatban kijelentette, nem szívesen ült a sajtópáholyban, mert az ilyen mérkőzést családi eseményként kezeli. „Megtettem ezt a szívességet, de megmondtam Faragó Ricsinek is, hogy nem szívesen, mert a családom ott ül lenn a lelátón, és minden évben ez egy családi program, megiszok én is egy sört és meccset nézek. Nem leszek, és nem is akarok szakkommentátor lenni.”

Jó lenne Helsinkiben is így ünnepelni.

Jó lenne Helsinkiben is így ünnepelni.

A játékosok állapotáról is szót ejtett a kapitány. Szerinte Németh Krisztián remekül felvette a ritmust annak ellenére, hogy sokat utazott, Elek Ákost is a sok utazás fárasztotta ki, míg Szalai Ádámról pozitív véleménnyel volt Dárdai Pál. A sérültekről velősen fogalmazott. „Megvan a képessége. Ahogy centerből visszalép, ahogy kiforog, megvan a tehetsége, amire építeni lehet – értékelte Németh Krisztiánt. – Sérültek? Hú, a dokit kérdezzétek, elég sz.r a helyzet. Ádám tegnap nagyon jól mozgott, ma is, kiéhezett a játékra, bizonyítani akar, meglátjuk. Mindenki kap lehetőséget. Még nem tudom, ki játszik a finnek ellen. A litvánok elleni pedig még nem mérvadó.”

A Herthával megkötött szerződéséről is faggatták Dárdait, aki kijelentette, ezzel most nem szeretne foglalkozni, mert jelen helyzetben a válogatott élvez előnyt. „A Hertháról nem szeretnék beszélni, ott is tiszteletben tartják ezt. A finnek elleni meccs lemegy, után lehet sok mindenről beszélni. Az egyezség a két szövetség között van, az én szerződésemben erről annyi van beletéve, hogy én másodállásban a klub beleegyezése szerint vállalhatom. Eddig beleegyeztek, hogy ezután mi lesz, tényleg nem tudom megmondani, eddig nem volt rá idő, mert más dolgokkal kellett foglalkozni. Nem egyszerű ezt a két dolgot összeegyeztetni, ide is kell figyelni, oda is. Azért, hogy kint egy-két játékos jöjjön, egy csomó futballistát fel kell hívni, el kell utazni, elmegy az ember repülővel, elmegy tárgyalni a menedzserrel, vissza, nem olyan egyszerű.”

Így készülnek a játékosok:
Hosszú, de sikeres angliai év után Debrecenben tréningezett Tőzsér Dániel. A Watforddal Premier League-be jutó futballista köszönetet mondott nevelőegyesületének, hogy edzhetett a csapattal, így nincs lemaradása a többiekkel szemben. „A finnek elleni meccs fontosabb, sorsdöntő találkozó. Bő egy héttel ezelőtt elkezdtem edzeni, ezúton is szeretném megköszönni a DVSC-nek, hogy a csapattal edzhettem. Nem kellett várost váltanom, otthon tudtam lenni. Az időjárás nem a legkellemesebb az edzésre, a fülledt idő megnehezíti a dolgunkat.” Mint mindenki, a középpályás is sorsdöntő meccsre készül jövő szombaton a finnek ellen. Ha nyerünk leszakítjuk mind az északiakat, mind a görögöket. „A Finnország elleni selejtezőig minden be van osztva, Dárdai Pál szövetség kapitány mondta, hogy a litvánok ellen valószínűleg nem leszünk frissek. Pali tudja, mit akar, tegnap nekünk is felvázolta a terveit, ennek jegyében készülünk. A játékosok közötti edzettségbeli különbség két hét alatt maximálisan ledolgozható. Válogatott szinten mindenki tudja, hogy mire van szüksége. Mindenki egyénileg készül, valakinek jobban kell pörögnie edzéseken, valakinek kevésbé. Van akinek a technikai oldalra, van akinek a fizikumra kell jobban odafigyelnie. Ezt így csináljuk profi szinten.”

Nincs más véleményen Dzsudzsák Balázs sem. A Dinamo Moszkva szélsője – dacára azt őt körülvevő bizonytalanságnak – jókedvűen, mégis elszántan várja június 13-át. „Van még két hetünk a finnek elleni meccs előtt. A keret tudja, miért van itt, mit szeretnénk elérni, senkinek sem nyűg itt lenni annak ellenére, hogy június van. Kiváló edzésen vagyunk túl, Palitól megkaptuk azt a bizalmat is, hogy elenged minket, nincsen kötelező bent alvás, úgyhogy tényleg az a legkevesebb, hogy jó hangulatban, maximális koncentráltság mellett edzünk. A litvánok ellen felszabadultan lépünk pályára, Pali elmondta tisztán, abszolút nem érdekli a pénteki eredmény, ami nyilván úgy hangozhat, mintha azt mondanánk nem fontos a találkozó, de ez nem így van. Természetesen nyerni szeretnénk, nem mindegy, hogy vesztesen vagy öt–nullás győzelem után hagyjuk el a pályát.”

Szintén bizonytalan Bogdán Ádám sorsa. A Bolton kapusa jelenlegi együttesétől is kapott ajánlatot, amit megfontol, míg felvetődött, hogy a PL-ben is kiköthet. Bogdán azonban óvatosan kezeli ezeket a pletykákat. „Zajlanak az események, az alaphelyzet az, hogy a Boltontól kaptam ajánlatot, a többi hír puszta spekuláció. Bízom benne, hogy hamarosan eldől a sorsom. A célom, hogy magasabb szinten játsszak, de ez attól is függ, hol lesz lehetőségem. Meglátjuk, minden eldől a következő egy-két hétben.” Pénteken Litvánia, egy hét múlva Finnország ellen lép pályára a magyar válogatott. Nagy kérdés, egy kapus miként készül. „Nyilván a második, Finnország elleni mérkőzés a fontosabb, azt szeretnénk megnyerni elsősorban. A pénteki meccs arról szól, hogy megtudjuk, hol tartunk, illetve formába lendüljünk, de Debrecenben is győzni szeretnénk.” – jelentette ki Bogdán.

A magyar válogatott kerete Litvánia és Finnország ellen:
Király Gábor (Fulham), Bogdán Ádám (Bolton), Dibusz Dénes (Ferencváros) – kapusok
Fiola Attila (Puskás AFC), Forró Gyula (Újpest), Juhász Roland (Videoton), Lang Ádám (Győri ETO), Leandro (Omonia), Szélesi Zoltán (Puskás AFC), Szolnoki Roland (Videoton), Pintér Ádám (Levadiakos) – védők
Gera Zoltán (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Pécsi MFC), Simon Ádám (Videoton), Stieber Zoltán (Hamburg), Tőzsér Dániel (Watford), Varga József (DVSC-Teva) – középpályások
Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Nikolics Nemanja (Videoton), Priskin Tamás (Győri ETO), Simon Krisztián (1860 München), Szalai Ádám (TSG 1899 Hoffenheim), Varga Roland (Ferencváros) – támadók

Gavalovits Sándor